sâmbătă, februarie 4, 2023

Experții în migrație: Majoritatea sirienilor nu vor să întoarcă acasă

Refugiați sirieni din Turcia nu vor să se întoarcă acasă, susțin experții în migrație, după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a anunțat săptămâna trecută că guvernul său lucrează la un nou proiect pentru a asigura întoarcerea voluntară a 1 milion de refugiați, conform Stockholm Center for Freedome.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat în 2020 de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), 78% dintre migranții sirieni au declarat că sub nicio formă nu doresc să se întoarcă în țara lor.

Majoritatea au spus că decizia lor s-a bazat pe ideea că Siria nu este o țară sigură și că au trăit în Turcia de mult timp.

Turcia are nevoie de politici pentru mai bună integrare

Mahmut Kaya, de la Universitatea Harran din sud-estul provinciei Urfa, a spus că, în loc de programe de întoarcere, Turcia trebuie să dezvolte politici pentru o mai bună integrare a migranților.

„Integrarea ar trebui să fie îndreptată nu numai către migranți, ci și către populația locală. Integrarea își propune să armonizeze atât populația migrantă, cât și cea locală, astfel încât acestea să poată învăța să trăiască împreună. Scopul este să prevină nemulțumirea socială și sentimentele anti-migranti.”, susține specialistul.

Kaya a spus că dacă majoritatea publicului turc este împotriva migranților, acest lucru se datorează politicilor guvernamentale inadecvate. 

„Guvernul nu a reușit să ofere migranților educație lingvistică, oportunități de angajare sau case. De asemenea, ei nu au reușit să dezvolte politici care să pună bazele returnărilor voluntare”, a adăugat Kaya.

Turcia într-un punct periculos

Expertul a explicat că un anumit nivel de sentiment anti-migranți era normal pentru toate societățile, dar că în Turcia a ajuns la un punct periculos.

85% din cetățeni sunt împotriva migranților, care ar putea escalada rapid în crime motivate de ură. Migranții au fost deja ținta crimelor motivate de ură în ultimele luni, care, spun mulți, sunt rezultatul tot mai multor discurs anti-refugiați din țară. 

Turcia găzduiește cel mai mare număr de refugiați din lume, 3,7 milioane din Siria cu statut de protecție temporară și peste 400.000 de refugiați și migranți din Afganistan, Irak și alte țări.

Pe fondul nemulțumirii publice tot mai mari față de numărul tot mai mare de migranți, Erdogan a asigurat că 12 ONG-uri turcești construiau case în provincia Idlib, din Siria.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.