joi, aprilie 7, 2022

Faimosul scriitor turc, Ahmet Altan: „Prefer închisoare decât exilul”

Eliberat după aproape cinci ani de închisoare pentru presupusa implicare într-o lovitură de stat eșuată, jurnalistul și autorul turc Ahmet Altan, în vârstă de 71 de ani, își numără acum timpul din viață după numărul de cărți pe care le mai are de scris.

Celebrat în Occident, în special în Germania și Franța, unde a câștigat premii literare în timp ce era în spatele gratiilor, Altan rămâne într-o situație dificilă acasă, unde se confruntă în  continuare cu urmăririi penale.

Într-un interviu cu AFP, citat de Turkish Minutes, care a avut loc în apartamentul său din Istanbul, Altan a susținut că preferă să-și petreacă ultimele zile într-o închisoare turcească „unde îmi vorbeam limba maternă” decât să fie un om liber în exil, unde „aproape că nu ești nimeni și n-ai rădăcini.”

„Scriitorii sunt foarte îngrijorați pentru că fiecare minut este un minut pe care îl poți scrie, poți să-ți faci treaba, așa că în fiecare minut în care nu scrii, simți regret.O simt acum mult mai mult decât înainte de închisoare”, a mărturisit Ahmet.

 „Răzbunare”

Altan, care a vândut aproape șapte milioane de cărți în întreaga lume, a fost unul dintre zecile de mii de turci întemnițați sau concediați de la locurile lor de muncă în epurări care au urmat tentativei de lovitură de stat din 2016.

Altan a fost remarcat pentru munca sa cu Taraf, un ziar pe care l-a fondat. Guvernul a închis ziarul pe acuzațiile că ar fi obținut sprijin financiar Mișcarea Gulen.

Eliberat la mai puțin de jumătatea condamnării sale de 10 ani, în aprilie anul trecut, prin ordinul Curții Europene a Drepturilor Omului, care nu a găsit „nicio dovadă” de faptă greșită, Altan s-a întors la familia sa după ce a scris două cărți în închisoare și aproape că a terminat o a treia.

Primul, un memoriu din închisoare numit „Nu voi mai vedea lumea niciodată”, a fost tradus în 28 de limbi, dar nu a fost publicat niciodată în Turcia.

El îl descrie pe cel de-al doilea, un roman numit „Madam Hayat”, ca o odă la libertate și răzbunarea lui personală.

„Este un fel de a spune: „Nu ai putut să-mi furi cei cinci ani de la mine”, a spus scriitorul.

„Exilul ar fi mai greu”

Într-o zi, în închisoare, a dat peste FlashTV, un canal „low-end” care arăta femei voluptuoase cântând și dansând în rochii suple.

„Erau singurele doamne pe care le puteam vedea în timp ce eram în închisoare… Îmi plăcea foarte mult să le privesc, dar colegii mei de celulă erau foarte religioși”, a râs Altan, care se descrie ca un ateu pasionat de religie.

„Madam Hayat, povestea unui student la literatură care se îndrăgostește de două femei senzuale, a venit în această atmosferă. Am trăit într-o altă lume.Dacă poți scrie, nu ai de ce să te plângi.”, afirmă Altan.

Închisoarea lui Altan a stârnit indignare internațională, transformându-l într-un simbol al opresiunii în Turcia după tentativa de lovitură de stat.

Treizeci și opt de laureați ai Premiului Nobel, printre care JM Coetzee și Kazuo Ishiguro, au publicat o scrisoare în ziarul britanic Guardian în 2018, în care îi ceru lui Erdogan să asigure eliberarea scriitorului.

Conștient de profilul său înalt și de noile proceduri judiciare cu care se confruntă, Altan se ferește să răspundă astăzi la întrebări politice deschise.

Scriitorul promite să-și publice viitoarele cărți în străinătate înainte de a-și încerca norocul acasă și este hotărât să rămână în Turcia, indiferent de ce.

„Nu din cauza curajului. Dar să fii în exil este ceva ce cred că este mai greu decât să fii prizonier. În străinătate s-ar putea să fii în siguranță… dar nu poți simți că (dormi) în propriul tău pat, în propria ta casă. Aș prefera să fiu în închisoare”, încheie Ahmet.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.