duminică, mai 26, 2024

7 victime ale epurării de după lovitura de stat din Turcia au fost răpite

Disparițiile misterioase ale unor persoane care fac parte din grupări ale opoziţiei şi care sunt deja victime, au devenit un eveniment comun în Turcia. După tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, sunt cu cel puțin șapte cazuri de presupuse răpiri denunțate.

Cei care nu au mai fost văzuți de ceva timp, au în comun în biografiile lor personale fapte sau situaţii asemănătoare: de exemplu că și-au pierdut locul de muncă pe fondul unor represalii masive pe care guvernul turc le-a condus împotriva celor care au criticat guvernul, în special împotriva membrilor mișcării Gülen.(potrivit site-ului de știri Aktif Haber.)

Guvernul turc a dat (vina pentru vărsarea de sânge din 15 iulie) pe mișcarea Gülen și a încercat să anihileze grupul, pe care îl numește „o organizație teroristă armată”.

Mișcarea respinge acuzațiile, definindu-se ca o mișcare socială cu activități în educație, afaceri și activităţi de caritate.

önder asan kayıp ile ilgili görsel sonucuÎnregistrările CCTV și trecătorii care au fost martori ai presupuselor răpiri, arată că cel puțin doi dintre ei (separat) au fost forțați să urce în mașini de către grupuri necunoscute de oameni. Între timp, membrii familiei susțin că poliția nu este dispusă să coopereze în majoritatea cazurilor.

Printre cei care au fost răpiți sunt doi profesori, un angajat al unei universități, doi oficiali ai agențiilor de informații, un angajat al Autorității pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor (BTİK) și un angajat al Autorității în domeniul concurenței.

Cengiz Usta nu a mai fost văzut de 20 zile

cengiz usta kayıp ile ilgili görsel sonucuCengiz Usta, un profesor în vârstă de 44 de ani din provincia Izmir, care a fost demis din funcția sa printr-o ordonanță de urgență, lipsește de la 4 aprilie, alăturându-se celor doi profesori educaționali menționați mai jos, despre care se susține că au fost răpiți în aceeași săptămână.https://pbs.twimg.com/profile_images/854604215221710848/JVW0aoHu.jpg

Usta a fost profesor la Școala primară Cumhuriyet din districtul Torbali din Izmir până când a fost demis prin decret guvernamental la 1 septembrie 2016.

„Fratele meu și-a lăsat fiica la domiciliu și a plecat să plătească taxa de întreținere a liftului. Nu s-a mai întors acasă. Un martor susține că fratele meu a fost forțat să urce  într-o mașină, de doi bărbați pe strada Abdulkadir. Acest lucru a fost înregistrat și în înregistrările poliției,” a declarat fratele mai mare al profesorului, Selim Usta, presei locale.

Önder Asan, nu a mai fost văzut de 23 de zile

önder asan kayıp ile ilgili görsel sonucuUn profesor de filosofie de 41 de ani, Önder Asan, a dispărut misterios în cartierul Șentepe din Ankara pe 1 aprilie, potrivit soției sale, Fatma Asan.

Site-ul de știri online Aktif Haber a scris că Önder lucra ca profesor de filozofie la o școală gimnazială pe care guvernul a închis-o pe motivul relațiilor sale cu mișcarea, după 15 iulie.

Fatma a declarat apoi că a găsit mașina soțului său parcată lângă Șentepe, cu anvelopele tăiate. Fatma a mai spus că poliția și procurorul responsabil sunt atât de reticenți în a investiga cazul încât nici măcar o singură cameră CCTV din Șentepe nu a fost examinată pentru posibile înregistrări cu soțul ei.

Turgut Çapan, nu a mai fost văzut  de 24 de zile

Turgut Çapan, fost angajat al Universității Turgut Özal, care a fost închisă de guvern datorită legăturilor cu mișcarea Gülen, a fost răpit pe 31 martie, potrivit soției sale Ülkü Çapan, care utilizează un cont popular de Twitter pentru a se exprima.

Ülkü a lansat de asemenea un clip video în care a explicat în detaliu întâmplarea. Ea a spus că un prieten al soțului ei a venit la domiciliul acestuia pe 1 aprilie pentru a-i spune că Turgut a fost răpit.

önder asan kayıp ile ilgili görsel sonucu

Turgut a fost șeful Departamentului pentru Cultura, Sport și Artă al universității până când a fost închisă de guvern, potrivit lui Mahmut Özpınar, un fost cadru universitar la Universitatea Turgut Özal, acum închisă.

Mesut Geçer, nu a mai fost văzut  de 53 de zile

Mesut Geçer a lucrat la Serviciul Național de Informații (MIT) până când a fost demis în cadrul represiunii guvernamentale post-lovitură de stat.

Masina lui a fost oprită și a fost răpit în cartierul Çakırlar din sectorul Yenimahalle din Ankara, la sfârșitul lunii martie a acestui an.

