sâmbătă, ianuarie 16, 2021

Galileo, sistemul european de navigație prin satelit, se extinde.

UE a semnat joi un nou contract pentru opt sateliți suplimentari, care vor permite completarea acestei constelații tehnologice europene

Contractul a fost semnat joi de Agenția Spațială Europeană (ESA), în numele Comisiei Europene, și compania industrială germană OHB, la Salonul din Bourget, în apropiere de Paris.

Galileo este finanțat de Uniunea Europeană, proprietarul acestui sistem de navigație prin satelit, ce a fost conceput pentru a oferi un grad de precizie mai ridicat în comparație cu sistemul american GPS.

Contractul ce prevede fabricarea celor opt noi sateliți a fost câștigat de un consorțiu condus de OHB, din care face parte și compania britanică Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL).

„Acest contract ne va permite să completăm constelația Galileo și să avem sateliți de rezervă, atât pe orbită, cât și la sol”, a subliniat Paul Verhoef, directorul programului Galileo din cadrul ESA, citat într-un comunicat.

Constalația Galileo, care a avut de suferit din cauza multor întârzieri în trecut, se extinde în prezent cu mare rapiditate.

Patru sateliți de teste IOV (In Orbit Validation) au fost furnizați de un consorțiu condus de Airbus Defence and Space și lansați în 2011 și 2012. Unul dintre ei nu funcționează însă la capacitate deplină.

satelit
Vega va lansa satelitul de observatie Prisma. (BOURGET 2017: VEGA LANCERA LE SATELLITE D’OBSERVATION PRISMA)

Consorțiul OHB a primit apoi o comandă pentru 22 de sateliți FOC (Full Operational Capability). Unii au fost deja lansați, însă doi dintre ei nu se află pe orbita corectă, fapt care nu le permite să funcționeze la 100% din capacitate.

În total, 18 sateliți din rețeaua Galileo sunt în prezent plasați pe orbita Terrei. Alți patru urmează să fie lansați în acest an cu ajutorul unei rachete din gama Ariane 5.

Cei opt sateliți noi OHB vor fi realizați după același model FOC ca și cei care sunt deja plasați pe orbită, dar vor beneficia de „ameliorări inspirate din lecțiile învățate” și „vor ține cont de uzura morală a unora dintre părțile componente”, precizează ESA.

În ianuarie, ESA a anunțat că mai multe ceasuri atomice aflate la bordul sateliților Galileo nu mai funcționau. ESA a precizat că acea pană tehnologică nu afectează funcționarea sateliților Galileo, deoarece acele echipamente erau „redundante”.

UE a lansat pe 15 decembrie primele servicii furnizate de sistemul Galileo, dar deocamdată acestea sunt rezervate rarilor posesori de echipamente compatibile.

Sistemul Galileo urmează să devină pe deplin operațional în 2020.

https://www.aerospatium.info/bourget-2017-ohb-huit-galileo-de-plus/

https://www.aerospatium.info/bourget-2017-vega-lancera-satellite-dobservation-prisma/

Victimă a epurării guvernului turc îngropată în grabă. Soțul încarcerat nu a avut voie să participe la înmormântare

O fostă profesoară concediată de la locul de muncă prin decret a murit, pe 12 ianuarie, din cauza mai multor probleme de sănătate și a fost îngropată în grabă fără să-i ofere soțului ei încarcerat posibilitatea de a participa la înmormântarea ei,

COVID-19: Turcia ar putea elimina restricțiile pe 15 februarie

Membrul Necmi İlhan susține că numărul pacienților cu COVID-19 a înregistrat o scădere bruscă în ultima lună în urma măsurilor de prevenire impuse.

Turcia deschide anchetă și suspendă nouă regulă a WhatsApp

Autoritatea turcă pentru concurență a deschis, luni, o anchetă cu privire la Facebook și WhatsApp.

Un turc acuzat că a spionat pentru Erdoğan a fost expulzat din Austria

Un turc acuzat de spionaj în numele unui stat străin, care a susținut că i s-a ordonat asasinarea politicienilor austrieci, a fost...

VIDEO. Comentariu integral la adresa lui Șumudică: “Țigănie… Hai să spun cerșător!”

Comentatorul turc, Erman Toroglu a stârnit un val de controverse după ce a criticat declarațiile de presă a antrenorului român, Marius Șumudică

Turcia: Prețurile la alimente au crescut cu 33%

Coșul de cumpărături a lui Aysel Gündoğdu, specializat în domeniul bancar și al asigurărilor, include ouă, brânză, ulei și paste.

Turcia:Condamnat la peste 1.000 de ani de închisoare

Liderul unui cultului și controversatul autor Adnan Oktar, cunoscut și sub numele de Harun Yahya a fost judecat, împreună cu alți 235 de inculpați în fața instituțiilor de executare penală Silivri, din Istanbul.

Cetățean anchetat că l-ar fi jignit pe ministrul de interne: “Taci, chelule”

După ce avocatul Tugay Bek a fost acuzat că a „insultat un oficial public”, unul dintre clienții lui este anchetat că a afirmat că ministrul de Interne Süleyman Soylu este o „persoana cu chelie”.