vineri, octombrie 16, 2020

Turcia: Impresionantul „Marș pentru justiție” a ajuns la Istanbul. El încearcă să trezească conştiinţa poporului turc.

„Marșul pentru justiție” inițiat la 15 iunie la Ankara de principalul partid de opoziție din Turcia pentru a protesta față de arestarea unuia dintre deputații săi a sosit vineri la Istanbul, transmite AFP. Inițiatorul acestei mișcări, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) — Kemal Kilicdaroglu—, înaintând fără însemne ale formațiunii sale și cu „Justiție” ca singur cuvânt de ordine, s-a alăturat unei mulțimi tot mai numeroase care se întindea vineri până  la limita orizontului (după cum a constatat un corespondent al AFP.) Potrivit CHP, 45.000 de persoane au fost prezente la marș.

mars
Potrivit CHP, 45.000 de persoane au fost prezente la marș.

Marșul de peste 400 de kilometri care a pornit din capitala Ankara urmează să se încheie duminică printr-un miting uriaș la Maltepe, în apropiere de Istanbul, în fața închisorii unde este încarcerat de la 14 iunie Enis Berberoglu, un deputat din partea CHP condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a dezvăluit secrete de stat.

„Astăzi (vineri), intrăm în Istanbul și sunt extrem de bucuros”, a declarat vineri Kemal Kilicdaroglu, exprimându-și satisfacția pentru că a străbătut „un drum lung fără să se înregistreze vreun rănit”.

În timp ce cortegiul traversa o zonă industrială, numeroși muncitori au ieșit din fabricile lor ori au apărut la ferestre pentru a-i saluta pe participanți și a-i aplauda. De asemenea, în semn de susținere, mulți șoferi au claxonat de la volanul mașinii lor în momentul în care îi depășeau.

kemal kılıcdaroglu
„Marșul pentru justiție” inițiat la 15 iunie la Ankara de principalul partid de opoziție din Turcia pentru a protesta față de arestarea unuia dintre deputații săi a sosit vineri la Istanbul,

Kemal Kilicdaroglu. „Împreună pe 9 iulie ne vom încheia marşul. Dar nu și căutarea dretăţii! „, a avertizat el.

Au fost şi grupuri venite pentru a marca dezaprobarea lor faţă de opoziţie , scandând numele președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, dar fără să izbucnească violențe.

La începerea marșului, Erdogan a sugerat că Kilicdaroglu ar putea fi arestat din cauza rolului său în cadrul protestului. El a acuzat CHP că este de partea rețelei lui Fethullah Gulen,  clericul musulman aflat în exil în SUA, despre care Ankara   pretinde fără dovezi , că s-ar aflat în spatele tentativei de puci de anul trecut.

Până în prezent autoritățile nu au împiedicat derularea manifestației și au furnizat mijloacele necesare pentru a asigura securitatea participanților.

Opoziția din Turcia denunță o derivă autoritară a președintelui Erdogan, mai ales cu adoptarea prin referendum, în aprilie, a extinderii prerogativelor sale și cu epurările efectuate după tentativa de puci: peste 50.000 de persoane au fost arestate și peste 100.000 au fost concediate sau suspendate din funcție.


SURSA: http://www.politico.eu/article/turkey-opposition-long-march-against-recep-tayyip-erdogan/

http://www.lematin.ch/monde/marche-justice-istanbul/story/29305712

https://www.eurotopics.net/fr/180959/l-opposition-marche-d-ankara-a-istanbul

http://www.lemonde.fr/international/article/2017/07/04/la-marche-turque-de-l-opposition-a-erdogan_5155209_3210.html

 

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

COVID-19: Peste 40.000 de lucrători în domeniul sănătății din Turcia testați pozitiv

Mai mult de 40.000 de lucrători în domeniul sănătății au fost infectați cu coronavirus în Turcia de la izbucnirea pandemiei, relatează people.cn

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Fotografiile cu deținuți morți surprind condițiile din închisorile turcești în timpul pandemiei

Imaginile realizate după moartea unui deținut politic au dezvăluit lipsa de igienă din închisorile turcești în timpul pandemiei.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Prețul meniului de pește s-a triplat la restaurantele din Istanbul

Prețul la pește, în special cea a peștelui bonito, în faimoasele restaurante de pește din Istanbul, s-a triplat,

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.