vineri, aprilie 8, 2022

Haos în Turcia, din cauza ninsorilor. 75 de drumuri principale închise. Mii de oameni blocați în aeroport


Ninsorile abundente din Turcia au creat haos în întreaga țară, iar incompetenţa autorităților au blocat transportul în orașe întregi și mii de oameni au fost blocați în aeroporturi, conform presei turcești.

Guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a anunțat pe Twitter, că echipele de urgență continuă să curețe drumurile, însă deja vremea de iarnă a zguduit transportul prin oraș, unde locuiesc aproximativ 16 milioane de oameni.

De asemenea, în Antalya a nins pentru prima dată după 29 ani, iar drumul spre Konya a fost închis, în timp ce provincia Gaziantep magistrala principală a orașul este paralizată de la sfârșitul săptămânii.

În Marmara, sute de camioane au fost blocate pe drum, din cauza ninsorilor.

Direcția de Comunicații a informat că 75 de drumuri principale sunt în prezent închise circulației din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

În toată țara, aproximativ 4.600 de oameni au rămas blocați pe drumuri și în alte locuri, iar mii au fost plasați în locuințe temporare, conform Autoritatea pentru Dezastre și Situații de Urgență (AFAD).

Mii de oameni blocați în aeroport

Noul aeroport din Istanbul a anulat toate zborurile de pe aeroportul din Istanbul, iar toate zborurile au fost redirecționate la aeroportul Çorlu, la 100 de kilometri de Istanbul. 

Pasagerii blocați au organizat un protest pe aeroportul din Istanbul, spunând că, deși au așteptat ore întregi pe aeroport, nu li s-a oferit nicio cazare.

Mai multe filmări distribuite pe rețelele de socializare au arătat turiști strigând sloganul „Avem nevoie de hotel”.

Am fost blocați în aeroport timp de 30 de ore, fără ajutor sau răspunsuri de la Turkish Airlinesc. Pasagerii încep să protesteze”, a scris pe Twitter, Ali Kıdık, membru al Consiliului Local al Municipiului Metropolitan din Istanbul (İBB).

Pasagerii se plâng pe rețelele de socializare că au probleme cu bagajele, mâncarea și cazarea.

Locația aeroportului a ajuns din nou în prim plan, deoarece cetățenii au subliniat că este foarte departe de centrul orașului, cu un sistem de transport public insuficient pentru a asigura deplasarea în interiorul orașului.

Criticii mai subliniază că locația noului aeroport îl face vulnerabil la condițiile meteorologice, cum ar fi ceața, zăpada și vântul, în timpul iernii.

Oamenii victime ale lipsei de colaborare a oficialiilor

Aeroportul Atatürk, care a fost închis pentru zboruri comerciale în 2019 și transformat spital mobil, ar fi fost o soluție viabilă, însă acesta a rămas închis.

În mod ironic, ministrul de Interne Süleyman Soylu și ministrul Infrastructurii Adil Karaismailoğlu au aterizat acolo pe 25 ianuarie pentru „a pune situația sub control”.

Autoritățile locale care au conducere în partidele de opoziție nu au primit de la guvern ajutor, ceea ce face lupta cu ninsorile mult mai grea.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoğlu, din partidul CHP, a informat că zăpada a ajuns la 80-85 de centimetri adâncime în cartierele rurale din Istanbul și 35-40 de centimetri în centru. Adăugând că unele drumuri, în special în nordul Istanbulului, au fost închise.

Edilul a susținut că 55.000 de tone de sare au fost folosite pe drumuri și a cerut cetățenilor să curețe zăpada în fața caselor și a magazinelor pentru a ajuta echipele de urgență.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.