sâmbătă, aprilie 13, 2024

Germania: Campanie pentru ca Turcia să integreze 130.000 de foști funcționari publici

Un ONG din Germania a lansat o campanie de semnături pentru reintegrarea a aproximativ 130.000 de foști funcționari publici care au fost îndepărtați din locurile de muncă în urma puciului eșuat din 15 iulie 2016, conform Stockholm Center for Freedome.

Organizația din Köln, Apărătorilor Drepturilor Omului (HRD), fondată de azilanți din Turcia, a lansat campania pe change.org, susținând că guvernul ar trebui să oprească nedreptatea suferită de zeci de mii de foşti funcţionari publici, referindu-se la o decizie a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) din 21 martie.

Decizia îndeamnă guvernul turc să facă „o revizuire completă, independentă și imparțială” cu privire la toți acei funcționari publici care au suferit represalii și acte de represalii din cauza presupusei apartenențe la mișcarea bazată pe credință Gülen, inspirată de clerul musulman turc Fethullah Gülen.

„În cazul în care se constată că nu există dovezi suficiente pentru a justifica concedierea, lucrătorii în cauză ar trebui reintegrați sau, în cazul în care se constată că acest lucru nu este posibil din cauza timpului scurs, ar trebui să li se acorde despăgubiri și remedii adecvate pentru represaliile suferite, retragerea oricăror instrucțiuni date de a le pune pe lista neagră și returnarea oricăror pașapoarte confiscate”, susține OIM.

Subliniind că este clar că AKP nu va pune în aplicare decizia dacă este lăsat în voia sa, organizația își propune ca semnăturile strânse și o scrisoare să îndeamnă OIM să facă presiuni asupra guvernului turc cu privire la situația victimelor epurării din țară. 

Campania a strâns până acum peste 1.200 de semnături.

Foștii funcționari publici nu au fost doar concediați de la locul de muncă, dar și li sa interzis  să lucreze din nou în sectorul public și să obțină un pașaport. De asemenea, guvernul le-a îngreunat să lucreze oficial în sectorul privat.

În urma loviturii de stat eșuate din 2016, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv cadre universitare, profesori, diplomați și ofițeri de poliție au fost acuzați pentru presupusa apartenență la sau relații cu „organizații teroriste”.

Guvernul a închis, de asemenea, 164 de organizații media, 1.058 de instituții de învățământ și 1.769 de ONG-uri.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.