sâmbătă, aprilie 20, 2024

Focul nu știe politică: Situația incendiilor din Turcia. Are nevoie Turcia de ajutor sau nu?

De mai bine de o săptămână, în Turcia, bucată cu bucată, pădurile ard, animalele mor, casele și afacerile oamenilor se fac scrum. Fiecare secundă și orice mână de ajutor este esențială în lupta cu focul.

Gravitatea situației a ajuns să fie bine cunoscută internațional, însă nu pare că a ajuns și la urechile președintelui turc și oficialii care dețin puterea. 

Încă de la primul incendiu de la Manavgat, din Antalya, situația a fost minimalizata de către autorități, însă vântul neobișnuit de puternic pentru această perioadă, au luat prin surprindere autoritățile care erau pregătite să ignore cu totul situația.

Sentimentul de mândrie, dorința de putere și control absolut, îmbibat cu nepăsarea a ajuns să coste prea scump.

Cum a ajuns Turcia fără avioane de stins incendii? 

Printre flăcări și cu teamă de aș pierde viața, cetățenii turci au primit, pe 30 iulie, o veste puțin îmbucurătoare de la președintele lor, faptul că Turcia nu deține niciun avion de stins incendii.

Într-o declarație de presă, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a recunoscut că țara nu are nici măcar un singur avion de stingere a incendiilor în inventar.

„THK [Asociația Aeronautică Turcă] nu are un avion care să poată fi folosit. Lucrăm cu 45 de elicoptere”, a afirmat Erdogan.

Asociația Aeronautică Turcă este un ONG, care deține aeronave de intervenție la incendii, însă statul nu a alocat 4 milioane de dolari necesari pentru a le moderniza, în schimb a închiriat trei avioane de la ruși cu 24 de milioane de dolari pe an. 

Toate astea pentru că guvernul este în conflict cu acest ONG, după ce a afirmat că dorește să-i preia conducerea, interesul fiind unul mare. Organizație are mii de hectare de teren. 

Când cetățenii au aflat toate acestea s-au revoltat pe rețelele de socializare. Hashtagurile cu „Demisia Erdogan” sau „Guvernul Jos” au ajuns virale.

Anchetă după campania #helpturkey

La auzul acestor știri, oamenii nu au stat cu mâinile în sân și au organizat o campanie prin care au cerut ajutorul internațional pentru a lupta cu incendiile. Astfel, de la oamenii de rând, până la activiști și vedete au tras semne de alarmă cu hashtag-ul #helpturkey.

Gestul admirabil a fost interpretat ca o ofensă de către autoritățile turce, așa că au făcut ce știu ei mai bine, au deschis o anchetă. 

Într-o declarație, din 5 august, procuratura de la Ankara a susținut că postările de pe rețelele de socializare încearcă să arate țara drept „incapabilă” și „au încercat să creeze panică, frică și îngrijorare în rândul publicului”

Mai mult de atât, directorul de comunicare al lui Erdogan, Fahrettin Altun, a acuzat opoziția că folosește o campanie de socializare orchestrată din străinătate pentru a submina statu. Astfel, guvernul a desfășurat propria campanie cu hastaguri precum: #StrongTurkey și #WeDon’tNeedHelp.

Ajutorul internațional

Deși, Erdogan s-a încăpățânat să nu ceară ajutor internațional, mai multe țări au trimis avioane, pentru care, Mustafa Ozkaya, un oficial de la minister a făcut declarații publice.

„Am primit Croația și Spania trei avioane, din România și Franța ni s-a propus ajutor, dar nu era potrivit din punct de vedere tehnic cu sistemul de acumulare. Suntem recunoscători”, a subliniat Ozkaya.

De asemenea, trei avioane au venit din Ucraina, cinci din Rusia și câte unul din Azerbaidjan și Iran. Astfel, în prezent Turcia intervine cu 45 de elicoptere proprii și 3 avion închiriate de la firma rusească, plus ajutorul internațional, care constă în 6 elicoptere și 12 avioane. 

Nepăsare cutremurătoare

După toate acestea, Erdogan într-o apariție la AHaber a făcut o declarație care, într-un joc de cuvinte amar, a pus mai mult paie pe foc. 

„Se aude la TV, am ascultat și eu, că vai, Doamne, ard animale. Doamne! Pai, poate fi incendiu forestier, fără să ardă animalele! Noi ce vom face? Treceți în revistă toate animalele care au ars și noi le vom plăti. Dacă este miel, miel vom plăti. Dacă e bou, bou vom plăti. Pe toate noi le vom plăti”, a declarat Erdogan, într-un mod relaxat.

În această situație, turcii s-au solidarizat pe rețelele de socializare. Oamenii pun anunțuri cu locurile unde este nevoie de apă și ajutor și se mobilizează într-acolo, de asemenea, își oferă sfaturi și informații pentru a putea lupta flăcărilor. Una dintre ultimele activități a fost crearea de camioane cu apa pentru a putea stinge focurile.

Potrivit Halk TV, 547 mii de hectare au ars adică aproximativ 77 mii de terenuri de fotbal. 174 de incendii au fost în 39 de județe, în nouă zile, dintre care 161 sunt sub control. În prezent, în 13 puncte din 5 oraşe focul continuă, iar fiecare secundă în care nu se acționează, focul se extinde, făcând mai multe victime.

Ismail S./București

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.