luni, mai 17, 2021

Relaţia bilaterală Turcia-Grecia

Fricţiuni diplomatice înaintea vizietei lui Erdogan în Grecia

http://www.lepoint.fr/monde/visite-historique-d-erdogan-en-grece-pour-tenter-d-ameliorer-les-relations-06-12-2017-2177767_24.php

Eveniment istoric în Grecia: președintele Recep Tayyip Erdogan a început o vizită oficială la Atena. Este prima pe care o efectuează un șef de stat turc în 65 de ani. Liderul de la Ankara are programate întâlniri cu președintele Prokopis Pavlopoulos și cu premierul Alexis Tsipras.

Președintele Erdogan a depus o coroana de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din piața Syntagma.

Vizita președintelui turc în Grecia continuă seria de întâlniri la nivel înalt dintre cele două țări în ultimele luni. În iunie, premierul turc Binali Yildirim s-a întâlnit cu omologul său grec Alexis Tsipras la Atena, iar ministrul de externe grec Nikos Kotzias a efectuat o vizită în Turcia la sfârșitul lunii octombrie, în timpul căreia s-a întâlnit cu Erdogan.

Relațiile dintre Turcia și Grecia reprezintă o problemă regională majoră, cele două țări aflându-se în prima linie a crizei migranților cu care se confruntă Europa. (TVR)

După mai multe decenii de raporturi foarte proaste  care erau cât pe ce să degenereze în confruntări reale în 1996, cele două ţări au antamat un oarecare dezgheţ diplomatic în 1999 prin  ajutorul acordat de Atena către Turcia în urma seismului care devastase Istanbulul. Astăzi relaţiile au devenit „relativ cordiale”.

Dar, dacă cooperarea economică şi turistică s-a dezvoltat de-a lungul ultimelor două decenii, relaţiile sunt în continuare încordate  mai cu seamă referitor la diferende mai vechi , remarcă

Jean Marcou, cercetător asociat la Institut français d’études anatoliennes.

Turcia reclamă extrădarea a opt militari care s-au refugiat în grecia după puciul avortat din 15 iulie 2016.

Cererea a fost refuzată  de către justiţia greacă , în timpul lunii ianuarie, ceea ce a declanşat furia Ankarei.

După  puciul eşuat , sute de persoane au cerut azil în Grecia dar poliţia turcă interceptează în mod regulat persoanele care încearcă să treacă frontiera. ( Le Point)

 

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Peste 26 la sută din turci nu își permit să acopere cheltuielile de bază

26,6 la sută dintre turci nu își permit să acopere costurile de bază ale traiului, pe când 54 la sută sunt la...

Povestea nesfârșită a Turciei cu Uniunea Europeană

Republica Turcia este un stat de aproximativ 100 de ani. A fost fondată în condiții dificile, a suferit de foamete în primii 30 de ani, a fost afectată de cel de-al doilea război mondial. A trecut la sistemul multipartid în 1950, dar experiența democrației a fost întreruptă în medie la fiecare zece ani.

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare