duminică, octombrie 1, 2023

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a colecta informații în cadrul unei operațiuni secrete menite să ducă la identificarea adepților lui Fethullah Gülen. Patronii mai multor companii care activează în Grecia, dar și soțiile acestora au fost vizați de acțiunile de spionaj.

Un articol publicat de Nordic Monitor scrie despre o rețea de supraveghere creată de un polițist turc pentru a strânge informații în cadrul unei operațiuni secrete desfășurate de guvernul Turciei în Grecia pentru identificarea adepților lui Fethullah Gülen.

Nordic Monitor publică un document secret trimis de Direcția Generală de Securitate din Turcia (Emniyet) în data de 2 septembrie 2020 către cel puțin douăsprezece secții de poliție turcești pentru a le transmite informații și probe colectate de poliția turcă din operațiunile de supraveghere și spionaj desfășurate la Atena și Salonic.

Potrivit aceluiași articol, un polițist turc detașat la Ambasada Turciei din Atena, Grecia, a spionat cel puțin șase companii și 13 persoane de interes în Atena și Salonic, inclusiv un restaurant, o piață de vânzare cu amănuntul, o agenție imobiliară și o agenție de închiriere de mașini.

În unele cazuri, și soțiile proprietarilor companiilor respective, care se pare că ar fi avut legături cu celebra rețea a lui Gülen, au făcut obiectul unor acțiuni de spionaj și supraveghere.

„Activitatea de spionaj arată că guvernul Erdogan nu numai că ignoră legea dintr-o țară vecină și membră NATO, dar încalcă și legea proprie care interzice poliției turce să efectueze astfel de operațiuni”, comentează Nordic Monitor citat de publicația greacă To Vima. (RADOR)

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.