22 C
București
vineri, septembrie 25, 2020

Gülen: Tentativa de lovitură de stat a fost un scenariu scandalos construit de Erdoğan

Fethullah Gülen, cărturarul islamic turc, care trăiește în exil auto-impus în Pennsylvania din 1999, a declarat că tentativa de lovitură de stat din Turcia din data de 15 iulie a fost „un scenariu scandalos și trădător construit de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și complicii săi”, a citat Centrul pentru Libertate din Stockholm (Stockholm Center for Freedom -SCF).

Gülen, cel care a inspirat mișcarea Hizmet, care a fost acuzată că ar fi planificat tentativa de lovitură de stat de către Erdoğan, a declarat într-un interviu exclusiv pentru SCF că „a fost lansată pentru a urmări o vânătoare de vrăjitoare fără precedent împotriva mișcării”.

„El [Gülen] a subliniat clar că dacă cineva care a simpatizat mișcarea Hizmet a participat la acest act atroce, a trădat chiar idealurile mișcării“, a menționat SCF într-un raport detaliat intitulat „15 iulie: Lovitura de Stat a lui Erdogan“ lansat miercuri.

„Gülen și-a reiterat apelul la o comisie internațională pentru a investiga temeinic lovitura de stat, o ofertă la care [Erdoğan] nu a răspuns”, a menționat SCF.

„Tentativa de lovitură de stat de anul trecut din Turcia nu a fost nimic altceva decât un steag fals orchestrat de președintele autocrat al Turciei, Erdoğan, și agresorii săi pentru a crea un pretext pentru persecuția în masă a criticilor și oponenților într-o stare de urgență perpetuă”, a concluzionat SCF.

„Pe baza datelor disponibile publicului, a acuzațiilor de lovitură de stat, a interviurilor private, a opiniei experților militari și a altor dovezi colectate de investigatori, SCF este suficient de încrezător că această tentativă nici măcar nu se califică [ca fiind] o lovitură de stat în nici un sens de mobilizare militară, neobișnuit de limitată la număr, limitată la puține orașe, gestionată prost [și] a sfidat practicile, tradiția, regulile de angajare stabilite și procedurile standard de operare din armata turcă „.

„Aceasta a fost o continuare a unei serii de steaguri false care au fost descoperite în ultimii ani sub regimul autoritar al regimului Erdoğan, și cu siguranță a fost cea mai sângeroasă”, a declarat Abdullah Bozkurt, președintele SCF.

„Erdoğan pare să fi preluat zvonuri despre lovitura de stat în capitală turcească și și-a organizat spectacolul propriu pentru a folosi momentul și a-și pregăti opoziția pentru persecuție”, a adăugat el.

Unele dintre constatările din raportul detaliat al SCF de 191 de pagini sunt următoarele:

„A apărut un decalaj uriaș între faptele și narațiunea guvernului privind lovitura de stat, în pofida eforturilor intense ale regimului lui Erdoğan sub forma cenzurii, propagandei, presiunii, amenințărilor și chiar torturii și relelor tratamente. Mărturiile făcute de inculpați și dovezile care au fost descoperite până acum au susținut în continuare opinia că tentativa de lovitură de stat nu a fost altceva decât o înscenare.

„Declarațiile publice contradictorii ale lui Erdoğan cu privire la lanțul de evenimente din ziua loviturii de stat, reconstituirea lui care diferă chiar de rechizitoriile emise de sistemul judiciar controlat strict de regimul său, de măsurile antidemocratice luate după 15 iulie, închiderea a mii de instituții și arestările a zeci de mii de civili au generat o mare  umbră  asupra evenimentelor din 15 iulie.

„Faptul că șeful serviciului de informații turce (MİT), Hakan Fidan, a fost avertizat în prealabil în legătură cu lovitura de stat, în conformitate cu propriile declarații scrise trimise Parlamentului, dar el nu a informat nici primul ministru, nici președintele, a întărit afirmația că lovitura de stat a fost înscenată în totalitate. Nu există nici o explicație pentru motivul pentru care oficialii care sunt, în primul rând, responsabili pentru descoperirea, înfrângerea și stoparea tentativei de lovitură de stat împotriva guvernului ales, au rămas inaccesibili în ziua loviturii de stat și de ce au urmat rutina zilnică chiar și după ce au aflat despre tentativă.

„Pe fondul lipsei de mărturie a șefului serviciului de  informații, Hakan Fidan, fie ca suspect sau martor în orice investigație judiciară a tentativei de lovitură de stat, neprezentarea sa la Comisia de anchetă parlamentară a loviturii de stat pentru o mărturie, și chiar faptul că și-a păstrat poziția, Erdoğan se așteaptă de fapt ca toată lumea să creadă în povestea sa construită despre tentativa de lovitură de stat, fără nici măcar a pune întrebări și a investiga orice act semnificativ.

 „Faptul că șeful serviciului de informații Hakan Fidan s-a întâlnit cu oficialii militari de top ore întregi înaintea loviturii de stat, precum și în ziua loviturii de stat, vizita sa la sediul Statului Major General, în ciuda presupusului avertisment că el urma să fie destituit și reținut de armată, părăsirea fără permisiune a sediului militar, și lansarea tentativei de lovitură de stat imediat după plecarea sa, toate acestea  nu au fost explicate și justificate până în ziua de azi.

