duminică, decembrie 3, 2023

Consiliul Europei a plasat Turcia pe o listă de monitorizare..

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a plasat, marţi, Turcia pe o listă de monitorizare, declarându-se îngrijorată de înăbuşirea opoziţiei şi încălcarea drepturilor omului sub mandatul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în contextul concentrării puterii în mâinile acestuia, relatează marţi Reuters.

Decizia de a deschide procedura formală împotriva Ankarei a fost adoptată cu 113 voturi pentru şi 45 împotrivă în cadrul APCE. Această decizie ar putea avea un efect advers asupra negocierilor privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană. Acestea au progresat foarte puţin în ultimul deceniu, mai ales după tentativa de lovitură de stat din Turcia, din iulie anul trecut.Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Ankara s-au tensionat şi mai mult în contextul referendumului din 16 aprilie care vizează sporirea puterilor executive ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. În timpul campaniei pentru referendum, şeful statului turc a acuzat Germania şi Olanda că folosesc practici ‘naziste’. Separat, Parlamentul European va organiza miercuri o dezbatere privind relaţiile dintre UE şi Ankara. Dosarul se va afla şi pe agenda reuniunii miniştrilor de externe din UE, prevăzută pentru vineri, iar chestiunea va fi abordată şi în marja Summitului european din 29 aprilie privind Brexitul.

În timp ce Austria a solicitat încetarea oficială a tratativelor privind aderarea Turciei la UE, alte state membre sunt mult mai precaute, temându-se de o înstrăinare a unui aliat NATO de care Uniunea Europeană depinde în privinţa menţinerii sub control a migraţiei. Turcia are cel mai mare număr de cazuri înregistrate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului dintre toţii membri Consiliului Europei, cu o majoritate clară de decizii care au constatat încălcări în acest domeniu. Ministerul de Externe turc a condamnat marţi ‘decizia nedreaptă’ a APCE privind plasarea Turciei pe o listă de monitorizare, adăugând că Ankara nu are de ales decât să-şi reevalueze relaţia cu organismul paneuropean, conform Agerpres.

”Decizia de a redeschide procedura de monitorizare a Turciei … sub îndrumarea unor cercuri răuvoitoare de la APCE este o ruşine pentru acest organism, care se pretinde a fi leagănul democraţiei”, a menţionat diplomaţia turcă într-un comunicat, adăugând că xenofobia şi islamofobia se ”răspândesc cu violenţă” în Europa.


 

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.