vineri, ianuarie 7, 2022

Erdogan cere ‘revizuirea Tratatului de la Lausanne din 1923’, care reglementează frontiere în Europa și în Orientul Mijlociu. Nemulţumire cvasigenerală

Vă invit să deschidem împreună un nou capitol în relațiile greco-turce, care nu va fi bazat pe provocări (…) ci pe construirea unei punți între cele două țări’, a declarat Tsipras în conferința de presă care a urmat celor aproape două ore de discuții. A nu da curs acestei propuneri ar avea repercusiuni ‘nu doar asupra relațiilor greco-turce, dar și asupra relațiilor între Turcia și Europa’, a atras el atenția.

Cele două state cooperează strâns în urma acordului încheiat în martie 2016 de Ankara cu UE și care a redus considerabil numărul migranților care sosesc în Grecia având ca punct de plecare litoralul turcesc.

Preşedintele turc găseşte încă odată rilejul de a ataca în declaraţiile sale, Uniunea Europeană.

În ce-l privește, Erdogan a criticat încă o dată faptul că ‘promisiunile Uniunii Europene în materie (de ajutor) economic nu sunt încă realizate (…) în timp ce noi ne respectăm angajamentele’ ce decurg din acord.

5a2953a668e78

Miercuri seară, un interviu acordat de președintele turc televiziunii elene Skai, în care cerea ‘revizuirea Tratatului de la Lausanne din 1923’, care reglementează frontiere în Europa și în Orientul Mijlociu, a provocat nemulțumire la Atena. ‘E nevoie de o aducere la zi, în acest tratat există probleme în suspensie și chestiuni de neînțeles, a fost semnat cum 94 de ani’, a reiterat Erdogan la sosirea la întrevederea cu președintele grec Prokopis Pavlopoulos. ‘Tratatul nu este negociabil, nu are nevoie de revizuire, nici de aducere la zi’, a replicat ferm Pavlopoulos.

Tratatul nu e bine aplicat, declară Preşedintele turc.

http://aa.com.tr/fr/turquie/erdogan-le-trait%C3%A9-de-lausanne-nest-pas-bien-appliqu%C3%A9-/995901

Erdogan  a evocat chestiunea diviziunii Ciprului.”Obiectivul nostru este să găsim o soluţie justă şi durabilă pentru Cipru. De asemenea pentru problemel legate de marea Egee. Trebuie să facem tot ce e necesar si asta foarte repede. Problemele astea dateaza  de 94 de ani. Multe lucruri s-au schimbat.Sunt convins că ne putem înţelege „.

Erdogan declară că ar fi putut face dificultăţi Greciei la intrarea în NATO.

„Dacă voiam să vă facem dificultăţi voi nu aţi fi putut intra în NATO: Refuzul unei singure ţări este suficient pentru a bloca un asemenea proces. Nu am făcut-o fiindcă sunteţi vecini.Azi suntem în aceeaşi stare de spirit.”

Principala cerere a preşedintelui turc este evident legată de extrădarea persoanelor pe care el le numeşte „pucişti.”


 

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,