luni, decembrie 11, 2023

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Canan Fingersizoglu Aksoy este primul academician turc care predă la școala prestigioasă a Vaticanului, relatează Daily Sabah.

Aksoy va fi primul lector care va preda istoria otomană în inima papalității.

Cercetătoarea Canan Fingersizoglu Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

„Cursul meu va face lumină asupra istoriei noastre comune. Acesta va învăța studenții fapte necunoscute anterior despre otomani și, pentru mine, va fi o oportunitate de a corecta eventualele erorări în studierea istoriei otomane. De asemenea, va fi o oportunitate pentru studenți de a avea o viziune imparțială asupra istoriei Turciei. De fapt, aceasta a fost cea mai mare motivație pentru mine să accept oferta de predare”, susține Aksoy.

Institutul, fondat în 1917 de Papa Benedict al XV-lea, se concentrează pe studii orientale. Cursul este primul de acest fel în curriculum și Aksoy a spus că este mândră că i se oferă postul.

Aksoy a primit anterior acces la arhivele secrete ale Vaticanului pentru cercetare și i se atribuie catalogarea și publicarea documentelor turcești din secolele al XIX-lea și al XX-lea din arhive.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.