sâmbătă, aprilie 27, 2024

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Turcia a încălcat drepturile unui jurnalist arestat după puciul eșuat, conform Stockholm Center for Freedom.

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Ce s-a întâmplat?

Jurnalistul turc, Abdullah Kılıç a fost arestat în 2016, ca parte a unei represiuni în masă împotriva Mișcării Gülen.

Pe 24 iulie 2016, o percheziție a avut loc în casele a 41 de persoane, inclusiv a lui Kılıç. A doua zi, a fost emis un mandat de arestare pentru Kılıç, urmând să fie arestat pe 26 iulie.

În ianuarie 2017, procurorul l-a acuzat pe reclamant de apartenență la o organizație teroristă.

Acuzarea a prezentat drept probe articole scrise de reclamant, postări pe contul său de Twitter, contul său bancar la Asya Bank și mărturia a cinci persoane care l-au descris ca fiind apropiat de Mișcarea Gülen.

Kılıç a depus o cerere la CEDO, la 31 martie 2017, în care se invocă încălcări ale articolelor 5, 10 și 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

CEDO a remarcat că arestarea lui Kılıç nu a fost justificată de probe concrete, subliniind că nu au fost prezentate informații sau fapte specifice în cursul procedurii care să susțină neînregistrarea reclamantului, rezultând o arestare preventivă nejustificată și ilegală.

CEDO a hotărât că Turcia a încălcat:

  • articolul 5§1, care constă în dreptul la libertate și securitate,
  • articolul 5§3, dreptul la judecată într-un termen rezonabil sau eliberarea în așteptarea judecății,
  • articolul 5§4, dreptul la un proces rapid decizie privind legalitatea detenției,
  • articolul 5§5, dreptul de a fi liber de detenție arbitrară în arestul preventiv al lui Kılıç,
  • articolul 10 din convenție care se referă la libertatea de exprimare,

Turcia a fost obligată să plătească lui Kılıç 12.275 de euro daune morale și 1.100 de euro pentru costuri și cheltuieli, plus orice taxe datorate pentru aceste sume.

De-a lungul anilor, CEDO a emis hotărâri în cazurile unor jurnalişti care au fost închişi ilegal în Turcia, cum ar fi Murat Sabuncu, Mehmet Altan, Ahmet Altan şi Nazlı Ilıcak, şi a obligat Turcia să plătească despăgubiri acelor jurnalişti.

Turcia s-a clasat pe locul 149 dintre 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2022, publicat de Reporteri fără frontiere (RSF).

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.