miercuri, august 31, 2022

Familia română- revistă pentru solidaritatea românilor de pretutindeni

O plăcută întâlnire culturală o reprezintă revista de cultură şi credinţă românească, publicată de Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu din Baia Mare împreunp cu Asociaţia Culturală Familia Română( director fondator dr. Constantin Mălinaş).

O redacţie compusă din dr.Teodor Ardelean, dr.Stefan Vişovan şi dr.Ioan Mircea Farcaş, adună colaborări din  patru zări: de la Negreşti Oaş la Chişinău, de la Cernăuţi în Germania sau de laLondra.

Revista „Familia română” o apariţie de ţinută culturală dintr-un Nord românesc în stare să preţuiască valorile
Revista „Familia română” o apariţie de ţinută culturală dintr-un Nord românesc în stare să preţuiască valorile

Adică românii de peste tot. Într-un timp în care românii călătoresc, pleacă, îşi schimbă domiciliile dar nu îşi schimbă obiceiurile culturale şi mai cu seamă nu îşi uită limba, revista se vrea o acoladă, o legătură de unire între noi şi noi.

Pagini de istorie culturală  scrise de profesorul Ioan Seni, dovezi ale întîlnirilor şi călătoriilor dar şi un dosar complet privind festivităţile de decrnare a titlului Doctor Honoris Causa a Universităţii de Vest Vasile Goldiş Arad universitarului Teodor Ardeleanu, completează o apariţie care, dacă ar fi suficient difuzată, nu ar putea trece neobservată.

Ochiul redactorului este atent şi la ce se întâmplă departe, mult mai departe căci Florina Vanciu scrie într-o „Agendă Românească „ de la Ontario, Canada iar Monica Duşan publică un foarte interesant eseu „Pictorul Pârvu Mutu şi epoca brâncovenească în romanul Culorile sângelui de Mihai Diaconescu”.

Aşadar privirea către dincolo de ocean se completează cu privirea aruncată în timp, peste timp.Diversitatea este semnul sub care se structurează revista: „Mihai Eminescu şi delta noastră identitară”, un eseu de dr. Cornel Munteanu dar şi „Medalii aniversare la Baia Mare” de dr. Ştefan Vişovan, sau „La Runcu Salvei oamenii au încăput într-o carte „ de Ioan Neamţu.În acest din urmă articol , un gest cultural plin de semnificaţii se face auzit: lansarea Monografiei unei localităţi cu un istoric impresionant, din care s-au profilat în lumea culturală românească oameni de mare valoare.

Continui să spun că ştim prea puţin unii despre alţii, că suntem neatenţi la substanţialitatea unor valori.

Acolo unde există carte şi cartea este citită, există înţelepciune şi există cunoaştere. (pr.Ioan Pintea)

 

 

De pildă, Teodor Ardelean şi scriitorul Ioan Pintea, reuniţi la lansarea din Runc, au adeverit încă odată frumuseţea unei forme de solidaritate. Iată ce spunea poetul Ioan Pintea :”E un început bun. Acolo unde există carte şi cartea este citită, există înţelepciune şi există cunoaştere.De astăzi încolo avem aici la Runc o bibliotecă,deci, cu mic cu mare, puteţi să o folosiţi, puteţi să citiţi din ea.”

Semne culturale dintr-un nord de ţară despre care trebuie să se ştie peste tot. Oameni adevăraţi, cărturari adevăraţi care îşi asumă calitatea de „bibliotecar” cu o nobleţe fără seamăn. Ei pot fi intelectuali de seamă, cu doctorate multiple, cu cărţi şi cu titluri publicate, cu o viaţă doldora de întâmpări excepţionale, sociale sau politice, dar sunt mândri când îşi spun „ bibliotecari”!

Oamenii cărţilor, singura certitudine că poporul nostru va rămâne unul  preţuitor de cultură adevărată, de istorie, de înţelepciune şi frumuseţe morală. (C.Lorinţiu)

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.