joi, februarie 2, 2023

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a sugerat că Ankara intenționează să desfășoare o ofensivă terestră în nordul Siriei.

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

„De câteva zile luptăm împotriva teroriștilor cu avioanele noastre, tunurile și armele noastre. Dacă voiește Dumnezeu, îi vom dezrădăcina pe toți cât mai curând posibil, împreună cu tancurile și soldații noștri.” susține Erdogan.

Erdogan a făcut amenințări similare în ultimele șase luni, iar raidurile aeriene transfrontaliere de săptămâna trecută, au sporit posibilitatea ca o operațiune militară mai mare să aibă loc.

Moscova cere calm și cumpătare

Rusia și-a reiterat poziția, cerând Turciei să se abțină la lansarea unei ofensive terestre la scară largă împotriva militanților din Siria.

„Sperăm că argumentele noastre vor fi ascultate de Ankara și vor fi găsite alte modalități de rezolvare a problemei”, a declarat negociatorul rus, Alexander Lavrentyev după o nouă rundă de discuții în Siria cu delegațiile turce și iraniene în Kazahstan.

Kremlinul a spus că Rusia respectă preocupările „legitime” de securitate ale Turciei cu privire la Siria, dar a adăugat că toate părțile ar trebui să evite măsurile care ar putea agrava situația.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, deși au existat dezacorduri între Rusia și Turcia în abordarea lor față de Siria, Moscova a înțeles preocupările de securitate ale Turciei.

„Înțelegem și respectăm preocupările Turciei cu privire la asigurarea propriei securități. Credem că acesta este dreptul legitim al Turciei. În același timp, facem apel la toate părțile să se abțină de la pași care ar putea duce la destabilizarea situației generale”, susține Peskov.

Siria: Putem face față Turciei

Între timp, comandantul Forțelor Democratice Siriene conduse de kurzi din nord-estul țării a declarat că grupul său este pregătit să respingă o invazie terestră a Turciei.

Șeful SDF, Mazloum Abdi, a declarat agenției de presă AP, că grupul său s-a pregătit pentru un alt astfel de atac de când Turcia a lansat un asalt terestru în regiune în 2019. 

„Credem că am atins un nivel în care putem face față la orice nou atac. Dacă Turcia atacă orice regiune, războiul se va extinde în toate regiunile… și toată lumea va fi rănită de asta”, susține Mazloum Abdi.

De ce Turcia vizează kurzii din Siria?

În ultimii ani, kurzii din nord-estul Siriei au fost atacați în mod regulat din partea Turciei, care spune că luptă împotriva terorismului.

Weekendul trecut, Turcia și-a intensificat ofensiva și a lansat operațiunea „Claw Sword” împotriva separatiștilor kurzi din Siria și împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului, pe care îl consideră responsabil pentru atacul terorist din Istanbul, de pe 13 noiembrie, care a ucis șase persoane și a rănit peste 80.

Atât PKK, cât și afiliatul lor sirian, Unitatea kurdă de protecție a poporului sirian (YPG) au negat orice implicare în atentatul cu bombă.

După ce atacurile aeriene turcești au ucis cel puțin 184 de kurzi, inclusiv luptători și civili, în Siria și Irak weekendul trecut, agenția de presă Anadolu, condusă de turci, a acuzat luni YPG că a lansat rachete în orașul de graniță turcesc, Karkamis. Agenția a spus că cel puțin trei persoane au fost ucise.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Turcia: Poliția a spart ușa femeii care a dormit 3 zile și 3 nopți

Polițiștii a spart ușa apartamentul unei femei care a dormit 3 zile și 3 nopți, în provincia nordică Erzurum, conform DHA.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.