luni, decembrie 11, 2023

Erdogan în vizită oficială în Arabia Saudită, pentru prima dată de la uciderea faimosului jurnalist Khashoggi


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit, joi, cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite pentru a „dezvolta” relațiile în prima sa vizită de la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018, conform Turkish Minutes.

Agenția de știri de stat saudită, SPA, a publicat imagini cu liderul turc îmbrățișându-l pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto despre care oficialii serviciilor de informații americane l-au stabilit că a aprobat complotul împotriva lui Khashoggi.

Imaginile publicate de presa de stat turcă au arătat și o întâlnire separată cu regele Salman, tatăl prințului moștenitor.

Călătoria a avut loc în timp ce Turcia, care se confruntă cu o criză economică alimentată de prăbușirea monedei sale și de inflația în creștere, încearcă să obțină sprijin financiar din partea țărilor din Golf.

Înainte de a zbura de la Istanbul la cel de-al doilea oraș al Arabia Saudită, Jeddah, unde unele drumuri erau căptușite cu steaguri turcești și saudite, Erdoğan a spus că speră „să lanseze o nouă eră” în relațiile bilaterale.

„Credem că îmbunătățirea cooperării în domenii, inclusiv apărare și finanțe, este în interesul nostru reciproc”, a spus Erdogan.

De asemenea, președintele Erdogan, împreună cu anturajul său, au efectuat și o vizită la Kaaba, escortat de soldații saudiți.

Ultima oară când Erdogan a vizitat Arabia Saudită a fost în 2017, când a încercat să medieze o dispută care punea la cale regatul și alte țări din Golf împotriva Qatarului.

Cazul Khashoggi

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Un tributul turc a decis, pe 7 aprilie să oprească procesul în care erau 26 de suspecți saudiții, iar dosarul a fost transferat de la Istanbul la Raid.

La scurt timp, Arabia Saudită a decis să ridice embargoul asupra produselor turcești. De asemenea, Turkish Airlines (THY) a anunțat că va crește numărul de zboruri către orașele din Arabia Saudită de la începutul lunii mai.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Turcia: Autoritățile cer ștergerea postărilor care dezvăluie comerțul fiului fostului premier cu Israelul

FreeWeb Turkey a raportat, joi, că un tribunal din Ankara i-a ordonat lui Metin Cihan să-și ștergă toate Tweet-urile despre Yildirim și fiul său, Erkam. 

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat