Lupta politică declanșată în Germania în problema controlării numărului de refugiați care ajung în această țară ilustrează dificultatea misiunii cu care se confruntă cancelarul Angela Merkel de a crea o nouă coaliție guvernamentală.
Singura opțiune pe care o are în momentul de față Merkel pentru a forma o coaliție este ca formațiunea sa, Uniunea Creștin-Democrată (CDU, conservatori) și aripa sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU), să se alieze într-o formulă nouă, netestată, cu Partidul Liber-Democrat (FDP, liberali) și cu Verzii (ecologiști).
Problema refugiaților a generat însă deja confruntări între ultraconservatorii din CSU, pe de o parte, și Merkel, FDP și Verzi pe de altă parte, după ce primii și-au reiterat apelul la stabilirea unui plafon de 200.000 de nou-veniți pe an, în urma alegerilor legislative de duminică. Subiectul refugiaților a devenit astfel un punct nevralgic între potențialii parteneri de coaliție încă înainte de lansarea discuțiilor exploratorii — nemaivorbind de negocieri — în vederea formării unui guvern.
„Nu va exista o limită superioară în privința primirii de refugiați într-o coaliție din care noi vom face parte, iar același lucru este valabil și pentru CDU și FDP”, a declarat miercuri pentru cotidianul Rheinische Post copreședinta Verzilor, Simone Peter.
„CSU va trebui să-și ajusteze poziția dacă dorește serios să ia în considerare Jamaica”, a adăugat Simone Peter, referindu-se la posibila nouă coaliție condusă de Merkel, numită astfel după culorile formațiunilor componente (negru-galben-verde), aceleași cu ale drapelului jamaican.
Unul din liderii CSU, Alexander Dobrindt, a declarat pentru postul de televiziune ZDF că este „clar” că plafonarea numărului de refugiați nou veniți în Germania trebuie să „facă parte dintr-un acord de coaliție”.