vineri, septembrie 22, 2023

Libertatea presei în Turcia: 168 de jurnaliști audiați în 3 luni

Un total de 168 de jurnalişti s-au prezentat la audieri în cadrul proceselor din Turcia din aprilie până în iunie, potrivit unui raport recent elaborat de proiectul Expression Interrupted, citat de Stockholm Center for Freedom.

Raportul, care se bazează pe datele obținute din studii și activități de monitorizare media efectuate de Expression Interrupted, arată că numărul jurnaliştilor aflaţi în închisoare a trecut de la 56 la 67 în ultimele trei luni.

Dintre cele 116 audieri care au avut loc, cele mai multe au implicat acuzații legate de terorism, care au fost urmate de acuzații de insultare a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

În timp ce nouă jurnalişti au făcut obiectul anchetelor în această perioadă, 38 au fost reţinuţi. Cel puţin nouă jurnalişti au fost victimele violenţelor, atacurilor şi ameninţărilor poliţiei, iar şase jurnalişti au fost bătuţi de civili.

30 de canale au fost penalizate

Autoritatea de reglementare a audiovizualului din Turcia, Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK), a continuat să impună sancțiuni posturilor de televiziune care critică guvernul turc.

În primele șase luni ale acestui an, RTÜK a penalizat 30 de canale critice, în timp ce a emis doar trei penalități pentru posturile proguvernamentale.

Noua legislație. Pedepse cu închisoarea

O nouă lege propusă de guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) și aliatul acestuia, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), și aprobată în comisie în iunie, a fost, de asemenea, găsită îngrijorătoare în raport.

Potrivit AKP și MHP, proiectul de lege a fost elaborat pentru a „combate dezinformarea și știrile false” și va deschide calea pentru sancțiuni cu privire la postările pe rețelele de socializare care sunt decise de către instanțele ca fiind produse în scopul știrilor false și dezinformarii.

Legislația prevede pedepse cu închisoarea de la unu la trei ani pentru oricine difuzează în mod public informații false privind securitatea internă sau externă, ordinea publică și sănătatea generală a țării cu scopul de a crea anxietate, teamă sau panică în rândul publicului sau deranjarea publicului. pace.

Dacă infracțiunea a fost săvârșită prin ascunderea identității reale a făptuitorului sau în cadrul activităților unei organizații în afara legii, pedepsele vor fi majorate.

Experții juridici și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la noua lege, spunând că orice persoană care partajează conținut critic sau informații care contrazice rapoartele oficiale ar putea fi urmărită penal.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.