„De asemenea, este important de notat că șeful Statului Major General Hulusi Akar a făcut declarații contradictorii. Mărturiile martorilor și inculpaților nu confirmă declarațiile făcute de Akar. Experții militari cu care SCF s-a consultat în pregătirea acestui raport au subliniat în mod clar că lovitura de stat, care a fost comunicată în avans, s-ar fi putut opri ușor și putea fi  împiedicată prin măsuri simple și rapide. Cu toate acestea, faptul că Akar nu recurge la astfel de măsuri de prevenire alimentează suspiciuni profunde despre evenimentele din 15 iulie 2016.

„A fost foarte neobișnuit și ciudat că comandanții de vârf ai armatei au continuat cu rutina lor obișnuită, chiar au participat la ceremonii de nuntă la orele când existau informații credibile și alarmante despre tentativa de lovitură de stat. Aceasta contravine tradițiilor, practicilor și regulilor stabilite ale procedurilor de operare din armata turcă.

„Conform declarațiilor oficiale, 8.651 de ofițeri au participat la lovitura de stat, ceea ce corespunde cu 1,5% din totalul personalului militar din armata turcă. Dintre aceștia, 1 761 erau recruți privați, 1.214 erau studenți militari, iar 5.761 erau ofițeri și subofițeri. Dar chiar și aceste cifre nu reflectă mobilizarea reală care a fost văzută pe teren în timpul tentativei de lovitură de stat. Având în vedere că 168 de generali și mii de ofițeri sunt acum judecați în legătură cu acuzațiile de lovitură de stat, experții militari consideră ciudat faptul că un număr atât de nesemnificativ de trupe au participat la tentativa de lovitură de stat. Se estimează că există 200.00 de militari sub comanda acestor generali care sunt acuzați de tentativă.

„Evenimentele ciudate, cum ar fi închiderea podului Bosfor la trafic într-un sens, lovirea unor ținte care nu au servit deloc obiectivelor puciștilor, siguranța politicienilor care ar fi trebuit să fie ținta principală, uciderea civililor, încercarea de a ocupa instituții cu doar o mână de trupe nu au fost explicate. Mobilizarea limitată a dotărilor militare a fost limitată la câteva orașe, iar echipele care ar fi trebuit să-l rețină pe Erdoğan au ajuns la hotelul în care acesta era cazat după câteva ore de la plecarea sa. Toate aceste evenimente „fără sens” par să sugereze că au fost organizate pentru a da o impresie și a furniza imagini și fotografii pentru acreditarea ideeii că a existat o  lovitura de stat.

„Chiar și după un an întreg, guvernul turc nu a reușit să prezinte dovezi convingătoare și solide care să dovedească faptul că mișcarea Hizmet (popular cunoscută sub numele de mișcarea Gülen) s-ar fi aflat în spatele tentativei de lovitură de stat, fie ca creier sau participant. Mărturiile fabricate și forțate, aparent obținute sub torturi grele în custodie, au fost apoi respinse de inculpați atunci când au apărut în instanță pentru audierile de judecată.

„După cum au dezvăluit diferite cercetări publicate sau raportate de instituțiile internaționale, ofițerii care sunt acuzați de tentativa de lovitură de stat provin din diferite medii şi au diferite ideologii. În majoritatea cazurilor, trupele au fost mobilizate pe motivul unor amenințări teroriste iminente sau ca parte a exercițiului militar, au arătat declarațiile inculpaților din instanță.

„Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea Hizmet, acuzată de lovitura de stat de către Erdoğan, a declarat într-un interviu exclusiv pentru SCF că lovitura de stat a fost” un scenariu de scandal agresiv construit de Erdoğan și complicii săi. „El a spus că a fost lansată pentru a urmări o vânătoare fără precedent împotriva mișcării Hizmet. El a subliniat clar faptul că dacă cineva care simpatizează mișcarea Hizmet a luat parte la acest act trădător, au trădat înseși idealurile mișcării. Gülen și-a reiterat apelul la o comisie internațională pentru a investiga temeinic lovitura de stat, o propunere căreia Edoğan nu i-a dat curs.

„Incertitudinea din spatele investigațiilor balistice asupra armelor folosite în asasinarea civililor și a trupelor încă mai persistă. Grupurile paramilitare care au participat la ciocniri, și care au apărut mai târziu în diverse videoclipuri realizate în noaptea loviturii de stat nu au fost identificate și modul în care au fost organizate și mobilizate rămâne un mister. Au existat, de asemenea, rapoarte că poliția turcă a distribuit arme de mare calibru civililor în noaptea loviturii de stat.

„Turcia nu mai este o țară guvernată de statul de drept și de principiile democratice. Acum este un stat condus de decretele guvernului în stare constantă de urgență. Sistemul judiciar este sub controlul total al guvernului, libertatea presei și a exprimării sunt suspendate, parlamentul nu mai funcționează și politicienii opoziției se află în spatele gratiilor.

„Mai mult de 150.000 de salariați guvernamentali au fost concediați din funcțiile lor pe baza opiniilor lor critice, fără o probă judiciară și administrativă eficientă. Purificările din aparatul militar, judiciar, serviciul străin și securitate au atins niveluri alarmante. 51.889 de persoane au fost trimise în spatele gratiilor, fără probe, procese și condamnări, în  majoritate casnice, profesori, studenți, medici, comercianți, jurnaliști afiliați la  mișcarea Hizmet „.

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Agentul turc susține că a fost pus de Turcia să asasineze un politician kurd din Austria

Un argent turc care care lucrează pentru serviciul național de informații turc MİT s-a autodenunțat la autoritățile austriece că i s-a ordonat, în august, să o asasineze pe Berivan Aslan, un politician kurd-austriac și membru al Partidului Verde al Austriei, relatează Ahval News.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, închis sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.