vineri, aprilie 19, 2024

Experții în migrație: Majoritatea sirienilor nu vor să întoarcă acasă

Refugiați sirieni din Turcia nu vor să se întoarcă acasă, susțin experții în migrație, după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a anunțat săptămâna trecută că guvernul său lucrează la un nou proiect pentru a asigura întoarcerea voluntară a 1 milion de refugiați, conform Stockholm Center for Freedome.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat în 2020 de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), 78% dintre migranții sirieni au declarat că sub nicio formă nu doresc să se întoarcă în țara lor.

Majoritatea au spus că decizia lor s-a bazat pe ideea că Siria nu este o țară sigură și că au trăit în Turcia de mult timp.

Turcia are nevoie de politici pentru mai bună integrare

Mahmut Kaya, de la Universitatea Harran din sud-estul provinciei Urfa, a spus că, în loc de programe de întoarcere, Turcia trebuie să dezvolte politici pentru o mai bună integrare a migranților.

„Integrarea ar trebui să fie îndreptată nu numai către migranți, ci și către populația locală. Integrarea își propune să armonizeze atât populația migrantă, cât și cea locală, astfel încât acestea să poată învăța să trăiască împreună. Scopul este să prevină nemulțumirea socială și sentimentele anti-migranti.”, susține specialistul.

Kaya a spus că dacă majoritatea publicului turc este împotriva migranților, acest lucru se datorează politicilor guvernamentale inadecvate. 

„Guvernul nu a reușit să ofere migranților educație lingvistică, oportunități de angajare sau case. De asemenea, ei nu au reușit să dezvolte politici care să pună bazele returnărilor voluntare”, a adăugat Kaya.

Turcia într-un punct periculos

Expertul a explicat că un anumit nivel de sentiment anti-migranți era normal pentru toate societățile, dar că în Turcia a ajuns la un punct periculos.

85% din cetățeni sunt împotriva migranților, care ar putea escalada rapid în crime motivate de ură. Migranții au fost deja ținta crimelor motivate de ură în ultimele luni, care, spun mulți, sunt rezultatul tot mai multor discurs anti-refugiați din țară. 

Turcia găzduiește cel mai mare număr de refugiați din lume, 3,7 milioane din Siria cu statut de protecție temporară și peste 400.000 de refugiați și migranți din Afganistan, Irak și alte țări.

Pe fondul nemulțumirii publice tot mai mari față de numărul tot mai mare de migranți, Erdogan a asigurat că 12 ONG-uri turcești construiau case în provincia Idlib, din Siria.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.