vineri, iulie 26, 2024

Energie: reţele vechi, avarii dese

Borza: Avariile în rețeaua de transport și distribuție a energiei electrice nu trebuie să ne surprindă; rețelele au o vechime de 30 – 40 de ani, iar investițiile lipsesc

Avariile din ce în ce mai dese din rețeaua de transport și distribuție a energiei electrice nu ar trebui să ne surprindă, fiindcă acestea au o vechime de 30-40 de ani, iar cauza acestor disfuncționalități este lipsa investițiilor, potrivit deputatului independent Remus Borza.

„Locuitorii mai multor cartiere din București au rămas fără lumină. Nu ar trebui să ne surprindă avariile din ce în ce mai dese din rețeaua de transport și distribuție. Sunt efectul unor politici guvernamentale iresponsabile și a prostului management al operatorului național de transport de electricitate și al preocupării obsesive de maximizare a profitului de către distribuitorii de electricitate cu capital străin. Rețelele de transport și distribuție au o vechime de 30-40 de ani. Pe lângă uzura morală, vorbim și de pierderile din rețea de peste 2 miliarde euro din ultimii ani. Cauza acestor disfuncționalități o reprezintă lipsa investițiilor în întreținerea și modernizarea stațiilor de transformare sau a instalațiilor de distribuție și transport. E greu să-ți asumi investiții câtă vreme statul îți ia toți banii din conturi”, afirmă Remus Borza .

transelectrica

Acesta reamintește că anul acesta Ministerul Energiei și Ministerul Economiei au obligat toate companiile din subordine să distribuie dividende de 90% din profit, iar în urma cu 2 luni Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Romgaz, Transgaz, Conpet „au mai plătit statului încă un dividend special reprezentând toate rezervele de lichiditate ale companiilor”.

„Cu alte cuvinte, statul și-a lăsat propriile companii în prag de iarnă fără bani de indispensabili”, spune deputatul.

Potrivit acestuia, Transelectrica, în ultimii ani, a realizat mai puțin de 50% din planul de investiții în rețeaua electrică de transport, consecința fiind o serie de avarii în rețea.

„Prima avarie majoră a fost pe 1 iunie 2016 în județul Argeș când o linie de înaltă tensiune de 220 kV de la Arefu a căzut. Au urmat câteva zeci de linii de 110 kV de la CEZ indisponibilizate. Întâmplarea a făcut ca eu să fiu chiar la centrala de la Vidraru. Aniversam 50 de ani de la punerea în funcțiune a uneia dintre cele mai mari centrale de sistem din România. Datorită intervenției instananee a Hidroelectrica, care a suplinit deficitul de energie din zona Argeș – Vâlcea prin încărcarea grupurilor de 510 MW de la Lotru Ciunget și a grupurilor de 330 MW de la Râul Mare Retezat s-a evitat la secundă o pană generalizata de curent similară celei din 1977, care ar fi costat România câteva miliarde de euro. Pe 8 noiembrie 2016, a mai cedat o stație de înaltă tensiune a Transelectrica din Tulcea, care a indisponibilizat și centrala Nuclearelectrica de la Cernavodă. În București, penele de curent au devenit ceva cotidian. Parcă suntem în anii 80”, explică Borza.

Parlamentarul subliniază că statul, în calitatea sa de acționar la companiile energetice, trebuie să-și asume investiții în punerea în funcțiune de noi capacități de producție energie, modernizarea și upgradarea instalațiilor și liniilor de transport și distribuție de energie.

Miercuri, la ora 16:40, în București a avut loc o avarie în rețeaua Transelectrica, fiind afectați consumatorii din zona de nord și cea de est a Capitalei. Avaria a avut loc în stația electrică 220/ 110/ 10 kV, iar realimentarea consumatorilor afectați a durat până la 17:40.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.