miercuri, noiembrie 25, 2020

Familia română- revistă pentru solidaritatea românilor de pretutindeni

O plăcută întâlnire culturală o reprezintă revista de cultură şi credinţă românească, publicată de Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu din Baia Mare împreunp cu Asociaţia Culturală Familia Română( director fondator dr. Constantin Mălinaş).

O redacţie compusă din dr.Teodor Ardelean, dr.Stefan Vişovan şi dr.Ioan Mircea Farcaş, adună colaborări din  patru zări: de la Negreşti Oaş la Chişinău, de la Cernăuţi în Germania sau de laLondra.

Revista „Familia română” o apariţie de ţinută culturală dintr-un Nord românesc în stare să preţuiască valorile
Revista „Familia română” o apariţie de ţinută culturală dintr-un Nord românesc în stare să preţuiască valorile

Adică românii de peste tot. Într-un timp în care românii călătoresc, pleacă, îşi schimbă domiciliile dar nu îşi schimbă obiceiurile culturale şi mai cu seamă nu îşi uită limba, revista se vrea o acoladă, o legătură de unire între noi şi noi.

Pagini de istorie culturală  scrise de profesorul Ioan Seni, dovezi ale întîlnirilor şi călătoriilor dar şi un dosar complet privind festivităţile de decrnare a titlului Doctor Honoris Causa a Universităţii de Vest Vasile Goldiş Arad universitarului Teodor Ardeleanu, completează o apariţie care, dacă ar fi suficient difuzată, nu ar putea trece neobservată.

Ochiul redactorului este atent şi la ce se întâmplă departe, mult mai departe căci Florina Vanciu scrie într-o „Agendă Românească „ de la Ontario, Canada iar Monica Duşan publică un foarte interesant eseu „Pictorul Pârvu Mutu şi epoca brâncovenească în romanul Culorile sângelui de Mihai Diaconescu”.

Aşadar privirea către dincolo de ocean se completează cu privirea aruncată în timp, peste timp.Diversitatea este semnul sub care se structurează revista: „Mihai Eminescu şi delta noastră identitară”, un eseu de dr. Cornel Munteanu dar şi „Medalii aniversare la Baia Mare” de dr. Ştefan Vişovan, sau „La Runcu Salvei oamenii au încăput într-o carte „ de Ioan Neamţu.În acest din urmă articol , un gest cultural plin de semnificaţii se face auzit: lansarea Monografiei unei localităţi cu un istoric impresionant, din care s-au profilat în lumea culturală românească oameni de mare valoare.

Continui să spun că ştim prea puţin unii despre alţii, că suntem neatenţi la substanţialitatea unor valori.

Acolo unde există carte şi cartea este citită, există înţelepciune şi există cunoaştere. (pr.Ioan Pintea)

 

 

De pildă, Teodor Ardelean şi scriitorul Ioan Pintea, reuniţi la lansarea din Runc, au adeverit încă odată frumuseţea unei forme de solidaritate. Iată ce spunea poetul Ioan Pintea :”E un început bun. Acolo unde există carte şi cartea este citită, există înţelepciune şi există cunoaştere.De astăzi încolo avem aici la Runc o bibliotecă,deci, cu mic cu mare, puteţi să o folosiţi, puteţi să citiţi din ea.”

Semne culturale dintr-un nord de ţară despre care trebuie să se ştie peste tot. Oameni adevăraţi, cărturari adevăraţi care îşi asumă calitatea de „bibliotecar” cu o nobleţe fără seamăn. Ei pot fi intelectuali de seamă, cu doctorate multiple, cu cărţi şi cu titluri publicate, cu o viaţă doldora de întâmpări excepţionale, sociale sau politice, dar sunt mândri când îşi spun „ bibliotecari”!

Oamenii cărţilor, singura certitudine că poporul nostru va rămâne unul  preţuitor de cultură adevărată, de istorie, de înţelepciune şi frumuseţe morală. (C.Lorinţiu)

COVID-19: Mii de cetăți turci s-au oferit pentru vaccinul din China

Mii de cetățeni au solicitat deja să participe la testele pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de China, a declarat ministrul sănătății.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

Turcia: 49 de deținuți au murit. 1.600 de deținuți bolnavi sunt încă după gratii

49 de prizonieri au murit în spatele gratiilor de la începutul anului, conform cifrelor Comisiei Asistenței pentru Drepturile Omului (İHD), relatează Duvar...

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

142 de armeni au părăsit Turcia în 24 de ore:”Puneți capăt politicii urii!

142 de armeni au părăsit Turcia într-o singură zi, pe fondul sentimentului anti-armean în creștere, relatează Stockholm Center for Freedome.

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.