miercuri, martie 22, 2023

Germania: Campanie pentru ca Turcia să integreze 130.000 de foști funcționari publici

Un ONG din Germania a lansat o campanie de semnături pentru reintegrarea a aproximativ 130.000 de foști funcționari publici care au fost îndepărtați din locurile de muncă în urma puciului eșuat din 15 iulie 2016, conform Stockholm Center for Freedome.

Organizația din Köln, Apărătorilor Drepturilor Omului (HRD), fondată de azilanți din Turcia, a lansat campania pe change.org, susținând că guvernul ar trebui să oprească nedreptatea suferită de zeci de mii de foşti funcţionari publici, referindu-se la o decizie a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) din 21 martie.

Decizia îndeamnă guvernul turc să facă „o revizuire completă, independentă și imparțială” cu privire la toți acei funcționari publici care au suferit represalii și acte de represalii din cauza presupusei apartenențe la mișcarea bazată pe credință Gülen, inspirată de clerul musulman turc Fethullah Gülen.

„În cazul în care se constată că nu există dovezi suficiente pentru a justifica concedierea, lucrătorii în cauză ar trebui reintegrați sau, în cazul în care se constată că acest lucru nu este posibil din cauza timpului scurs, ar trebui să li se acorde despăgubiri și remedii adecvate pentru represaliile suferite, retragerea oricăror instrucțiuni date de a le pune pe lista neagră și returnarea oricăror pașapoarte confiscate”, susține OIM.

Subliniind că este clar că AKP nu va pune în aplicare decizia dacă este lăsat în voia sa, organizația își propune ca semnăturile strânse și o scrisoare să îndeamnă OIM să facă presiuni asupra guvernului turc cu privire la situația victimelor epurării din țară. 

Campania a strâns până acum peste 1.200 de semnături.

Foștii funcționari publici nu au fost doar concediați de la locul de muncă, dar și li sa interzis  să lucreze din nou în sectorul public și să obțină un pașaport. De asemenea, guvernul le-a îngreunat să lucreze oficial în sectorul privat.

În urma loviturii de stat eșuate din 2016, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv cadre universitare, profesori, diplomați și ofițeri de poliție au fost acuzați pentru presupusa apartenență la sau relații cu „organizații teroriste”.

Guvernul a închis, de asemenea, 164 de organizații media, 1.058 de instituții de învățământ și 1.769 de ONG-uri.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.