marți, noiembrie 19, 2024

Fost agent de informații declarații despre răpirea disidenților din Africa și Asia


Un fost oficial la Organizația Națională de Informații (MIT) a declarat că organizația a returnat forțat în Turcia dizidenți din unele țări africane și din Asia Centrală, mituind oficiali locali, conform Stockholm Center for Freedome.

Profesorul asociat Ali Burak Darıcılı, expert în informații, a părăsit MIT în 2014 și este în prezent cadru universitar la Universitatea Tehnică din Bursa a vorbit cu jurnaliştii Burcu Uğur și Şaban Sevinç în timpul unui program online pe canalul de YouTube, Bizim TV.

În timpul programului, Darıcılı a fost întrebat cum MIT a reușit să returneze forțat membrii Mișcării Gülen în unele țări din Africa și Asia Centrală, dar nu a reușit să facă același lucru în țările europene sau în Statele Unite.

Fostul oficial de informații a explicat că localnicii erau mituiți pentru a-i ajuta în calitate de colaboratori în astfel de „state eșuate” precum cele din Africa și Asia Centrală.

Darıcılı a adăugat că nu este posibil să faci același lucru în țări democratice, cum ar fi Germania.

„Dacă ești expus la desfășurarea unei astfel de activități ascunse, vei avea o mare problemă în temeiul dreptului internațional, deoarece înseamnă a interfera cu afacerile interne ale țării în cauză”, explică specialistul.

Cine știe să mituiască, poate răpi oameni

Sevinç a susținut că ar putea răpi oameni din țările mai puțin democratice folosind mită și că nu trebuie să fie un oficial de informații pentru a face asta.

„Nu-l subestima [MIT pentru că] cine știe să mituiască este, de asemenea, important.”, subliniază Sevinç.

Un raport al Freedom House a dezvăluit că  guvernul turc și-a urmărit dușmanii percepuți în cel puțin 30 de țări gazdă răspândite în America, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de la tentativa de lovitură de stat din 2016.

Potrivit declarațiilor oficiale ale ministerului său de interne, Turcia a trimis 800 de cereri de extrădare în 105 țări de la lovitura de stat eșuată, iar peste 110 presupuși membri ai mișcării au fost aduși înapoi în Turcia, ca parte a campaniei globale a guvernului.

Turcia s-a bazat în mare parte pe predări, în care guvernul și MIT convin statele vizate să predea persoane fără un proces echitabil. În unele țări, criticii lui Erdogan au fost răpiți și returnați cu forța în Turcia de către MIT cu ajutorul autorităților locale.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.