duminică, aprilie 17, 2022

Turcia critică comunicatul lui Trump în memoria victimelor masacrului împotriva armenilor în Imperiul Otoman

Donald Trump a provocat furia Turciei dupa ce a calificat luni masacrul armenilor din 1915 drept una dintre cele „mai grave atrocitati in masa ale secolului XXI”, evitand insa sa foloseasca termenul „genocid”, scrie AFP.

Cu ocazia zilei de 24 aprilie, data comemorarii genocidului, presedintele american s-a „alaturat comunitatii armene din America si din intreaga lume in doliul pentru pierderea vietilor celor nevinovati si suferinta indurata de atatea” persoane.

„Astazi, ne amintim si onoram memoria celor care au suferit in perioada (…) uneia dintre cele mai grave atrocitati in masa ale secolului XXI”, a adaugat Trump, citat intr-un comunicat. „Trebuie sa ne reamintim atrocitatile pentru a evita ca ele sa se intample din nou.”

Armenii afirma ca un milion si jumatate de oameni au fost ucisi sistematic iar numerosi istorici si peste 20 de tari au recunoscut existenta unui genocid.

Turcia sustine insa ca a fost vorba de un razboi civil, dublat de o foamete, in timpul carora intre 300.000 si 500.000 de armeni si tot atatia turci au murit.

Ankara a denuntat imediat „dezinformarea” si „definitiile gresite” folosite de Donald Trump.

„Asteptam de la administratia americana sa nu acrediteze naratiunea istorica distorsionata” si sa „ia in considerare suferintele tuturor partilor”, a afirmat ministerul turc de Externe.

Barack Obama, care promisese ca va recunoaste genocidul, a parasit Casa Alba in ianuarie dupa opt ani de putere in care a sacrificat aceasta promisiune pe altarul bunelor relatii cu Turcia, un aliat crucial al SUA. (Agerpres)

Turcia: Aproape 75% dintre tinerii vor în Uniunea Europeană

71 la sută din comentarii au spus că ar vota „da” dacă ar exista un referendum cu privire la aderarea Turciei la UE, în timp ce rata a fost de 75 la sută în rândul tinerilor, o creștere față de 69 la sută anul trecut.

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Statistici: Cum fac față turcii la creșterea prețurilor. 31 sută susțin că uneori rămân flămânzi

MetroPoll Research Company, în cadrul unei cercetări, i-a întrebat pe cetățeni ce fac pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 

Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.