vineri, aprilie 19, 2024

Erupție solară dublată de o ejecție de masă coronală, produse la 14 iulie

O erupție solară de clasă medie (M2) și o ejecție de masă coronală s-au produs la 14 iulie a.c.dintr-o mare regiune activă de la suprafața Soarelui, conform acestei imagini, obținută la extrema spectrului ultraviolet de către NASA.

Erupția solară înregistrată a fost foarte îndelungată, durând aproape 2 ore. Spiralele de plasmă care se arcuiesc în această regiune sunt rezultatul realinierii particulelor în câmpul magnetic solar, după perturbarea acestuia în explozia solară.

Solar Dynamics Observatory a fost lansată de NASA la 11 februarie 2010, făcând parte din programul „Living With a Star”

Erupțiile solare, uriașe explozii în atmosfera Soarelui, afectează toate straturile atmosferei solare (fotosfera, coroana și cromosfera), încălzind plasma cu zeci de milioane de grade Kelvin și aruncând în spațiu electroni, protoni și ioni grei cu viteze apropiate de cea a luminii.

Aceste erupții sunt deseori asociate cu furtunile magnetice solare, denumite și ejecții de masă coronală (CME). Acestea două sunt cel mai des întâlnite evenimente solare, însă Soarele poate genera și fluxuri foarte rapide de protoni — denumite evenimente SEP (solar energetic particle) și pot apărea și fluctuații în dinamica vântului solar cunoscute drept evenimente CIR (corotating interaction regions)

Această fotografie a fost obținută prin intermediul sondei SDO (Solar Dynamics Observatory) care a fost lansată de NASA la 11 februarie 2010, făcând parte din programul „Living With a Star”. Acest program prevede studierea surselor și structurii câmpului magnetic solar, a modului în care energia magnetică este stocată, transformată și disipată în heliosferă (vântul solar), studiul particulelor energetice emise de Soare precum și variațiile acestei stele.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.