vineri, septembrie 22, 2023

Erdogan, Zelensky și șeful ONU se întâlnesc joi, în Ucraina

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și șeful ONU, Antonio Guterres se vor întâlni, joi, cu președintele Volodymyr Zelensky, în Ucraina pentru a discuta o soluție politică a conflictului, conform Turkish Minutes.

Guterres, Erdogan și Zelensky se vor întâlni în orașul de vest Lviv pentru a discuta „necesitatea unei soluții politice a acestui conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Șeful ONU va vizita apoi orașul-port ucrainean Odesa, unul dintre cele trei porturi folosite în recentul acord de export de cereale, înainte de a se îndrepta către Turcia.

Întâlnirea a fost decisă după ce Kievul a raportat un atac cibernetic „fără precedent”, pe site-ul web al agenției sale de energie nucleară despre care se spune că este lansat din Rusia.

Agenția nucleară a Ucrainei Energoatom a raportat că în urma atacului, operațiunile sale nu au fost întrerupte.

„La 16 august 2022, cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei ruse a avut loc împotriva site-ului Energoatom”, susține agenția Telegram, adăugând că „a fost atacat de pe teritoriul Rusiei”.

„Catastrofă„

Bile de foc uriașe au izbucnit, marți, într-un loc militar din Crimeea, unde muniția a fost depozitată temporar și nori de fum negru s-au înălțat în aer, au arătat imagini postate pe rețelele de socializare.

„În urma unui act de sabotaj, un depozit militar din apropierea satului Dzhankoi a fost avariat”, au declarat agențiile de presă ruse, potrivit Ministerului Apărării.

Exploziile, cauzate de un incendiu care a dus la detonarea muniției, au afectat infrastructura civilă, „inclusiv linii electrice, o centrală electrică, o cale ferată” și clădiri rezidențiale.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a spus că exploziile au afectat probabil infrastructura de furnizare a energiei generate de centrala nucleară Zaporizhzhia, controlată de rusi, către Crimeea.

Kievul și Moscova au făcut schimb de acuzații pentru o serie de lovituri în această lună asupra centralei nucleare Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Dujarric, a declarat că „nu are nicio îndoială că problema centralei nucleare” va fi ridicată la întâlnirea de joi.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.