duminică, aprilie 14, 2024

Libertatea presei în Turcia: 168 de jurnaliști audiați în 3 luni

Un total de 168 de jurnalişti s-au prezentat la audieri în cadrul proceselor din Turcia din aprilie până în iunie, potrivit unui raport recent elaborat de proiectul Expression Interrupted, citat de Stockholm Center for Freedom.

Raportul, care se bazează pe datele obținute din studii și activități de monitorizare media efectuate de Expression Interrupted, arată că numărul jurnaliştilor aflaţi în închisoare a trecut de la 56 la 67 în ultimele trei luni.

Dintre cele 116 audieri care au avut loc, cele mai multe au implicat acuzații legate de terorism, care au fost urmate de acuzații de insultare a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

În timp ce nouă jurnalişti au făcut obiectul anchetelor în această perioadă, 38 au fost reţinuţi. Cel puţin nouă jurnalişti au fost victimele violenţelor, atacurilor şi ameninţărilor poliţiei, iar şase jurnalişti au fost bătuţi de civili.

30 de canale au fost penalizate

Autoritatea de reglementare a audiovizualului din Turcia, Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK), a continuat să impună sancțiuni posturilor de televiziune care critică guvernul turc.

În primele șase luni ale acestui an, RTÜK a penalizat 30 de canale critice, în timp ce a emis doar trei penalități pentru posturile proguvernamentale.

Noua legislație. Pedepse cu închisoarea

O nouă lege propusă de guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) și aliatul acestuia, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), și aprobată în comisie în iunie, a fost, de asemenea, găsită îngrijorătoare în raport.

Potrivit AKP și MHP, proiectul de lege a fost elaborat pentru a „combate dezinformarea și știrile false” și va deschide calea pentru sancțiuni cu privire la postările pe rețelele de socializare care sunt decise de către instanțele ca fiind produse în scopul știrilor false și dezinformarii.

Legislația prevede pedepse cu închisoarea de la unu la trei ani pentru oricine difuzează în mod public informații false privind securitatea internă sau externă, ordinea publică și sănătatea generală a țării cu scopul de a crea anxietate, teamă sau panică în rândul publicului sau deranjarea publicului. pace.

Dacă infracțiunea a fost săvârșită prin ascunderea identității reale a făptuitorului sau în cadrul activităților unei organizații în afara legii, pedepsele vor fi majorate.

Experții juridici și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la noua lege, spunând că orice persoană care partajează conținut critic sau informații care contrazice rapoartele oficiale ar putea fi urmărită penal.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.