luni, noiembrie 21, 2022

Erdogan a dat mâna cu Sisi, președintele Egiptului


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a strâns mâna cu omologul său egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, cu ocazia Cupei Mondiale din Qatar, pe 20 noiembrie, conform Gazete Duvar.

Agenția Anadolu, deținută de statul turc, informează că Erdogan s-a întâlnit pentru scurt timp, cu Sisi și cu alți lideri, inclusiv cu președintele palestinian, Mahmoud Abbas și cu regele Abdullah al Iordaniei.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea președinției egiptene.

Legăturile Ankarei cu Cairo au fost tensionate de când Sisi, pe atunci șeful armatei egiptene, a condus în 2013 înlăturarea lui Mohamed Mursi din Frăția Musulmană, care a fost puternic susținut de Erdoğan.

Cele două țări au început consultări între înalți oficiali ai ministerului de externe anul trecut, pe fondul eforturilor Turciei de a reduce tensiunile cu Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Israelul și Arabia Saudită.

Oficialii egipteni și-au exprimat prudență față de orice apropiere, deși Erdogan a spus în iulie că nu există niciun motiv pentru care discuțiile la nivel înalt să nu aibă loc.

În ciuda fricțiunilor politice, Ankara spune că Cairo rămâne cel mai mare partener comercial al său african, valoarea comerțului fiind de 4,86 ​​miliarde de dolari anul trecut, doar o scădere marginală față de 2012, un an înainte ca aliatul Turciei, Mohamed Mursi să fie depășit.

Turcia:Prețurile caselor au crescut cu 189 la sută într-un an

Indicele prețurilor proprietăților rezidențiale (RPPI) a crescut cu 189,2% în septembrie față de anul precedent. RPPI a înregistrat o creștere de 4,9 la sută pe o bază lunară, potrivit datelor.

Demirtaș, închis după gratii, și-a putut să-și viziteze tatăl, în urma unui atac de cord a acestuia

Demirtaş Defence Group, un grup de avocaţi care îl reprezintă pe renumitul politician kurd, a lansat o declaraţie în care spune că atât mama, cât şi tatăl lui Demirtaş au fost internaţi în spital după ce s-au îmbolnăvit.

Turcia anchetează compania italiană, Ferrero pentru monopolizarea pieței de alune

„Am început procesul nostru legal cu autoritatea de concurență în septembrie împotriva companiei italiene Ferrero, care încearcă să monopolizeze industria alunelor”, susține Hilmi Güler, primarul provinciei Ordu, de la malul Mării Neagră, a cărei economie se bazează în mare parte pe veniturile din alune.

Drepturile omului încălcate în Turcia: Aproape 3000 de persoane au murit în 2021

Raportul precizează că patru copii au murit în nouă accidente provocate de poliție, jandarmerie și alte vehicule blindate de securitate în 2021. În plus, 12 persoane au fost ucise și 31 au fost rănite în 27 de atacuri rasiste, inclusiv opt împotriva refugiaților și cetățenilor altor țări și 19 împotriva kurzilor.

Suedia modifică constituția pe fondul cererilor de extrădare ale Turciei

Parlamentul Suediei a adoptat, miercuri, un amendament constituțional care va face posibilă adoptarea unor legi anti-terorism mai dure, o cerere esențială din...

Faimosul baschetbalist turc, Enes Kanter, a primit premiul pentru „Cel mai valoros patriot”, în SUA

Kanter și-a sacrificat cariera pentru a vorbi împotriva ipocriziei NBA cu privire la problemele drepturilor omului în țări cu care liga are afaceri, precum China și Turcia.

Imagini virale în Turcia: Erdogan și clasa politică din Turcia au ajuns personaje Disney

„Încerc lucruri noi pentru a antrena inteligența artificială. Am antrenat-o cu imaginile celor care conduc politica turcă. Când o combin cu modelele Disney, a ieșit așa ceva”, susține Karaboğa.

Erdogan s-a întâlnit cu Biden. SUA „umăr la umăr cu aliatul nostru NATO, Turcia, în combaterea terorismului”.

În cadrul întâlnirii, Biden a transmis condoleanțe Turciei în urma unui bombardament de duminică de la Istanbul, care a provocat moartea a șase persoane.