duminică, ianuarie 17, 2021

Erdogan cere ‘revizuirea Tratatului de la Lausanne din 1923’, care reglementează frontiere în Europa și în Orientul Mijlociu. Nemulţumire cvasigenerală

Vă invit să deschidem împreună un nou capitol în relațiile greco-turce, care nu va fi bazat pe provocări (…) ci pe construirea unei punți între cele două țări’, a declarat Tsipras în conferința de presă care a urmat celor aproape două ore de discuții. A nu da curs acestei propuneri ar avea repercusiuni ‘nu doar asupra relațiilor greco-turce, dar și asupra relațiilor între Turcia și Europa’, a atras el atenția.

Cele două state cooperează strâns în urma acordului încheiat în martie 2016 de Ankara cu UE și care a redus considerabil numărul migranților care sosesc în Grecia având ca punct de plecare litoralul turcesc.

Preşedintele turc găseşte încă odată rilejul de a ataca în declaraţiile sale, Uniunea Europeană.

În ce-l privește, Erdogan a criticat încă o dată faptul că ‘promisiunile Uniunii Europene în materie (de ajutor) economic nu sunt încă realizate (…) în timp ce noi ne respectăm angajamentele’ ce decurg din acord.

5a2953a668e78

Miercuri seară, un interviu acordat de președintele turc televiziunii elene Skai, în care cerea ‘revizuirea Tratatului de la Lausanne din 1923’, care reglementează frontiere în Europa și în Orientul Mijlociu, a provocat nemulțumire la Atena. ‘E nevoie de o aducere la zi, în acest tratat există probleme în suspensie și chestiuni de neînțeles, a fost semnat cum 94 de ani’, a reiterat Erdogan la sosirea la întrevederea cu președintele grec Prokopis Pavlopoulos. ‘Tratatul nu este negociabil, nu are nevoie de revizuire, nici de aducere la zi’, a replicat ferm Pavlopoulos.

Tratatul nu e bine aplicat, declară Preşedintele turc.

http://aa.com.tr/fr/turquie/erdogan-le-trait%C3%A9-de-lausanne-nest-pas-bien-appliqu%C3%A9-/995901

Erdogan  a evocat chestiunea diviziunii Ciprului.”Obiectivul nostru este să găsim o soluţie justă şi durabilă pentru Cipru. De asemenea pentru problemel legate de marea Egee. Trebuie să facem tot ce e necesar si asta foarte repede. Problemele astea dateaza  de 94 de ani. Multe lucruri s-au schimbat.Sunt convins că ne putem înţelege „.

Erdogan declară că ar fi putut face dificultăţi Greciei la intrarea în NATO.

„Dacă voiam să vă facem dificultăţi voi nu aţi fi putut intra în NATO: Refuzul unei singure ţări este suficient pentru a bloca un asemenea proces. Nu am făcut-o fiindcă sunteţi vecini.Azi suntem în aceeaşi stare de spirit.”

Principala cerere a preşedintelui turc este evident legată de extrădarea persoanelor pe care el le numeşte „pucişti.”


 

VIDEO. Comentariu integral la adresa lui Șumudică: “Țigănie… Hai să spun cerșător!”

Comentatorul turc, Erman Toroglu a stârnit un val de controverse după ce a criticat declarațiile de presă a antrenorului român, Marius Șumudică

Victimă a epurării guvernului turc îngropată în grabă. Soțul încarcerat nu a avut voie să participe la înmormântare

O fostă profesoară concediată de la locul de muncă prin decret a murit, pe 12 ianuarie, din cauza mai multor probleme de sănătate și a fost îngropată în grabă fără să-i ofere soțului ei încarcerat posibilitatea de a participa la înmormântarea ei,

Închisorile pline de jurnaliști.Erdogan:“ Nu vom renunța niciodată la libertatea presei”

Într-o declarație publicată de Direcția Prezidențială a Comunicațiilor, Erdoğan a afirmat că susține libertatea presei de Ziua Națională a Jurnaliștilor.

Cetățean anchetat că l-ar fi jignit pe ministrul de interne: “Taci, chelule”

După ce avocatul Tugay Bek a fost acuzat că a „insultat un oficial public”, unul dintre clienții lui este anchetat că a afirmat că ministrul de Interne Süleyman Soylu este o „persoana cu chelie”.

Turcia:Condamnat la peste 1.000 de ani de închisoare

Liderul unui cultului și controversatul autor Adnan Oktar, cunoscut și sub numele de Harun Yahya a fost judecat, împreună cu alți 235 de inculpați în fața instituțiilor de executare penală Silivri, din Istanbul.

Turcia deschide anchetă și suspendă nouă regulă a WhatsApp

Autoritatea turcă pentru concurență a deschis, luni, o anchetă cu privire la Facebook și WhatsApp.

Turcia: Prețurile la alimente au crescut cu 33%

Coșul de cumpărături a lui Aysel Gündoğdu, specializat în domeniul bancar și al asigurărilor, include ouă, brânză, ulei și paste.

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.