joi, decembrie 8, 2022

Fascicole luminoase, filmele nostalgiei noastre

Mărturisesc faptul că am citit paginile cărţii despre care vă vorbesc aici, pe atunci când ea era încă un serial! Un serial găzduit de ziarul ZAMAN România, şi care a ajuns la cititorii noştri pe când aveam ediţie print, aşa încât mulţi dintre cei care îl primeau îşi decupau cu grijă, spre păstrare, serialul Ilenei Dănălache .

Interviurile au vână, informaţie, naturaleţe, farmec, întrebările sunt puse cu har şi competenţă de critic de înaltă clasă, de comentator avizat şi pasionat al cinematografiei(18 interviuri de Ileana Perneş Dănălache, editura Niculescu )

 

Da,mărturisesc că am citit-o ca pe un adevărat serial, amintindu-mi de vremea copilăriei mele când, la Năsăud, mama primea săptămânal de la o doamnă, fascicole dintr-un roman în

Cartea „18 interviuri” ilustrată de Dinu Adrian Şerbescu este o fermecătoare călătorie în inima cinematografiei noastre.
Cartea „18 interviuri” ilustrată de Dinu Adrian Şerbescu este o fermecătoare călătorie în inima cinematografiei noastre.

serial.Vreau să spun că la vremea anilor ’60 romanul acela era de-a dreptul adorat : nu-mi mai amintesc titlul romanului-foileton care călătorea dintr-o casă în alta complet ferfeniţit, semn al supremului succes, poate că nici nu asta contează, ci principiul ! Aşteptarea urmării.

Acum, după 50 de ani, cu toate telenovelele şi serialele care abundă pe toate canalele posibile tv, eu totuşi aşteptam de la o săptămână la alta cu mare curiozitate ce îmi va mai trimite Ileana Dănălache în serialul ei despre cinematografia românească, serial pe care i-am propus să îl publicăm .Paginile din acest jurnal bilunar, dedicate literaturii, filmului, artelor, culturii ne dădeau un pic de încredere într-o perioadă a presei de consum şi un fel de solidaritate. Mândria noastră era că apărea pe hârtie, hârtie de ziar, în condiţii modeste, cu o difuzare insignifiantă la chioşc, mai mult prin abonamente dar… pe hîrtie!

Ceea ce era aproape o banalitate în anii tinereţii noastre, acum devine un lux ! Paradoxurile presei. Cu cât e mai perfecţionată, cu atât e mai volatilă…

N-o să mă las însă pradă nostalgiei căci vreau doar să punctez farmecul şi bucuria pe care lectura acestei cărţi le pot declanşa.

Aşadar, număr de număr, aproape un an şi jumătate, Ileana Dănălache a fost prezentă în paginile ZAMAN România ( în limba română) şi nu o să vă vină să credeţi câtă „ lume bună” i-a citit serialul!

 Marga Barbu, o doamnă a cinematografie noastre,evoluând în roluri scrise pentru ea de marele prozator Eugen Barbu

Marga Barbu, o doamnă a cinematografie noastre,evoluând în roluri scrise pentru ea de marele prozator Eugen Barbu

Şi pe bună dreptate.Interviurile au vână, informaţie, naturaleţe, farmec, întrebările sunt puse cu har şi competenţă de critic de înaltă clasă, de comentator avizat şi pasionat al cinematografiei, descripţiile sunt discrete dar făcute mereu cu bun simţ de comentator, cu observaţie de reporter adevărat, evaluările dovedesc cunoaştere şi competenţă. Şi pe urmă în acest serial devenit carte, e o lume, o lume pasionată dar şi pasionantă, de înalt profesionalism, o lume structurată şi nu aleatorie, în care valoarea, competeţa, fair play-ul şi gustul vieţii sunt adunate laolaltă într-o formulă plăcută la lectură, plină de naturaleţe.

Pentru cei care au trăit acele timpuri cinematografice, totul e încărcat de nostalgii plăcute(sunt întâlniri cu Paul Călinescu,Jean Georgescu,Andrei Vlaier,Ion Popescu Gopo,Manole Marcus,Elisabeta Bostan,Geo Saizescu,Gheorghe Vitanidis,Francisc Munteanu, Tudor Mărăscu, Sergiu Nicolaescu, Nell Cobar, Titus Popovici,Constantin vaeni, Alexandru Tatos,Ernest Maftei,Marga Barbu,Vladimir Găitan).

Pentru cei mai tineri, totul e plin de informaţie interesantă, din belşug.

Pentru specialişti, cartea Ilenei Dănălache devine o lucrare de referinţă.

Pentru amatorii de film, o sursă de plonjare într-o lume adorată. Căci orice aţi spune, lumea filmului exercită o fascinaţie anume, cu glamour-ul ei, cu tainele ei, chiar cu micile bârfe.

Fiecare din noi are preferaţi, are slăbiciuni, toţi suntem sensibili la nume din film: regizori, scenarişti, actori. Ei, făcătorii de filme.

Şi pe urmă, să poţi citi destăinuirile acestor personalităţi din cinematografia românească este de-a dreptul un privilegiu : Ion Popescu Gopo sau Constantin Vaeni, Elisabeta Bostan sau Sergiu Nicolaescu, Tudor Mărăscu sau Geo Saizescu, întâlnirile cu toate aceste staruri sunt o sărbătoare.

Ileana Perneş Dănălache despre Sergiu Nicolaescu : „un om care ştie ce vrea de la viaţă.dăruit cu o tenacitate eliberatoare de complexe, de un dinamism molipsitor,condus în tot ce face de o credinţă neclintită în muncă,armonizând dorinţele publicului cu propriile proiecte”
Ileana Perneş Dănălache despre Sergiu Nicolaescu : „un om care ştie ce vrea de la viaţă.dăruit cu o tenacitate eliberatoare de complexe, de un dinamism molipsitor,condus în tot ce face de o credinţă neclintită în muncă,armonizând dorinţele publicului cu propriile proiecte”

Toate aceste destăinuiri conduse cu mână dibace de criticul de film se constituie într-un peisaj al cinematografiei nostre, un peisaj pictat nu doar cu profesionalism ci şi cu suflet.

Pentru publicarea acestui serial şi pentru întreaga ei activitate de critic de film, Ilenei Dănălache i-a fost decernată la Gala aniversară ZAMAN 20 din 2013, placheta aniversară ca semn de preţuire. Dar festivităţile, oricât de frumoase ar fi, cu flash-urile,florile, interviurile şi aplauzele lor, trec. Cartea, iată, rămâne.

Aşadar aceste fascicole luminoase, dialogate, pline de detalii, întrebătoare şi clarificatoare, nostalgice şi prospective, impregnate de sugestii din istoria culturii şi nu odată a literaturii române, pictând o

lume, un timp ambiţios, un ideal sau dimpotrivă drumuri întortocheate, accidentate, dificile, adunate laolaltă, alcătuiesc o carte, semn că autoarea a ştiut de la început ce vrea şi ce are de gând să facă.

O carte care, aflată în bibliotecă, ne va face cu ochiul s-o re-răsfoim de câte ori ni se va face dor de cineva din această lume fermecată pe care o purtăm în suflet: lumea filmului.

Cleopatra Lorinţiu

Libertatea de exprimare în Turcia: 67 de persoane condamnate la 299 de ani de închisoare

Raportul, intitulat „Costul libertății de exprimare în Turcia: 299 de ani, 2 luni și 24 de zile”, conține date culese prin monitorizarea a 46 de audieri din 210 procese privind libertatea de exprimare desfășurate în 23 de orașe cu sprijinul Regalului Norvegian.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.