vineri, octombrie 23, 2020

Relaţia bilaterală Turcia-Grecia

Fricţiuni diplomatice înaintea vizietei lui Erdogan în Grecia

http://www.lepoint.fr/monde/visite-historique-d-erdogan-en-grece-pour-tenter-d-ameliorer-les-relations-06-12-2017-2177767_24.php

Eveniment istoric în Grecia: președintele Recep Tayyip Erdogan a început o vizită oficială la Atena. Este prima pe care o efectuează un șef de stat turc în 65 de ani. Liderul de la Ankara are programate întâlniri cu președintele Prokopis Pavlopoulos și cu premierul Alexis Tsipras.

Președintele Erdogan a depus o coroana de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din piața Syntagma.

Vizita președintelui turc în Grecia continuă seria de întâlniri la nivel înalt dintre cele două țări în ultimele luni. În iunie, premierul turc Binali Yildirim s-a întâlnit cu omologul său grec Alexis Tsipras la Atena, iar ministrul de externe grec Nikos Kotzias a efectuat o vizită în Turcia la sfârșitul lunii octombrie, în timpul căreia s-a întâlnit cu Erdogan.

Relațiile dintre Turcia și Grecia reprezintă o problemă regională majoră, cele două țări aflându-se în prima linie a crizei migranților cu care se confruntă Europa. (TVR)

După mai multe decenii de raporturi foarte proaste  care erau cât pe ce să degenereze în confruntări reale în 1996, cele două ţări au antamat un oarecare dezgheţ diplomatic în 1999 prin  ajutorul acordat de Atena către Turcia în urma seismului care devastase Istanbulul. Astăzi relaţiile au devenit „relativ cordiale”.

Dar, dacă cooperarea economică şi turistică s-a dezvoltat de-a lungul ultimelor două decenii, relaţiile sunt în continuare încordate  mai cu seamă referitor la diferende mai vechi , remarcă

Jean Marcou, cercetător asociat la Institut français d’études anatoliennes.

Turcia reclamă extrădarea a opt militari care s-au refugiat în grecia după puciul avortat din 15 iulie 2016.

Cererea a fost refuzată  de către justiţia greacă , în timpul lunii ianuarie, ceea ce a declanşat furia Ankarei.

După  puciul eşuat , sute de persoane au cerut azil în Grecia dar poliţia turcă interceptează în mod regulat persoanele care încearcă să treacă frontiera. ( Le Point)

 

Fostul colonel, închis de 4 ani, a murit din cauza problemelor cardiace

Fostul colonel, închis de 4 ani, a murit din cauza problemelor cardiace

Turcia:Prefectul a cerut închiderea unui restaurant pentru că un angajat nu l-a băgat în seamă

Prefectul din provincia sud-vestică Denizli a cerut închiderea unui restaurant după ce un angajat nu l-a băgat în seamă, relatează presa turcească.

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Austriei

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Australiei

Românii în vacanță în Antalya: ”Nu am uitat niciodată acel gest”

O româncă alături de soțul ei german și-au găsit prieteni pe viață în timpul unei vacanțe în Antalya, relatează RomanyaHaber.

Turcia: Un deținut a murit torturat de gardienii penitenciarului

Serkan Tumay, în vârstă de 25 de ani, care se aflat de șase ani în penitenciarul Kırıkkale, din Ankara pentru furt, a murit în celula sa solitară, în care a fost mutat după ce colegul său a informat famila despre tortura fizică.

Matei Martin:“De câți Altani e nevoie pentru a schimba regimul Erdogan?”

Matei Martin de la Dilema Veche a abordat în utlima s-a cronică cazul scriitorului Ahmet Altan, închis după gratii , dar și destinul Turciei după puciul eșuat din 15 iulie 2016, sub regimul lui Erdogan.

“Mentalitate fascistă”: Poliția a intervenit la primul spectacol de teatru kurd din Istanbul

Poliția a intervenit la prima piesă în limba kurdă care a fost pusă în scenă în Teatrul Municipal din Istanbul din cauza „preocupărilor de securitate publică”, relatează Duvar English.

Un jurnalist turc renumit a murit

Ziaristul notoriu Bekir Coşkun a murit, ieri, unde se trata într-un spital din Ankara pentru cancer la plămâni, relatează presa turcească.