sâmbătă, aprilie 9, 2022

Fiul unui fost șef al poliției a fost arestat după ce tatăl său a declarat că Turcia a sprijinit în mod intenţionat organizaţia ISIS

Conform unui articol amplu scris de Nafeez Ahmed, având ca sursă argumentele aduse de un șef de poliție demisionat, Turcia i-a sprijinit în mod expres pe luptătorii „Statului Islamic din Irak și Siria” (ISIS), le-a trimis arme sub pretext că acorda ajutor umanitar celor nevoiaşi; în plus, le-a vândut şi petrol, cooperând cu Guvernul Regional din Kurdistan (KRG) din nordul Irakului.

yavuz selim yayla
Din pricina acuzațiilor, fiul șefului poliției (în vârstă de 19 ani) a ajuns să fie arestat, constituind cea mai recentă victimă a represiunii de amploare din Turcia de după puciul de astă-vară.

Din pricina acuzațiilor, fiul șefului poliției (în vârstă de 19 ani) a ajuns să fie arestat, constituind cea mai recentă victimă a represiunii de amploare din Turcia de după puciul de astă-vară.

Articolul, care a apărut pe site-ul INSURGE INTELIGENCE – Medium, face referire la un interviu detaliat cu Ahmet Sait Yayla (fost şef al direcţiei de combatere a terorismului a Poliției Naționale din Turcia între 2010 și 2012 – înainte de a lucra ca șef al direcţiei responsabile de ordinea publică şi de prevenirea criminalității, până în 2014).

„Turcia sprijină aşa-zisul Stat Islamic şi alte grupuri jihadiste”, a declarat Yayla într-un interviu acordat mai demult lui Ahmed, după lansarea cărţii sale intitulate „Dezertori ai ISIS: Relatări direct de la sursă ale Califatului terorist,” o colaborare cu prof. Anne Speckhard, consultant la NATO şi Pentagon cu specializare în psihologia radicalizării.

Yayla crede că a fost pedepsit pentru dezvăluirea faptului că Președintele Recep Tayyip Erdoğan acordă sprijin organizaţiei ISIS, o tactică geopolitică având ca scop extinderea influenței Turciei în întreaga regiune și eliminarea adversarilor politici, după cum se menționează în raportul Medium.

În ciuda pericolului considerabil pe care-l riscă familia sa rămasă în Turcia, Yayla continuă să vorbească: „În primul rând, am luat cunoştinţă de acest lucru în calitate de șef al poliției naționale turce, prin prisma experienţelor mele personale; acesta este  motivul  pentru care am ajuns să-mi dau demisia. În al doilea rând, ştiu ce ştiu din cauza foștilor teroriști ISIS pe care i-am intervievat, ca parte a cercetărilor mele privitor la fenomenul jihadismului contemporan. Mulţi dintre aceştia spun că ISIS se bucură de sprijinul oficial al Turciei.”

Premisa: IHH a furnizat arme extremiștilor sub pretextul acordării ajutorului umanitar

Potrivit lui Yayla, nu numai că au beneficiat luptătorii ISIS de tratament medical și de protecţie pe teritoriul Turciei (oficial, persoane dezavantajate au primit „ajutor umanitar”, acordat prin intermediul Fundației pentru Ajutor Umanitar – IHH), ci, mai mult, Turcia a aprovizionat ISIS cu arme de foc. „Am fost implicat în mod indirect, încă de la început, în investigarea anti-terorism a IHH”, a mărturisit Yayla.

„Liderul IHH a fost arestat ca urmare a acestor investigații demarate la momentul respectiv, din cauza dovezilor incriminatoare obținute (cum că acest grup a sprijinit ISIS într-o mare măsură). IHH a oferit arme și muniție mai multor grupuri jihadiste din Siria, nelimitându-se la ISIS”.

Principalul aliat al IHH în cadrul guvernului turc era Hakan Fidan, în prezent Şeful Serviciului Turc de Informații, care s-a aflat în fruntea Agenției de Cooperare și Dezvoltare din Turcia (TIKA) între 2003 şi 2007, conform spuselor lui Yayla.

Yayla argumentează că Fidan ar fi fost implicat în unele crime – încă nerezolvate – comise în anii 1990

Yayla declară că Fidan a fost suspect principal într-o serie de atacuri teroriste din anii 1990, când Yayla lucra la poliția din Ankara. Este vorba de asasinări avându-i ca ţintă pe mai mulţi intelectuali turci de stânga afiliaţi ziarului Cumhuriyet (care au constat în atacuri cu mașini prevăzute cu bombe și colete cu explozibili). Printre victime s-au numărat şi jurnalistul Uğur Mumcu, activista pentru drepturile femeilor Bahriye Üçok și intelectualul Ahmet Taner Kıșlalı.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.