Potrivit Aktif Haber, membrii familiei sale au avut dificultăți chiar și atunci când au depus petiții pentru a întreba locul unde se află Geçer, deoarece autoritățile refuză adesea să coopereze cu ei.

Hüseyin Kötüce, nu a mai fost văzut de 84 de zile

Hüseyin Kötüce, un angajat al BTİK, a fost răpit din parcarea stației de metrou Batıkent din Ankara, după ce si-a părăsit funcția în luna februarie a acestui an.

Membrii familiei i-au găsit haina și un tort pe care acesta l-a cumpărat în mașina lui Kötüce, parcată acolo.

În pofida solicitărilor succesive, membrii familiei nu au reușit până acum să facă poliția să efectueze o examinare a amprentelor digitale de pe  mașină, timp în care nu le-a fost pus la dispoziție niciun material CCTV.

Mustafa Özgür Gültekin, nu a mai fost văzut de 123 de zile

Mustafa Özgür Gültekin, angajat al Autorității în domeniul concurenței, a fost urmărit de cel puțin patru mașini la un magazin din cartierul Beștepe din Ankara la ora 18:15 pe 21 decembrie 2016.

Imediat după ce Gültekin a părăsit magazinul, el a fost înconjurat de un grup de bărbați care l-au forțat ulterior să urce într-o camionetă Volkswagen Transporter cu geamuri fumurii.

Membrii familiei au reușit până acum să obțină înregistrări CCTV din apropiere, în care Gültekin a fost văzut în timp ce a fost forțat să urce în mașină.

Ayhan Oran, nevăzut de 174 de zile

După ce a început să lucreze la MIT în 2005, Oran a fost demis din cauza presupuselor sale legături cu mișcarea din 2 august a anului trecut.

El a fost văzut pentru ultima dată părăsind locuința în care trăia la ora 12:38 pe 1 noiembrie anul trecut. Semnalul de la celularul acestuia a fost activ doar până la ora ora 16:00 în aceeași zi. Nu avea bani în buzunar, nici măcar nu și-a luat rămas bun de la soția sa înainte de a ieși, a scris Saygı Öztürk, cronicarul Sözcü.

Oran a lucrat în provinciile Turciei Șırnak și Diyarbakır, precum și în Grecia.

Între timp, ziarul turc de stânga Evrensel a relatat pe 10 ianuarie că Zeynep Tunçel, un cititor și distribuitor, a fost răpit și bătut de un grup de persoane neidentificate care l-au acuzat că se opune guvernului.

De asemenea, un bărbat din Ankara pe nume Sunay Elmas, este de asemenea raportat că a fost răpit, dar acesta este un caz particular care a avut loc pe 27 ianuarie 2016. Aktif Haber a declarat că Elmas a fost, de asemenea, forțat să urce într-un transportor Volkswagen cu geamuri colorate. Familia lui nu a primit vești de la Elmas de 453 de zile.

Turcia a trecut peste o tentativă de lovitură de stat militară pe 15 iulie 2016, care a provocat moartea a peste 240 de persoane. Imediat după puci, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) împreună cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, au dat vina asupra mișcării Gülen în ciuda lipsei oricărui fel de probe în acest sens.

Guvernul islamist al lui Erdoğan a numit, de asemenea, mișcarea Gülen  „FETÖ”, un termen acronim pentru „Organizația Teroristă Fethullahistă”.

Dimpotrivă, mișcarea Gülen, care este inspirată de clericul musulman turc stabilit în SUA Fethullah Gülen, promovează educația științifică, dialogul interconfesional și intercultural și contribuția la viaţa comunității.

Mișcarea promovează o versiune moderată a Islamului, cu un accent deosebit pe serviciul public. Mișcarea administrează școli și universități în 180 de țări.

Gülen este un critic vehement al guvernului turc și al președintelui autocrat al Turciei, Erdoğan, în ceea ce privește corupția masivă din guvern, precum și sprijinirea și asistarea de către Turcia a grupurilor radicale din Siria.

Erdoğan a lansat o persecuție fără precedent împotriva lui Gülen și a adepților săi în decembrie 2013, după ce au fost denunţate public acte de corupție majoră în care au fost implicaţi membrii familiei lui Erdoğan. Gülen, un cleric în vârstă de 75 de ani, și adepții săi, nu au susținut niciodată violența, ci mai degrabă s-au opus ferm față de orice violență, radicalism sau teroare în numele religiei.

Potrivit unei declarații a ministrului de interne Süleyman Soylu din 2 aprilie, un număr total de 113.260 de persoane au fost reținute ca parte a investigațiilor privind mișcarea Gülen după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, în timp ce 47.155 au fost puși sub arest preventiv. (Turkey Purge cu SCF)


SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/04/20/7-victims-of-turkeys-post-coup-purge-reportedly-abducted/

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.