sâmbătă, aprilie 20, 2024

Erdogan cere ‘revizuirea Tratatului de la Lausanne din 1923’, care reglementează frontiere în Europa și în Orientul Mijlociu. Nemulţumire cvasigenerală

Vă invit să deschidem împreună un nou capitol în relațiile greco-turce, care nu va fi bazat pe provocări (…) ci pe construirea unei punți între cele două țări’, a declarat Tsipras în conferința de presă care a urmat celor aproape două ore de discuții. A nu da curs acestei propuneri ar avea repercusiuni ‘nu doar asupra relațiilor greco-turce, dar și asupra relațiilor între Turcia și Europa’, a atras el atenția.

Cele două state cooperează strâns în urma acordului încheiat în martie 2016 de Ankara cu UE și care a redus considerabil numărul migranților care sosesc în Grecia având ca punct de plecare litoralul turcesc.

Preşedintele turc găseşte încă odată rilejul de a ataca în declaraţiile sale, Uniunea Europeană.

În ce-l privește, Erdogan a criticat încă o dată faptul că ‘promisiunile Uniunii Europene în materie (de ajutor) economic nu sunt încă realizate (…) în timp ce noi ne respectăm angajamentele’ ce decurg din acord.

5a2953a668e78

Miercuri seară, un interviu acordat de președintele turc televiziunii elene Skai, în care cerea ‘revizuirea Tratatului de la Lausanne din 1923’, care reglementează frontiere în Europa și în Orientul Mijlociu, a provocat nemulțumire la Atena. ‘E nevoie de o aducere la zi, în acest tratat există probleme în suspensie și chestiuni de neînțeles, a fost semnat cum 94 de ani’, a reiterat Erdogan la sosirea la întrevederea cu președintele grec Prokopis Pavlopoulos. ‘Tratatul nu este negociabil, nu are nevoie de revizuire, nici de aducere la zi’, a replicat ferm Pavlopoulos.

Tratatul nu e bine aplicat, declară Preşedintele turc.

http://aa.com.tr/fr/turquie/erdogan-le-trait%C3%A9-de-lausanne-nest-pas-bien-appliqu%C3%A9-/995901

Erdogan  a evocat chestiunea diviziunii Ciprului.”Obiectivul nostru este să găsim o soluţie justă şi durabilă pentru Cipru. De asemenea pentru problemel legate de marea Egee. Trebuie să facem tot ce e necesar si asta foarte repede. Problemele astea dateaza  de 94 de ani. Multe lucruri s-au schimbat.Sunt convins că ne putem înţelege „.

Erdogan declară că ar fi putut face dificultăţi Greciei la intrarea în NATO.

„Dacă voiam să vă facem dificultăţi voi nu aţi fi putut intra în NATO: Refuzul unei singure ţări este suficient pentru a bloca un asemenea proces. Nu am făcut-o fiindcă sunteţi vecini.Azi suntem în aceeaşi stare de spirit.”

Principala cerere a preşedintelui turc este evident legată de extrădarea persoanelor pe care el le numeşte „pucişti.”


 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.