duminică, aprilie 21, 2024

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Turcia a încălcat drepturile unui jurnalist arestat după puciul eșuat, conform Stockholm Center for Freedom.

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Ce s-a întâmplat?

Jurnalistul turc, Abdullah Kılıç a fost arestat în 2016, ca parte a unei represiuni în masă împotriva Mișcării Gülen.

Pe 24 iulie 2016, o percheziție a avut loc în casele a 41 de persoane, inclusiv a lui Kılıç. A doua zi, a fost emis un mandat de arestare pentru Kılıç, urmând să fie arestat pe 26 iulie.

În ianuarie 2017, procurorul l-a acuzat pe reclamant de apartenență la o organizație teroristă.

Acuzarea a prezentat drept probe articole scrise de reclamant, postări pe contul său de Twitter, contul său bancar la Asya Bank și mărturia a cinci persoane care l-au descris ca fiind apropiat de Mișcarea Gülen.

Kılıç a depus o cerere la CEDO, la 31 martie 2017, în care se invocă încălcări ale articolelor 5, 10 și 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

CEDO a remarcat că arestarea lui Kılıç nu a fost justificată de probe concrete, subliniind că nu au fost prezentate informații sau fapte specifice în cursul procedurii care să susțină neînregistrarea reclamantului, rezultând o arestare preventivă nejustificată și ilegală.

CEDO a hotărât că Turcia a încălcat:

  • articolul 5§1, care constă în dreptul la libertate și securitate,
  • articolul 5§3, dreptul la judecată într-un termen rezonabil sau eliberarea în așteptarea judecății,
  • articolul 5§4, dreptul la un proces rapid decizie privind legalitatea detenției,
  • articolul 5§5, dreptul de a fi liber de detenție arbitrară în arestul preventiv al lui Kılıç,
  • articolul 10 din convenție care se referă la libertatea de exprimare,

Turcia a fost obligată să plătească lui Kılıç 12.275 de euro daune morale și 1.100 de euro pentru costuri și cheltuieli, plus orice taxe datorate pentru aceste sume.

De-a lungul anilor, CEDO a emis hotărâri în cazurile unor jurnalişti care au fost închişi ilegal în Turcia, cum ar fi Murat Sabuncu, Mehmet Altan, Ahmet Altan şi Nazlı Ilıcak, şi a obligat Turcia să plătească despăgubiri acelor jurnalişti.

Turcia s-a clasat pe locul 149 dintre 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2022, publicat de Reporteri fără frontiere (RSF).

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.