miercuri, iulie 24, 2024

Turcia pe cale să declanșeze un „tsunami fiscal” pentru redresarea economică

Detaliile unui pachet cuprinzător de reformă fiscală propus de guvernul turc care vizează abordarea deficitului bugetar al țării și stabilizarea economiei după cutremurele devastatoare de anul trecut au fost dezvăluite vineri de o agenție de presă turcă, relatează Turkish Minutes.

Etichetat de observatori drept „tsunami fiscal”, pachetul include modificări semnificative la taxa pe valoarea adăugată (TVA), taxa specială pe consum (SCT) și diverse alte taxe, cu un impact anual estimat asupra veniturilor de 181 de miliarde de lire turcești (5,5 miliarde de dolari).

Propunerea include o serie de măsuri noi, cum ar fi penalități pentru plățile de închiriere în afara registrelor, taxele de plecare majorate pentru cetățenii turci care călătoresc în străinătate și eliminarea sau revizuirea numeroaselor scutiri și deduceri fiscale.

Amenzi pentru chiriași

În plus, amenzile pentru chiriașii care plătesc chiria în numerar vor varia de la 7.500 la 20 de milioane de lire, cu penalități calculate la 10% din suma plătită. Dacă chiriașii auto-raportează plățile în numerar înainte de depistare, nu vor fi aplicate amenzi.

Reforma include și plata bancară obligatorie pentru toate tranzacțiile de închiriere. Declarațiile fiscale vor fi obligatorii pentru veniturile din chirii care depășesc 580.000 de lire în 2024, veniturile anticipate din această măsură fiind estimate la 40 de miliarde de lire.

În 2023, numărul persoanelor care câștigau peste acest prag a fost de 12.833, în timp ce aproximativ 1,8 milioane au câștigat sub acesta. Modificările sunt propuse să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Impozitare pentru bacșișuri

Pachetul include și impozitare simplificată pentru bacșișuri. Bacșișurile lăsate de clienți, considerate cadouri, vor fi scutite de impozit pe venit dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

Acestea includ depunerea într-un cont bancar separat și asigurarea faptului că acestea nu depășesc 10% din taxa de serviciu sau salariul minim brut lunar pentru angajați.

Taxe pentru călătorii internaționale

O creștere semnificativă a taxei de plecare pentru călătoriile internaționale de la 150 de lire la 3.000 de lire este estimată să strângă 12,5 miliarde de lire în șase luni, pe baza cifrelor din 2023.

Noul pachet fiscal vizează, de asemenea, utilizarea neautorizată a dispozitivelor punct de vânzare (POS) și impune amenzi mare. Recompensele sporite pentru avertizorii care raportează evaziune fiscală și sancțiuni mai aspre pentru nerespectare fac, de asemenea, parte din reformă.

Scutiri de taxe

Alte elemente semnificative includ controlul sporit al activităților comerciale și independente, cu audituri frecvente pentru a asigura conformitatea. Scutirile de taxe pentru transportul maritim și navele de agrement vor fi revizuite, așteptându-se să genereze 1 miliard de lire.

Comerțurile tradiționale, cum ar fi țesutul de coșuri, vor necesita un nou „Certificat de scutire de taxe artizanale”, care ar putea afecta 1 milion de persoane și generează un venit anual suplimentar de 1 miliard de lire.

Despre noul proiect

Revizuirea fiscală a Turciei urmărește să genereze încă 226 de miliarde de lire, echivalentul a aproximativ 0,7% din PIB. Planul, elaborat ca răspuns la creșterea cheltuielilor după cutremur și a cheltuielilor preelectorale, este pregătit pentru dezbatere parlamentară la sfârșitul acestei luni.

Având în vedere că partidul de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdogan deține o majoritate împreună cu aliatul său de extremă dreaptă, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), legislația este de așteptat să fie adoptată.

Ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Mehmet Șimşek, a subliniat necesitatea acestor reforme pentru a susține echilibrele fiscale și a sprijini cheltuielile publice, inclusiv costurile extinse de recuperare în urma cutremurului.

Detaliile proiectului de lege au fost criticate pe scară largă, deoarece mulți cred că cetățeanul obișnuit va trebui să plătească pentru gestionarea proastă economică și corupția lui Erdogan și a prietenilor săi.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.