Anul 2023 va fi un an plin pentru turci și un an cheie în istorie Turciei. Pe de-o parte Turcia o să treacă prin două referendumuri și alegeri prezidențiale, care poate să-l poate să-l îndepărteze pe Erdogan de funcțiile de conducere a țării după aproape 20 de ani. Pe de altă parte, turcii vor celebra 100 de ani de la înființarea Turciei moderne.
Cu un an înainte, Erdogan și-a început planul de bătălie, iar cuvintele pe care turcii le vor auzi cât mai des sunt „Secolul Turciei”, proiectul fabulos al lui Erdogan.
Însă, Erdogan nu se oprește doar aici. Șeful de stat are planuri și pentru anul 2053, anul în care se va celebra 600 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman, dar și pentru 2071, când turcii vor celebra cucerirea teritoriilor Anatoliene.
O nouă constituție
„Vrem să începem puternic noul secol al republicii”, declară președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan și-a prezentat viziunea pentru Turcia în următorii 100 de ani, numită „viziunea secolului Turciei” și a promis o nouă constituție care să garanteze drepturile și libertățile cetățenilor.
„ Lovitura de stat din 1980 a expirat deja”, afirmă liderul turc, făcând referință la constituția Turciei, care a fost redactată în urma unei lovituri de stat militare din 1980.
„Noua constituție va consolida statul de drept, pluralismul, justiția și egalitatea”, susține Erdogan.
Acesta a promis că va propune parlamentului săptămâna aceasta un amendament constituțional privind dreptul de a purta văl, dar și protejarea valorilor familiei de „amenințarea curentelor pervertite”.
Erdogan vrea Turcia în top 10 țări la nivel mondial
Șeful de stat a spus că viziunea sa pentru Turcia include ca țara să fie una dintre primele 10 națiuni ale lumii în „politică, economie, tehnologie, armată și diplomație”
Erdogan a condus Turcia timp de două decenii și se îndreaptă către urne fără sprijinul turcilor determinat de o criză economică care a înregistrat minime record ale lirei și inflația a atins un nivel scăzut record.
Turcia lider pe piața energetică
Liderul turc a reiterat planurile ca Turcia să devină un centru energetic pentru a livra gaz rusesc națiunilor europene, propunere făcută pentru prima dată de omologul său, rus Vladimir Putin, la începutul acestei luni.
Prețurile gazelor au crescut în urma invaziei ruse a Ucrainei. Rusia a redus livrarea de gaze către Europa ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale care au determinat țările UE să găsească surse alternative de energie.