joi, septembrie 1, 2022

Erdogan, Zelensky și șeful ONU se întâlnesc joi, în Ucraina

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și șeful ONU, Antonio Guterres se vor întâlni, joi, cu președintele Volodymyr Zelensky, în Ucraina pentru a discuta o soluție politică a conflictului, conform Turkish Minutes.

Guterres, Erdogan și Zelensky se vor întâlni în orașul de vest Lviv pentru a discuta „necesitatea unei soluții politice a acestui conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Șeful ONU va vizita apoi orașul-port ucrainean Odesa, unul dintre cele trei porturi folosite în recentul acord de export de cereale, înainte de a se îndrepta către Turcia.

Întâlnirea a fost decisă după ce Kievul a raportat un atac cibernetic „fără precedent”, pe site-ul web al agenției sale de energie nucleară despre care se spune că este lansat din Rusia.

Agenția nucleară a Ucrainei Energoatom a raportat că în urma atacului, operațiunile sale nu au fost întrerupte.

„La 16 august 2022, cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei ruse a avut loc împotriva site-ului Energoatom”, susține agenția Telegram, adăugând că „a fost atacat de pe teritoriul Rusiei”.

„Catastrofă„

Bile de foc uriașe au izbucnit, marți, într-un loc militar din Crimeea, unde muniția a fost depozitată temporar și nori de fum negru s-au înălțat în aer, au arătat imagini postate pe rețelele de socializare.

„În urma unui act de sabotaj, un depozit militar din apropierea satului Dzhankoi a fost avariat”, au declarat agențiile de presă ruse, potrivit Ministerului Apărării.

Exploziile, cauzate de un incendiu care a dus la detonarea muniției, au afectat infrastructura civilă, „inclusiv linii electrice, o centrală electrică, o cale ferată” și clădiri rezidențiale.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a spus că exploziile au afectat probabil infrastructura de furnizare a energiei generate de centrala nucleară Zaporizhzhia, controlată de rusi, către Crimeea.

Kievul și Moscova au făcut schimb de acuzații pentru o serie de lovituri în această lună asupra centralei nucleare Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Dujarric, a declarat că „nu are nicio îndoială că problema centralei nucleare” va fi ridicată la întâlnirea de joi.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.