duminică, iunie 23, 2024

Festivalul anatolian a făcut furori în capitală. Mii de bucurești s-au bucurat de mâncarea tradițională, produse hand-made și artiști internaționali

Ultimul festival anatolian a făcut furori în capitală, mii de bucureșteni bucurându-se de mâncare tradițional turcească, produse hand-made și artiști internaționali.

Anatolian Food Fest a închis ediția din 2022, cu un festival în parcul Titan, pe 7-9 octombrie.  

În cadrul evenimentului, vizitatorii au putut degusta multe preparate tradiționale turcești precum: Lahmacun, Adana Kebab, Lataif, Katmer, Gozleme și bineînțeles, baclavale cu arome orientale. De asemenea, bucătărese din Dobrogea au venit pentru a prepara șuberek, după rețeta tradițională.

Cântăreți internaționali pe scena festivalului

Pe lângă faimoșii derviși rotitori și dansurile tradițioanale turcești, timp de 3 zile, precum cere tradiția, cântăreți internaționali au urcat pe scena Festivalului Turcesc. Sute de bucurești s-au adunat pentru a se bucura de spectacol, stârning aplauze îndelungate și cerându-se bis.

„Ultimul festival de anul acesta, ne-am gândit să sărbătorim cum se cuvine. Un cântăreț din Istanbul și doi cântăreți azeri au făcut spectacol pe, Scena Mare, din parcul Titan.”, se arată în comunicatul de presă al Fundației Tuna.

Produse hand-made cu inspirații anatoliene

Unul dintre partenerii festivalului, Asociația pentru Dialog și Valori Universale( ADVU) a organizat un stand cu produse create manual de femei. Cercei, inele, brățări cu motive antoliene precum: rodii, pești și ochiul albastru, semne de carte, agende și stilouri decorate prin tehnica ebru au fost suveniruri perfect pentru iubitorii tradițiilor turcești.

„Standul Ebru din cadrul Festivalului Turcesc a fost organizat de ADVU – Organizația de Femei. În cadrul standului au fost expuse şi puse la vânzare obiecte artizanale deosebite, pregătite toate de către voluntari. Toate veniturile generate vor merge către orfani şi copiii nevoiaşi din România”, susține Aynur Gursoy, de la ADVU Femei.

8 festivale pentru 2023

Festivalul Turcesc a închis cea de-11-a ediție, în care a reușit să se facă cunoscut și iubit de publicul din România și deja se pregătește de următorul sezon.
„Anul acesta s-au desfășurat șapte festivaluri. După o pauză de doi ani, am văzut că interesul oamenilor pentru festivalurile noastre a crescut. La anul vrem să ne întoarcem cu puteri noi. Avem în vedere, opt festivaluri în 2023, respectiv Iași, Constanța și București”, susține Emin Korkut, președintele Fundației Tuna.

Fundația Tuna îşi desfăşoară activitatea în România încă din anul 1995, organizând diferite activităţi culturale şi cu scop caritabil. Festivalul Turcesc și campania „Un Paște Mai Bun” sunt două proiecte de anvergură ale organizației.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.