luni, mai 9, 2022

Experții în migrație: Majoritatea sirienilor nu vor să întoarcă acasă

Refugiați sirieni din Turcia nu vor să se întoarcă acasă, susțin experții în migrație, după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a anunțat săptămâna trecută că guvernul său lucrează la un nou proiect pentru a asigura întoarcerea voluntară a 1 milion de refugiați, conform Stockholm Center for Freedome.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat în 2020 de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), 78% dintre migranții sirieni au declarat că sub nicio formă nu doresc să se întoarcă în țara lor.

Majoritatea au spus că decizia lor s-a bazat pe ideea că Siria nu este o țară sigură și că au trăit în Turcia de mult timp.

Turcia are nevoie de politici pentru mai bună integrare

Mahmut Kaya, de la Universitatea Harran din sud-estul provinciei Urfa, a spus că, în loc de programe de întoarcere, Turcia trebuie să dezvolte politici pentru o mai bună integrare a migranților.

„Integrarea ar trebui să fie îndreptată nu numai către migranți, ci și către populația locală. Integrarea își propune să armonizeze atât populația migrantă, cât și cea locală, astfel încât acestea să poată învăța să trăiască împreună. Scopul este să prevină nemulțumirea socială și sentimentele anti-migranti.”, susține specialistul.

Kaya a spus că dacă majoritatea publicului turc este împotriva migranților, acest lucru se datorează politicilor guvernamentale inadecvate. 

„Guvernul nu a reușit să ofere migranților educație lingvistică, oportunități de angajare sau case. De asemenea, ei nu au reușit să dezvolte politici care să pună bazele returnărilor voluntare”, a adăugat Kaya.

Turcia într-un punct periculos

Expertul a explicat că un anumit nivel de sentiment anti-migranți era normal pentru toate societățile, dar că în Turcia a ajuns la un punct periculos.

85% din cetățeni sunt împotriva migranților, care ar putea escalada rapid în crime motivate de ură. Migranții au fost deja ținta crimelor motivate de ură în ultimele luni, care, spun mulți, sunt rezultatul tot mai multor discurs anti-refugiați din țară. 

Turcia găzduiește cel mai mare număr de refugiați din lume, 3,7 milioane din Siria cu statut de protecție temporară și peste 400.000 de refugiați și migranți din Afganistan, Irak și alte țări.

Pe fondul nemulțumirii publice tot mai mari față de numărul tot mai mare de migranți, Erdogan a asigurat că 12 ONG-uri turcești construiau case în provincia Idlib, din Siria.

Banca Centrală din Turcia anunță noi creșteri de prețurilor la alimente de bază

Într-un studiu al Băncii Centrale este subliniat faptul că prețurile la pâine, paste făinoase, făină, bulgur și cereale vor continua să crească în următoarele 4 luni, din cauza creșterii prețurilor la grâu.

Fermierii turci, după prăbușirea lirei: „Acesta este cel mai greu moment pe care l-am văzut”

În regiunea din jurul Antakya, fermierii se chinuie să muncească pentru a primi o  recompensă mică.

Femeie însărcinată în 9 luni, pusă după gratii, în ciuda reglementărilor

O femeie însărcinată în nouă luni a fost  condamnată pentru apartență la Mișcarea Gulen, în ciuda reglementărilor, conform Stockholm Center for Freedome. 

Turcia și Germania și-au convocat ambasadorii, după decizia în cazul Kavala

Turcia și Germania și-au convocat ambasadorii, după decizia în cazul Kavala

Zelenski critică Turcia :”Nu poți să te descurci așa, este dublu standard.”

Turcia manifestă dublu standard, pentru că a acționat ca un mediator cheie pentru a ajuta la stoparea invaziei Rusiei asupra Ucrainei în timp ce pregătește destinațiil pentru turiștii ruși, a declarat Zelensky, într-un interviu acordat televiziunii de stat elene, ERT.

Turcia: Un nou proiect pentru întoarcerea acasă a 1 milion de sirieni 

Guvernul turc lucrează la un nou proiect pentru a facilita întoarcerea acasă a aproximativ 1 milion de refugiați sirieni care locuiesc în Turcia, a declarat, marți, președintele Recep Tayyip Erdogan, reiterând o schimbare de ton asupra politicii de imigrantă, conform Ahval News.

Prețul la Podul Çanakkale mult prea scump: Turcii stau la cozi imense pentru feribot

Prețul la Podul Çanakkale mult prea scump: Turcii stau la cozi imense pentru feribot

Ziua libertății presei: „Cruzimea se hrănește cu întuneric, iar jurnaliștii sunt cei care aduc lumină în întuneric.”

Punctul comun al declarațiilor emise de organizațiile profesionale cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, este întotdeauna apelul la „încetarea violenței și a cenzurii împotriva jurnaliştilor”. Însă, acest apel nu este suficient continuat, mai ales,  două indispensabile componente ale democrațiilor, „libertatea de opinie și de gândire și dreptul de acces la informații publice”, sunt încălcate.