vineri, februarie 3, 2023

Focul nu știe politică: Situația incendiilor din Turcia. Are nevoie Turcia de ajutor sau nu?

De mai bine de o săptămână, în Turcia, bucată cu bucată, pădurile ard, animalele mor, casele și afacerile oamenilor se fac scrum. Fiecare secundă și orice mână de ajutor este esențială în lupta cu focul.

Gravitatea situației a ajuns să fie bine cunoscută internațional, însă nu pare că a ajuns și la urechile președintelui turc și oficialii care dețin puterea. 

Încă de la primul incendiu de la Manavgat, din Antalya, situația a fost minimalizata de către autorități, însă vântul neobișnuit de puternic pentru această perioadă, au luat prin surprindere autoritățile care erau pregătite să ignore cu totul situația.

Sentimentul de mândrie, dorința de putere și control absolut, îmbibat cu nepăsarea a ajuns să coste prea scump.

Cum a ajuns Turcia fără avioane de stins incendii? 

Printre flăcări și cu teamă de aș pierde viața, cetățenii turci au primit, pe 30 iulie, o veste puțin îmbucurătoare de la președintele lor, faptul că Turcia nu deține niciun avion de stins incendii.

Într-o declarație de presă, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a recunoscut că țara nu are nici măcar un singur avion de stingere a incendiilor în inventar.

„THK [Asociația Aeronautică Turcă] nu are un avion care să poată fi folosit. Lucrăm cu 45 de elicoptere”, a afirmat Erdogan.

Asociația Aeronautică Turcă este un ONG, care deține aeronave de intervenție la incendii, însă statul nu a alocat 4 milioane de dolari necesari pentru a le moderniza, în schimb a închiriat trei avioane de la ruși cu 24 de milioane de dolari pe an. 

Toate astea pentru că guvernul este în conflict cu acest ONG, după ce a afirmat că dorește să-i preia conducerea, interesul fiind unul mare. Organizație are mii de hectare de teren. 

Când cetățenii au aflat toate acestea s-au revoltat pe rețelele de socializare. Hashtagurile cu „Demisia Erdogan” sau „Guvernul Jos” au ajuns virale.

Anchetă după campania #helpturkey

La auzul acestor știri, oamenii nu au stat cu mâinile în sân și au organizat o campanie prin care au cerut ajutorul internațional pentru a lupta cu incendiile. Astfel, de la oamenii de rând, până la activiști și vedete au tras semne de alarmă cu hashtag-ul #helpturkey.

Gestul admirabil a fost interpretat ca o ofensă de către autoritățile turce, așa că au făcut ce știu ei mai bine, au deschis o anchetă. 

Într-o declarație, din 5 august, procuratura de la Ankara a susținut că postările de pe rețelele de socializare încearcă să arate țara drept „incapabilă” și „au încercat să creeze panică, frică și îngrijorare în rândul publicului”

Mai mult de atât, directorul de comunicare al lui Erdogan, Fahrettin Altun, a acuzat opoziția că folosește o campanie de socializare orchestrată din străinătate pentru a submina statu. Astfel, guvernul a desfășurat propria campanie cu hastaguri precum: #StrongTurkey și #WeDon’tNeedHelp.

Ajutorul internațional

Deși, Erdogan s-a încăpățânat să nu ceară ajutor internațional, mai multe țări au trimis avioane, pentru care, Mustafa Ozkaya, un oficial de la minister a făcut declarații publice.

„Am primit Croația și Spania trei avioane, din România și Franța ni s-a propus ajutor, dar nu era potrivit din punct de vedere tehnic cu sistemul de acumulare. Suntem recunoscători”, a subliniat Ozkaya.

De asemenea, trei avioane au venit din Ucraina, cinci din Rusia și câte unul din Azerbaidjan și Iran. Astfel, în prezent Turcia intervine cu 45 de elicoptere proprii și 3 avion închiriate de la firma rusească, plus ajutorul internațional, care constă în 6 elicoptere și 12 avioane. 

Nepăsare cutremurătoare

După toate acestea, Erdogan într-o apariție la AHaber a făcut o declarație care, într-un joc de cuvinte amar, a pus mai mult paie pe foc. 

„Se aude la TV, am ascultat și eu, că vai, Doamne, ard animale. Doamne! Pai, poate fi incendiu forestier, fără să ardă animalele! Noi ce vom face? Treceți în revistă toate animalele care au ars și noi le vom plăti. Dacă este miel, miel vom plăti. Dacă e bou, bou vom plăti. Pe toate noi le vom plăti”, a declarat Erdogan, într-un mod relaxat.

În această situație, turcii s-au solidarizat pe rețelele de socializare. Oamenii pun anunțuri cu locurile unde este nevoie de apă și ajutor și se mobilizează într-acolo, de asemenea, își oferă sfaturi și informații pentru a putea lupta flăcărilor. Una dintre ultimele activități a fost crearea de camioane cu apa pentru a putea stinge focurile.

Potrivit Halk TV, 547 mii de hectare au ars adică aproximativ 77 mii de terenuri de fotbal. 174 de incendii au fost în 39 de județe, în nouă zile, dintre care 161 sunt sub control. În prezent, în 13 puncte din 5 oraşe focul continuă, iar fiecare secundă în care nu se acționează, focul se extinde, făcând mai multe victime.

Ismail S./București

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.