miercuri, februarie 21, 2024

Turcia critică comunicatul lui Trump în memoria victimelor masacrului împotriva armenilor în Imperiul Otoman

Donald Trump a provocat furia Turciei dupa ce a calificat luni masacrul armenilor din 1915 drept una dintre cele „mai grave atrocitati in masa ale secolului XXI”, evitand insa sa foloseasca termenul „genocid”, scrie AFP.

Cu ocazia zilei de 24 aprilie, data comemorarii genocidului, presedintele american s-a „alaturat comunitatii armene din America si din intreaga lume in doliul pentru pierderea vietilor celor nevinovati si suferinta indurata de atatea” persoane.

„Astazi, ne amintim si onoram memoria celor care au suferit in perioada (…) uneia dintre cele mai grave atrocitati in masa ale secolului XXI”, a adaugat Trump, citat intr-un comunicat. „Trebuie sa ne reamintim atrocitatile pentru a evita ca ele sa se intample din nou.”

Armenii afirma ca un milion si jumatate de oameni au fost ucisi sistematic iar numerosi istorici si peste 20 de tari au recunoscut existenta unui genocid.

Turcia sustine insa ca a fost vorba de un razboi civil, dublat de o foamete, in timpul carora intre 300.000 si 500.000 de armeni si tot atatia turci au murit.

Ankara a denuntat imediat „dezinformarea” si „definitiile gresite” folosite de Donald Trump.

„Asteptam de la administratia americana sa nu acrediteze naratiunea istorica distorsionata” si sa „ia in considerare suferintele tuturor partilor”, a afirmat ministerul turc de Externe.

Barack Obama, care promisese ca va recunoaste genocidul, a parasit Casa Alba in ianuarie dupa opt ani de putere in care a sacrificat aceasta promisiune pe altarul bunelor relatii cu Turcia, un aliat crucial al SUA. (Agerpres)

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.