luni, octombrie 26, 2020

Erdogan cere ‘revizuirea Tratatului de la Lausanne din 1923’, care reglementează frontiere în Europa și în Orientul Mijlociu. Nemulţumire cvasigenerală

Vă invit să deschidem împreună un nou capitol în relațiile greco-turce, care nu va fi bazat pe provocări (…) ci pe construirea unei punți între cele două țări’, a declarat Tsipras în conferința de presă care a urmat celor aproape două ore de discuții. A nu da curs acestei propuneri ar avea repercusiuni ‘nu doar asupra relațiilor greco-turce, dar și asupra relațiilor între Turcia și Europa’, a atras el atenția.

Cele două state cooperează strâns în urma acordului încheiat în martie 2016 de Ankara cu UE și care a redus considerabil numărul migranților care sosesc în Grecia având ca punct de plecare litoralul turcesc.

Preşedintele turc găseşte încă odată rilejul de a ataca în declaraţiile sale, Uniunea Europeană.

În ce-l privește, Erdogan a criticat încă o dată faptul că ‘promisiunile Uniunii Europene în materie (de ajutor) economic nu sunt încă realizate (…) în timp ce noi ne respectăm angajamentele’ ce decurg din acord.

5a2953a668e78

Miercuri seară, un interviu acordat de președintele turc televiziunii elene Skai, în care cerea ‘revizuirea Tratatului de la Lausanne din 1923’, care reglementează frontiere în Europa și în Orientul Mijlociu, a provocat nemulțumire la Atena. ‘E nevoie de o aducere la zi, în acest tratat există probleme în suspensie și chestiuni de neînțeles, a fost semnat cum 94 de ani’, a reiterat Erdogan la sosirea la întrevederea cu președintele grec Prokopis Pavlopoulos. ‘Tratatul nu este negociabil, nu are nevoie de revizuire, nici de aducere la zi’, a replicat ferm Pavlopoulos.

Tratatul nu e bine aplicat, declară Preşedintele turc.

http://aa.com.tr/fr/turquie/erdogan-le-trait%C3%A9-de-lausanne-nest-pas-bien-appliqu%C3%A9-/995901

Erdogan  a evocat chestiunea diviziunii Ciprului.”Obiectivul nostru este să găsim o soluţie justă şi durabilă pentru Cipru. De asemenea pentru problemel legate de marea Egee. Trebuie să facem tot ce e necesar si asta foarte repede. Problemele astea dateaza  de 94 de ani. Multe lucruri s-au schimbat.Sunt convins că ne putem înţelege „.

Erdogan declară că ar fi putut face dificultăţi Greciei la intrarea în NATO.

„Dacă voiam să vă facem dificultăţi voi nu aţi fi putut intra în NATO: Refuzul unei singure ţări este suficient pentru a bloca un asemenea proces. Nu am făcut-o fiindcă sunteţi vecini.Azi suntem în aceeaşi stare de spirit.”

Principala cerere a preşedintelui turc este evident legată de extrădarea persoanelor pe care el le numeşte „pucişti.”


 

Turcia: Un deținut a murit torturat de gardienii penitenciarului

Serkan Tumay, în vârstă de 25 de ani, care se aflat de șase ani în penitenciarul Kırıkkale, din Ankara pentru furt, a murit în celula sa solitară, în care a fost mutat după ce colegul său a informat famila despre tortura fizică.

Fiul unui miner decedat cere despăgubiri restante de 18 ani” Voi continua să lupt pentru familia mea”

Fiul unui miner care a murit în urma unui accident de muncă în urmă cu 18 ani, cere la Ankara daune pentru moartea tatălui său, relatează Duvar English.

Tânără împușcată de fratele ei pe stradă, după ce s-a despărțit de iubitul ei abuziv

O tânără fost împușcată pe stradă de către fratele ei în provincia Diyarbakır din sud-estul țării, relatează Duvar English.

IFCL: Festivalul de Muzică online despre viața și importanța iubirii aproapelui

Festivalul Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), la 19 a ediție, prezintă online un spectacol de muzică despre viața și importanța iubirii aproapelui.

Istanbul: Șoferii de taxi trebuie să învețe engleză. Turiștii pot plăti cu Istanbulkart

Șoferii de taxi din Istanbul vor fi nevoiți să învețe limba engleză, iar călătorii vor putea plătii cu ajutorulstanbulkart ca partea a unui proiect condus de primăria, informează Hurriyet Daily News.

Matei Martin:“De câți Altani e nevoie pentru a schimba regimul Erdogan?”

Matei Martin de la Dilema Veche a abordat în utlima s-a cronică cazul scriitorului Ahmet Altan, închis după gratii , dar și destinul Turciei după puciul eșuat din 15 iulie 2016, sub regimul lui Erdogan.

Copiii refugiați sunt izolați pentru că părinții altor elevi cred că au „influență proastă”

Copiii refugiaților sirieni, irakieni și afgani au fost grupați într-o singură școală după ce părinții turci au refuzat să-și trimită copiii la școală pentru că aceștia ar exercita o „influență proastă”,

“Mentalitate fascistă”: Poliția a intervenit la primul spectacol de teatru kurd din Istanbul

Poliția a intervenit la prima piesă în limba kurdă care a fost pusă în scenă în Teatrul Municipal din Istanbul din cauza „preocupărilor de securitate publică”, relatează Duvar English.