16.1 C
București
joi, septembrie 24, 2020

Fiul unui fost șef al poliției a fost arestat după ce tatăl său a declarat că Turcia a sprijinit în mod intenţionat organizaţia ISIS

Conform unui articol amplu scris de Nafeez Ahmed, având ca sursă argumentele aduse de un șef de poliție demisionat, Turcia i-a sprijinit în mod expres pe luptătorii „Statului Islamic din Irak și Siria” (ISIS), le-a trimis arme sub pretext că acorda ajutor umanitar celor nevoiaşi; în plus, le-a vândut şi petrol, cooperând cu Guvernul Regional din Kurdistan (KRG) din nordul Irakului.

yavuz selim yayla
Din pricina acuzațiilor, fiul șefului poliției (în vârstă de 19 ani) a ajuns să fie arestat, constituind cea mai recentă victimă a represiunii de amploare din Turcia de după puciul de astă-vară.

Din pricina acuzațiilor, fiul șefului poliției (în vârstă de 19 ani) a ajuns să fie arestat, constituind cea mai recentă victimă a represiunii de amploare din Turcia de după puciul de astă-vară.

Articolul, care a apărut pe site-ul INSURGE INTELIGENCE – Medium, face referire la un interviu detaliat cu Ahmet Sait Yayla (fost şef al direcţiei de combatere a terorismului a Poliției Naționale din Turcia între 2010 și 2012 – înainte de a lucra ca șef al direcţiei responsabile de ordinea publică şi de prevenirea criminalității, până în 2014).

„Turcia sprijină aşa-zisul Stat Islamic şi alte grupuri jihadiste”, a declarat Yayla într-un interviu acordat mai demult lui Ahmed, după lansarea cărţii sale intitulate „Dezertori ai ISIS: Relatări direct de la sursă ale Califatului terorist,” o colaborare cu prof. Anne Speckhard, consultant la NATO şi Pentagon cu specializare în psihologia radicalizării.

Yayla crede că a fost pedepsit pentru dezvăluirea faptului că Președintele Recep Tayyip Erdoğan acordă sprijin organizaţiei ISIS, o tactică geopolitică având ca scop extinderea influenței Turciei în întreaga regiune și eliminarea adversarilor politici, după cum se menționează în raportul Medium.

În ciuda pericolului considerabil pe care-l riscă familia sa rămasă în Turcia, Yayla continuă să vorbească: „În primul rând, am luat cunoştinţă de acest lucru în calitate de șef al poliției naționale turce, prin prisma experienţelor mele personale; acesta este  motivul  pentru care am ajuns să-mi dau demisia. În al doilea rând, ştiu ce ştiu din cauza foștilor teroriști ISIS pe care i-am intervievat, ca parte a cercetărilor mele privitor la fenomenul jihadismului contemporan. Mulţi dintre aceştia spun că ISIS se bucură de sprijinul oficial al Turciei.”

Premisa: IHH a furnizat arme extremiștilor sub pretextul acordării ajutorului umanitar

Potrivit lui Yayla, nu numai că au beneficiat luptătorii ISIS de tratament medical și de protecţie pe teritoriul Turciei (oficial, persoane dezavantajate au primit „ajutor umanitar”, acordat prin intermediul Fundației pentru Ajutor Umanitar – IHH), ci, mai mult, Turcia a aprovizionat ISIS cu arme de foc. „Am fost implicat în mod indirect, încă de la început, în investigarea anti-terorism a IHH”, a mărturisit Yayla.

„Liderul IHH a fost arestat ca urmare a acestor investigații demarate la momentul respectiv, din cauza dovezilor incriminatoare obținute (cum că acest grup a sprijinit ISIS într-o mare măsură). IHH a oferit arme și muniție mai multor grupuri jihadiste din Siria, nelimitându-se la ISIS”.

Principalul aliat al IHH în cadrul guvernului turc era Hakan Fidan, în prezent Şeful Serviciului Turc de Informații, care s-a aflat în fruntea Agenției de Cooperare și Dezvoltare din Turcia (TIKA) între 2003 şi 2007, conform spuselor lui Yayla.

Yayla argumentează că Fidan ar fi fost implicat în unele crime – încă nerezolvate – comise în anii 1990

Yayla declară că Fidan a fost suspect principal într-o serie de atacuri teroriste din anii 1990, când Yayla lucra la poliția din Ankara. Este vorba de asasinări avându-i ca ţintă pe mai mulţi intelectuali turci de stânga afiliaţi ziarului Cumhuriyet (care au constat în atacuri cu mașini prevăzute cu bombe și colete cu explozibili). Printre victime s-au numărat şi jurnalistul Uğur Mumcu, activista pentru drepturile femeilor Bahriye Üçok și intelectualul Ahmet Taner Kıșlalı.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată