joi, martie 28, 2024

Relaţia bilaterală Turcia-Grecia

Fricţiuni diplomatice înaintea vizietei lui Erdogan în Grecia

http://www.lepoint.fr/monde/visite-historique-d-erdogan-en-grece-pour-tenter-d-ameliorer-les-relations-06-12-2017-2177767_24.php

Eveniment istoric în Grecia: președintele Recep Tayyip Erdogan a început o vizită oficială la Atena. Este prima pe care o efectuează un șef de stat turc în 65 de ani. Liderul de la Ankara are programate întâlniri cu președintele Prokopis Pavlopoulos și cu premierul Alexis Tsipras.

Președintele Erdogan a depus o coroana de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din piața Syntagma.

Vizita președintelui turc în Grecia continuă seria de întâlniri la nivel înalt dintre cele două țări în ultimele luni. În iunie, premierul turc Binali Yildirim s-a întâlnit cu omologul său grec Alexis Tsipras la Atena, iar ministrul de externe grec Nikos Kotzias a efectuat o vizită în Turcia la sfârșitul lunii octombrie, în timpul căreia s-a întâlnit cu Erdogan.

Relațiile dintre Turcia și Grecia reprezintă o problemă regională majoră, cele două țări aflându-se în prima linie a crizei migranților cu care se confruntă Europa. (TVR)

După mai multe decenii de raporturi foarte proaste  care erau cât pe ce să degenereze în confruntări reale în 1996, cele două ţări au antamat un oarecare dezgheţ diplomatic în 1999 prin  ajutorul acordat de Atena către Turcia în urma seismului care devastase Istanbulul. Astăzi relaţiile au devenit „relativ cordiale”.

Dar, dacă cooperarea economică şi turistică s-a dezvoltat de-a lungul ultimelor două decenii, relaţiile sunt în continuare încordate  mai cu seamă referitor la diferende mai vechi , remarcă

Jean Marcou, cercetător asociat la Institut français d’études anatoliennes.

Turcia reclamă extrădarea a opt militari care s-au refugiat în grecia după puciul avortat din 15 iulie 2016.

Cererea a fost refuzată  de către justiţia greacă , în timpul lunii ianuarie, ceea ce a declanşat furia Ankarei.

După  puciul eşuat , sute de persoane au cerut azil în Grecia dar poliţia turcă interceptează în mod regulat persoanele care încearcă să treacă frontiera. ( Le Point)

 

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).