vineri, aprilie 8, 2022

Germania: Campanie pentru ca Turcia să integreze 130.000 de foști funcționari publici

Un ONG din Germania a lansat o campanie de semnături pentru reintegrarea a aproximativ 130.000 de foști funcționari publici care au fost îndepărtați din locurile de muncă în urma puciului eșuat din 15 iulie 2016, conform Stockholm Center for Freedome.

Organizația din Köln, Apărătorilor Drepturilor Omului (HRD), fondată de azilanți din Turcia, a lansat campania pe change.org, susținând că guvernul ar trebui să oprească nedreptatea suferită de zeci de mii de foşti funcţionari publici, referindu-se la o decizie a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) din 21 martie.

Decizia îndeamnă guvernul turc să facă „o revizuire completă, independentă și imparțială” cu privire la toți acei funcționari publici care au suferit represalii și acte de represalii din cauza presupusei apartenențe la mișcarea bazată pe credință Gülen, inspirată de clerul musulman turc Fethullah Gülen.

„În cazul în care se constată că nu există dovezi suficiente pentru a justifica concedierea, lucrătorii în cauză ar trebui reintegrați sau, în cazul în care se constată că acest lucru nu este posibil din cauza timpului scurs, ar trebui să li se acorde despăgubiri și remedii adecvate pentru represaliile suferite, retragerea oricăror instrucțiuni date de a le pune pe lista neagră și returnarea oricăror pașapoarte confiscate”, susține OIM.

Subliniind că este clar că AKP nu va pune în aplicare decizia dacă este lăsat în voia sa, organizația își propune ca semnăturile strânse și o scrisoare să îndeamnă OIM să facă presiuni asupra guvernului turc cu privire la situația victimelor epurării din țară. 

Campania a strâns până acum peste 1.200 de semnături.

Foștii funcționari publici nu au fost doar concediați de la locul de muncă, dar și li sa interzis  să lucreze din nou în sectorul public și să obțină un pașaport. De asemenea, guvernul le-a îngreunat să lucreze oficial în sectorul privat.

În urma loviturii de stat eșuate din 2016, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv cadre universitare, profesori, diplomați și ofițeri de poliție au fost acuzați pentru presupusa apartenență la sau relații cu „organizații teroriste”.

Guvernul a închis, de asemenea, 164 de organizații media, 1.058 de instituții de învățământ și 1.769 de ONG-uri.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.