Un documentar care relatează poveștile cadeților militari din Turcia, dintre care sute au fost condamnați pe nedrept din cauza presupusei lor implicări într-o lovitură de stat eșuată din 2016, a fost difuzat în premieră pe YouTube, atrăgând atenția la nivel internațional, conform Stockholm Center for Freedom.
Documentarul de 44 de minute, subtitrat în 14 limbi, intitulat „Mavi Otobüs”, „Autobuzul albastru”, dă voce a șase cadeți ai forțelor aeriene care vorbesc despre evenimentele cheie care s-au desfășurat înainte, în timpul și după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.
Cadeții Halit Tunç, Adnan Yıldız, Lokman Hekim Avcı, Rıdvan Aydın, İhsan Kurt și Samet Yazgaç, care au părăsit Turcia temându-se pentru viața lor și trăiesc în prezent în străinătate, au spus că au filmat documentarul în patru țări „pentru libertatea prietenilor și înțelegerea adevărului.”
Cadeții credeau că se confruntă cu un atac terorist
Cadeți militari au negat că au participat la tentativa de lovitură de stat și au spus că acţionează doar la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist în noaptea tentativei de lovitură de stat. Zeci de cadeți militari care au primit condamnări pe viață pentru acuzații de lovitură de stat au fost eliberați din închisoare în ultimele luni pentru a fi rejudecați după ce Curtea Supremă de Apel a țării le-a anulat sentința. Cadeții erau în închisoare de aproximativ șase ani.
Titlul documentarului se referă la autobuzele în care s-au urcat sute de cadeți în noaptea tentativei de lovitură de stat la ordinul comandanților lor, crezând că se vor confrunta cu un atac terorist. Cu toate acestea, s-au trezit brusc în mijlocul unei mulțimi furioase, conform documentarului, care a dus la linșarea a doi cadeți, Murat Tekin și Ragıp Enes Katran.
335 condamnări pe viață
În urma tentativei de lovitură de stat, 16.409 de cadeți militari au fost expulzați din academii prin decrete-lege de urgență fără să fie supuse controlului judiciar sau parlamentar, iar 355 dintre ei au fost condamnați la închisoare pe viață. În prezent, 209 de cadeți sunt încă în spatele gratiilor.
250.000 de spectatori în 24 de ore
Documentarul, care a ajuns la peste 250.000 de spectatori în prima zi a lansării, a primit recenzii pozitive de la mulți, inclusiv de la jurnalişti.
„Pe 15 iulie, s-au trezit într-un linșaj. Au vorbit despre asta de multe ori în instanță. Au petrecut luni și ani în închisoare. Vocile lor abia se auzeau. Acum ei… povestesc despre marea nedreptate cu care s-au confruntat. Ia-ți 45 de minute din timpul tău pentru a-l urmări”, a spus jurnalistul Banu Güven, într-o postare pe Twitter.
Avocatul și autoarea Hürrem Sönmez a mai spus că, în calitate de „persoană fobică de arme, fără simpatii militare”, a găsit ceea ce se spunea în documentar de-a dreptul îngrozitor.
„Trebuie să vină dreptate și pentru studenții care sunt încă în detenție, chiar dacă au trecut 6 ani de când se află după gratii. Cred că toată lumea ar trebui să urmărească cum au fost furate viețile acestor oameni. Sper că cei care au folosit acești copii ca momeală și i-au aruncat în fața mulțimii pe 15 iulie să nu scape cu asta”, scrie Sönmez.
Tentativa de lovitură de stat a luat viețile a 251 de persoane și a fost oprită peste noapte.
Imediat după puciul eșuat, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, au dat vina pe mișcarea Gülen bazată pe credință. Mișcarea neagă cu tărie orice implicare.