joi, mai 30, 2024

Haos în Turcia, din cauza ninsorilor. 75 de drumuri principale închise. Mii de oameni blocați în aeroport


Ninsorile abundente din Turcia au creat haos în întreaga țară, iar incompetenţa autorităților au blocat transportul în orașe întregi și mii de oameni au fost blocați în aeroporturi, conform presei turcești.

Guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a anunțat pe Twitter, că echipele de urgență continuă să curețe drumurile, însă deja vremea de iarnă a zguduit transportul prin oraș, unde locuiesc aproximativ 16 milioane de oameni.

De asemenea, în Antalya a nins pentru prima dată după 29 ani, iar drumul spre Konya a fost închis, în timp ce provincia Gaziantep magistrala principală a orașul este paralizată de la sfârșitul săptămânii.

În Marmara, sute de camioane au fost blocate pe drum, din cauza ninsorilor.

Direcția de Comunicații a informat că 75 de drumuri principale sunt în prezent închise circulației din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

În toată țara, aproximativ 4.600 de oameni au rămas blocați pe drumuri și în alte locuri, iar mii au fost plasați în locuințe temporare, conform Autoritatea pentru Dezastre și Situații de Urgență (AFAD).

Mii de oameni blocați în aeroport

Noul aeroport din Istanbul a anulat toate zborurile de pe aeroportul din Istanbul, iar toate zborurile au fost redirecționate la aeroportul Çorlu, la 100 de kilometri de Istanbul. 

Pasagerii blocați au organizat un protest pe aeroportul din Istanbul, spunând că, deși au așteptat ore întregi pe aeroport, nu li s-a oferit nicio cazare.

Mai multe filmări distribuite pe rețelele de socializare au arătat turiști strigând sloganul „Avem nevoie de hotel”.

Am fost blocați în aeroport timp de 30 de ore, fără ajutor sau răspunsuri de la Turkish Airlinesc. Pasagerii încep să protesteze”, a scris pe Twitter, Ali Kıdık, membru al Consiliului Local al Municipiului Metropolitan din Istanbul (İBB).

Pasagerii se plâng pe rețelele de socializare că au probleme cu bagajele, mâncarea și cazarea.

Locația aeroportului a ajuns din nou în prim plan, deoarece cetățenii au subliniat că este foarte departe de centrul orașului, cu un sistem de transport public insuficient pentru a asigura deplasarea în interiorul orașului.

Criticii mai subliniază că locația noului aeroport îl face vulnerabil la condițiile meteorologice, cum ar fi ceața, zăpada și vântul, în timpul iernii.

Oamenii victime ale lipsei de colaborare a oficialiilor

Aeroportul Atatürk, care a fost închis pentru zboruri comerciale în 2019 și transformat spital mobil, ar fi fost o soluție viabilă, însă acesta a rămas închis.

În mod ironic, ministrul de Interne Süleyman Soylu și ministrul Infrastructurii Adil Karaismailoğlu au aterizat acolo pe 25 ianuarie pentru „a pune situația sub control”.

Autoritățile locale care au conducere în partidele de opoziție nu au primit de la guvern ajutor, ceea ce face lupta cu ninsorile mult mai grea.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoğlu, din partidul CHP, a informat că zăpada a ajuns la 80-85 de centimetri adâncime în cartierele rurale din Istanbul și 35-40 de centimetri în centru. Adăugând că unele drumuri, în special în nordul Istanbulului, au fost închise.

Edilul a susținut că 55.000 de tone de sare au fost folosite pe drumuri și a cerut cetățenilor să curețe zăpada în fața caselor și a magazinelor pentru a ajuta echipele de urgență.

Echipa de volei a Turciei furioasă, după un zbor de 13 ore în clasa economică

Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Hande Bakadın, Eda Erdem, Simge Aköz și Aslı Kalaç au împărtășit fotografiile pe care le-au făcut din interiorul aeronavei ca o poveste pe Instagram și și-au exprimat criticile. 

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

Turcia. Eutanasierea câinilor fără stăpân. Proiectul de lege înaintat în parlament

Potrivit controversatului proiect de lege, animalele fără stăpân vor fi capturate și plasate în adăposturi. Dacă nu sunt adoptați în termen de o lună, vor fi eutanasiați.