duminică, ianuarie 24, 2021

Relaţia bilaterală Turcia-Grecia

Fricţiuni diplomatice înaintea vizietei lui Erdogan în Grecia

http://www.lepoint.fr/monde/visite-historique-d-erdogan-en-grece-pour-tenter-d-ameliorer-les-relations-06-12-2017-2177767_24.php

Eveniment istoric în Grecia: președintele Recep Tayyip Erdogan a început o vizită oficială la Atena. Este prima pe care o efectuează un șef de stat turc în 65 de ani. Liderul de la Ankara are programate întâlniri cu președintele Prokopis Pavlopoulos și cu premierul Alexis Tsipras.

Președintele Erdogan a depus o coroana de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din piața Syntagma.

Vizita președintelui turc în Grecia continuă seria de întâlniri la nivel înalt dintre cele două țări în ultimele luni. În iunie, premierul turc Binali Yildirim s-a întâlnit cu omologul său grec Alexis Tsipras la Atena, iar ministrul de externe grec Nikos Kotzias a efectuat o vizită în Turcia la sfârșitul lunii octombrie, în timpul căreia s-a întâlnit cu Erdogan.

Relațiile dintre Turcia și Grecia reprezintă o problemă regională majoră, cele două țări aflându-se în prima linie a crizei migranților cu care se confruntă Europa. (TVR)

După mai multe decenii de raporturi foarte proaste  care erau cât pe ce să degenereze în confruntări reale în 1996, cele două ţări au antamat un oarecare dezgheţ diplomatic în 1999 prin  ajutorul acordat de Atena către Turcia în urma seismului care devastase Istanbulul. Astăzi relaţiile au devenit „relativ cordiale”.

Dar, dacă cooperarea economică şi turistică s-a dezvoltat de-a lungul ultimelor două decenii, relaţiile sunt în continuare încordate  mai cu seamă referitor la diferende mai vechi , remarcă

Jean Marcou, cercetător asociat la Institut français d’études anatoliennes.

Turcia reclamă extrădarea a opt militari care s-au refugiat în grecia după puciul avortat din 15 iulie 2016.

Cererea a fost refuzată  de către justiţia greacă , în timpul lunii ianuarie, ceea ce a declanşat furia Ankarei.

După  puciul eşuat , sute de persoane au cerut azil în Grecia dar poliţia turcă interceptează în mod regulat persoanele care încearcă să treacă frontiera. ( Le Point)

 

Turcia ar putea redeschide școlile pe 15 februarie

Ministrul Ziya Selçuk, la aproximativ două luni după închiderea școlilor în mijlocul pandemiei, a făcut declarații într-un interviu pentru radiodifuzorului CNN Türk.

Cele mai bune voci din România: 15 tineri talentați în finala Golden Voices

15 tineri talentați au ajuns în finala concursului Golden Voices, competiția care premiază cele mai bune voci din România.

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...

Turcia impune cenzură pe Twitter cu cel mai mare număr de cereri de eliminare de conținut

Turcia impune cenzură pe Twitter prezentând cel mai mare număr de cereri de eliminare și ordonanțe judecătorești,

Turcia a încălcat mai multe legi în 6 ani decât orice altă țară din lume

Potrivit lui Nate Schenkkan, expulzările ilegale „nu se vor sfârși niciodată, atât timp cât Erdogan este la putere. Aceasta este o prioritate atât de mare pentru ei, încât vor sacrifica alte obiective de politică externă. ”

Premieră în lume: Instanța de judecată înființate în aeroportul din Istanbul

Ministerul Justiției din Turcia a înființat un tribunal la Aeroportul din Istanbul ca parte a reformelor sale judiciare planificate,

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.