miercuri, martie 29, 2023

Dezvăluiri: Poliția din Grecia constrânge solicitanții de azil să-i împingă pe ceilalți migranți înapoi în Turcia

Șase bărbați recrutați cu forța au vorbit pentru The Guardian despre respingeri ilegale brutale care implică amenințări, bătăi și jaf.

Șase migranți, sirieni și marocani, au povestit cum au participat la operațiunile de respingere pe râul Evros sub constrângere, pentru ca poliția le-a promis că-i lasă să stea o lună în Grecia. 

Bassel*, un sirian, a spus că a petrecut trei luni într-o celulă de poliție la Tychero, lângă granița dintre Grecia și Turcia, împingându-i pe alții înapoi.

Bassel traversase Evrosul în Grecia, ca să ceară azil. Grupul său a fost întâmpinat de poliția greacă despre care spune că i-a bătut cu bastoane și i-a condus la secția de poliție Tychero. Acolo li s-a ordonat să se dezbrace și să se înghesuie în celule supraaglomerate.

După ce a fost identificat ca vorbitor de limba engleză, Bassel a spus că a fost retras și i s-a oferit o înțelegere: va lucra pentru poliție sau va fi acuzat de contrabandă și va merge la închisoare. În schimbul unui permis de a rămâne în Grecia timp de o lună, el ar rămâne închis în timpul zilei și eliberat noaptea pentru a respinge alți solicitanți de azil.

Bassel* a spus că i s-a spus că „munca” nu va fi plătită, dar că ar putea alege bunurile migranților. Alți doi au spus aceeași poveste a recrutării și a bătăilor care au urmat dacă ceva nu mergea bine în timpul unei operații.

Trei sirieni deținuți la o altă secție de poliție, Neo Cheimonio, au spus o poveste similară. Toți plătiseră până la 5.000 de euro (4.300 de lire sterline) unui intermediar din Istanbul pentru a trece în Grecia printr-un contrabandist, care a spus că îi va aștepta un sirian cu poliția greacă.

Practica este confirmată

Localnicii din satele de graniță au vorbit deschis despre solicitanții de azil, de obicei mascați, care „lucrează” pentru poliție, iar doi ofițeri greci superiori au confirmat practica.

O investigație comună a The Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel și ARD Report München a obținut dovezi vizuale pentru a corobora mărturia bărbaților și documente care confirmă reținerea și ulterior eliberarea lor de către autoritățile elene. Bărbații s-au numărat printre cei care au răspuns grupului de Facebook Consolidated Rescue, care le-a cerut oamenilor să vorbească despre această practică.

Rapoartele despre respingeri s-au înmulțit din martie 2020, când mii de oameni, mulți găzduiți acolo de autoritățile turce, au ajuns la granițele grecești după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că a deschis „poarta” către Europa. Autoritățile elene și prim-ministrul său, Kyriakos Mitsotakis, au respins în mod constant, insistând că Grecia are o politică de migrație „fermă, dar echitabilă”.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.