duminică, februarie 5, 2023

Libertatea presei în Turcia: 168 de jurnaliști audiați în 3 luni

Un total de 168 de jurnalişti s-au prezentat la audieri în cadrul proceselor din Turcia din aprilie până în iunie, potrivit unui raport recent elaborat de proiectul Expression Interrupted, citat de Stockholm Center for Freedom.

Raportul, care se bazează pe datele obținute din studii și activități de monitorizare media efectuate de Expression Interrupted, arată că numărul jurnaliştilor aflaţi în închisoare a trecut de la 56 la 67 în ultimele trei luni.

Dintre cele 116 audieri care au avut loc, cele mai multe au implicat acuzații legate de terorism, care au fost urmate de acuzații de insultare a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

În timp ce nouă jurnalişti au făcut obiectul anchetelor în această perioadă, 38 au fost reţinuţi. Cel puţin nouă jurnalişti au fost victimele violenţelor, atacurilor şi ameninţărilor poliţiei, iar şase jurnalişti au fost bătuţi de civili.

30 de canale au fost penalizate

Autoritatea de reglementare a audiovizualului din Turcia, Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK), a continuat să impună sancțiuni posturilor de televiziune care critică guvernul turc.

În primele șase luni ale acestui an, RTÜK a penalizat 30 de canale critice, în timp ce a emis doar trei penalități pentru posturile proguvernamentale.

Noua legislație. Pedepse cu închisoarea

O nouă lege propusă de guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) și aliatul acestuia, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), și aprobată în comisie în iunie, a fost, de asemenea, găsită îngrijorătoare în raport.

Potrivit AKP și MHP, proiectul de lege a fost elaborat pentru a „combate dezinformarea și știrile false” și va deschide calea pentru sancțiuni cu privire la postările pe rețelele de socializare care sunt decise de către instanțele ca fiind produse în scopul știrilor false și dezinformarii.

Legislația prevede pedepse cu închisoarea de la unu la trei ani pentru oricine difuzează în mod public informații false privind securitatea internă sau externă, ordinea publică și sănătatea generală a țării cu scopul de a crea anxietate, teamă sau panică în rândul publicului sau deranjarea publicului. pace.

Dacă infracțiunea a fost săvârșită prin ascunderea identității reale a făptuitorului sau în cadrul activităților unei organizații în afara legii, pedepsele vor fi majorate.

Experții juridici și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la noua lege, spunând că orice persoană care partajează conținut critic sau informații care contrazice rapoartele oficiale ar putea fi urmărită penal.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.