vineri, iunie 21, 2024

Epidemie de rujeolă Istanbul: Medicii trag semne de alarmă„ 95 la sută din populație trebuie să fie vaccinată.”

Membrii Camerei Medicale din Istanbul (ITO) trage un semnal de alarmă asupra epidemiei de rujeolă din megaoraș, conform Gazete Duvar.

ITO a lansat, pe 13 iunie, o declarație cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de rujeolă și au declarat că Turcia ocupă locul trei în numărul de cazuri de rujeolă din Europa, cu 457 de cazuri, după Rusia și Tadjikistan.

„Ne-am adunat astăzi aici pentru a atrage atenția asupra evoluției proaste a rujeolei, deoarece știm că există o situație alarmantă. Cresc cazurilor de rujeolă în Istanbul și, din păcate, există copii care au murit din cauza focarului de rujeolă.”, afirmă membrii consiliului ITO.

Membrii ITO au raportat că guvernul turc nu a împărtășit date exacte cu privire la focar, așa cum au făcut-o în timpul pandemiei de COVID-19, deși medicii din domeniu au înregistrat o creștere serioasă a cazurilor.

„Pentru a opri circulația virusului, 92-95 la sută din populație trebuie să fie vaccinată. În datele din 2021 împărtășite de Ministerul Sănătății cu OMS, vedem că această rată nu a fost atinsă în multe orașe ale țării noastre, inclusiv Istanbul”, au adăugat aceștia.

OMS voia eliminara rujeolei din 2010

Membrii camerei au spus că nu pot tolera pierderea copiilor din cauza rujeolei, care este o boală care poate fi prevenită cu vaccinului care a fost folosit de aproape jumătate de secol.

Aceștia au subliniat că, deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit inițial ținta de eliminare a rujeolei pentru Regiunea Europeană, inclusiv Turcia, să fie atinsă până în 2010, iar ulterior în 2015 când nu a fost îndeplinită.

În timp ce cazurile de rujeolă în Turcia au scăzut considerabil din 1970, odată cu prima aplicare a vaccinurilor, experții atribuie creșterea din ultimii ani pe seama creșterii sentimentului anti-vaccinare și a migrației neregulate. Înainte de pandemia COVID-19, procesul de vaccinare se desfășura în școli, iar educația online a perturbat vaccinarea, crescând numărul copiilor nevaccinați.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).