joi, martie 28, 2024

Consiliul Europei a plasat Turcia pe o listă de monitorizare..

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a plasat, marţi, Turcia pe o listă de monitorizare, declarându-se îngrijorată de înăbuşirea opoziţiei şi încălcarea drepturilor omului sub mandatul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în contextul concentrării puterii în mâinile acestuia, relatează marţi Reuters.

Decizia de a deschide procedura formală împotriva Ankarei a fost adoptată cu 113 voturi pentru şi 45 împotrivă în cadrul APCE. Această decizie ar putea avea un efect advers asupra negocierilor privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană. Acestea au progresat foarte puţin în ultimul deceniu, mai ales după tentativa de lovitură de stat din Turcia, din iulie anul trecut.Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Ankara s-au tensionat şi mai mult în contextul referendumului din 16 aprilie care vizează sporirea puterilor executive ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. În timpul campaniei pentru referendum, şeful statului turc a acuzat Germania şi Olanda că folosesc practici ‘naziste’. Separat, Parlamentul European va organiza miercuri o dezbatere privind relaţiile dintre UE şi Ankara. Dosarul se va afla şi pe agenda reuniunii miniştrilor de externe din UE, prevăzută pentru vineri, iar chestiunea va fi abordată şi în marja Summitului european din 29 aprilie privind Brexitul.

În timp ce Austria a solicitat încetarea oficială a tratativelor privind aderarea Turciei la UE, alte state membre sunt mult mai precaute, temându-se de o înstrăinare a unui aliat NATO de care Uniunea Europeană depinde în privinţa menţinerii sub control a migraţiei. Turcia are cel mai mare număr de cazuri înregistrate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului dintre toţii membri Consiliului Europei, cu o majoritate clară de decizii care au constatat încălcări în acest domeniu. Ministerul de Externe turc a condamnat marţi ‘decizia nedreaptă’ a APCE privind plasarea Turciei pe o listă de monitorizare, adăugând că Ankara nu are de ales decât să-şi reevalueze relaţia cu organismul paneuropean, conform Agerpres.

”Decizia de a redeschide procedura de monitorizare a Turciei … sub îndrumarea unor cercuri răuvoitoare de la APCE este o ruşine pentru acest organism, care se pretinde a fi leagănul democraţiei”, a menţionat diplomaţia turcă într-un comunicat, adăugând că xenofobia şi islamofobia se ”răspândesc cu violenţă” în Europa.


 

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.