miercuri, februarie 28, 2024

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

În cadrul conferinței, profesorul universitar Dumitru Borțun și Tudor Petcu, doctor în filozofie,  alături de gazda Ervin Iusein și Mustafa Oz, președintele Asociația pentru Dialog și Valori Universale au vorbit despre înțelesurile, importanța și formele toleranței în lumea contemporană.

„Primul act de civilizație”

Profesorul Dumitru Borțun a explicat istoria conceptului de toleranță și a subliniat modul greșit în care în România este acesta înțeles.

„În limba română, termenul cel mai frecvent este folosit ca «Te suport! Te tolerez așa cum ești!». Nu este vorba despre ceea ce fac, ci despre ceea ce nu fac. Tolerez că nu am încotro. Acest înțeles fiind greșit, s-a schimbat cuvântul în cel de includere.”

„Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume, cel mai greu de învățat. Ca să-l accepți pe celălalt trebuie să-l înțelegi și ca să-l înțelegi trebuie să-l cunoști, iar pentru asta trebuie să ai câteva aptitudini. Să te uiți în ochii omului și să-i zâmbești, este primul act de civilizație”, afirmă profesorul universitar.

„Exercițiu de toleranță”

Filozoful Tudor Petcu a subliniat tendința de ideologizare a conceptul de toleranță și a propus un exercițiu de toleranță.

„Noi suntem responsabili pentru haosul social care există. Eu cred că s-a făcut o greșeală fundamentală în privința toleranței. Exercițiul exagerat și chiar obsesiv de ideologizarea, a acestui termen, care nu și-a pătrat locul de cinste de odinioară, de virtute, cum a fost conceput. S-a trecut de la naturalețe la o ideologie”.

„Trebuie să facem un exercițiu practicat la nivel local. Trebuie să vorbim despre diferențele ființiale, logice și necesare care se manifestă în cadrul aceleași familii. De multe ori există lupta pentru putere în interiorul familiei. Dacă s-ar pleca de la acest exercițiu de toleranță ca mod de responsabilitate față de natura celuilalt, atunci nu a mai avea toate acest discursuri de ideologizare.”, subliniază aceasta.

„Pentru toleranță este nevoie de iubire”

Mustafa Oz, președintele Asociația pentru Dialog și Valori Universale a vorbit despre experiența sa ca turc în România, dar și despre munca dedicată toleranței.

„Pentru toleranță este nevoie de iubire, fără aceasta nu putem vorbi. La aceasta aș vrea să adaug și dialog, adică cunoaște. Ca să iubim pe cineva, trebuie să-l cunoaștem. Noi ca asociație încercăm să acordăm multă atenție dialogului. Să păstrăm diferențele și să învățăm unii de la ceilalți. Aici, în România, văd multe gesturi frumoase de toleranță și respect pentru celălalt. Cel mai frumos lucru pot să spun este de când am trăit în Constanța. Orașul este un mozaic frumos al societății.” afirmă Mustafa Oz.

Acesta a vorbit și despre proiectul pentru tinerii „Povestea bobului de năut”, care are ca scop să-i învețe pe tineri să-și păstreze atât individualitatea, dar să trăiască în toleranță alături de ceilalți.

Persoanele interesate pot urmării conferința integral AICI!

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.