luni, aprilie 15, 2024

Doliu! Actriță din Turcia iubită de români a murit la vârsta de 79 de ani

O actriță din Turcia apreciată de români a murit la vârsta de 79 de ani, după ce a pierdut lupta cu boala, conform presei turcești.

Fatma Girik, o actriță veterană a cinematografiei turcești a căror filme au fost difuzate și în România, a decedat din cauza unei insuficiențe multiple de organe într-un spital privat din Istanbul, unde era tratată pentru COVID-19, potrivit unui comunicat publicat de conducerea spitalului.

Actriță de film proeminentă și fost primar din Șișli care trăia în Bodrum fost tratat anterior la spital pentru hipertensiune arterială și tulburări legate de hipertensiune și febră în 2021.

Despre Fatma Girik

Fatma Girik, născută pe 12 decembrie 1942, a fost actriță și politician. Împreună cu Hülya Koçyiğit, Filiz Akın și Türkan Şoray, este o emblemă pentru o epocă de aur în cinematografia turcă și este considerată una dintre cele mai importante patru actrițe din cinematografia țării.

Prima ei apariție în fața camerei a fost în Günahkar Baba (Tatăl păcătos) de Arşavir Alyanak.

Trei ani mai târziu, ea a devenit o vedetă de cinema respectată și a continuat să joace în peste 180 de filme. Mai târziu, s-a aventurat în politică, devenind primar al districtului Şişli, din Istanbul între 1989 şi 1994.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești