joi, septembrie 1, 2022

Erdogan în vizită oficială în Arabia Saudită, pentru prima dată de la uciderea faimosului jurnalist Khashoggi


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit, joi, cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite pentru a „dezvolta” relațiile în prima sa vizită de la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018, conform Turkish Minutes.

Agenția de știri de stat saudită, SPA, a publicat imagini cu liderul turc îmbrățișându-l pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto despre care oficialii serviciilor de informații americane l-au stabilit că a aprobat complotul împotriva lui Khashoggi.

Imaginile publicate de presa de stat turcă au arătat și o întâlnire separată cu regele Salman, tatăl prințului moștenitor.

Călătoria a avut loc în timp ce Turcia, care se confruntă cu o criză economică alimentată de prăbușirea monedei sale și de inflația în creștere, încearcă să obțină sprijin financiar din partea țărilor din Golf.

Înainte de a zbura de la Istanbul la cel de-al doilea oraș al Arabia Saudită, Jeddah, unde unele drumuri erau căptușite cu steaguri turcești și saudite, Erdoğan a spus că speră „să lanseze o nouă eră” în relațiile bilaterale.

„Credem că îmbunătățirea cooperării în domenii, inclusiv apărare și finanțe, este în interesul nostru reciproc”, a spus Erdogan.

De asemenea, președintele Erdogan, împreună cu anturajul său, au efectuat și o vizită la Kaaba, escortat de soldații saudiți.

Ultima oară când Erdogan a vizitat Arabia Saudită a fost în 2017, când a încercat să medieze o dispută care punea la cale regatul și alte țări din Golf împotriva Qatarului.

Cazul Khashoggi

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Un tributul turc a decis, pe 7 aprilie să oprească procesul în care erau 26 de suspecți saudiții, iar dosarul a fost transferat de la Istanbul la Raid.

La scurt timp, Arabia Saudită a decis să ridice embargoul asupra produselor turcești. De asemenea, Turkish Airlines (THY) a anunțat că va crește numărul de zboruri către orașele din Arabia Saudită de la începutul lunii mai.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...