miercuri, iunie 29, 2022

Dezvăluiri: Poliția din Grecia constrânge solicitanții de azil să-i împingă pe ceilalți migranți înapoi în Turcia

Șase bărbați recrutați cu forța au vorbit pentru The Guardian despre respingeri ilegale brutale care implică amenințări, bătăi și jaf.

Șase migranți, sirieni și marocani, au povestit cum au participat la operațiunile de respingere pe râul Evros sub constrângere, pentru ca poliția le-a promis că-i lasă să stea o lună în Grecia. 

Bassel*, un sirian, a spus că a petrecut trei luni într-o celulă de poliție la Tychero, lângă granița dintre Grecia și Turcia, împingându-i pe alții înapoi.

Bassel traversase Evrosul în Grecia, ca să ceară azil. Grupul său a fost întâmpinat de poliția greacă despre care spune că i-a bătut cu bastoane și i-a condus la secția de poliție Tychero. Acolo li s-a ordonat să se dezbrace și să se înghesuie în celule supraaglomerate.

După ce a fost identificat ca vorbitor de limba engleză, Bassel a spus că a fost retras și i s-a oferit o înțelegere: va lucra pentru poliție sau va fi acuzat de contrabandă și va merge la închisoare. În schimbul unui permis de a rămâne în Grecia timp de o lună, el ar rămâne închis în timpul zilei și eliberat noaptea pentru a respinge alți solicitanți de azil.

Bassel* a spus că i s-a spus că „munca” nu va fi plătită, dar că ar putea alege bunurile migranților. Alți doi au spus aceeași poveste a recrutării și a bătăilor care au urmat dacă ceva nu mergea bine în timpul unei operații.

Trei sirieni deținuți la o altă secție de poliție, Neo Cheimonio, au spus o poveste similară. Toți plătiseră până la 5.000 de euro (4.300 de lire sterline) unui intermediar din Istanbul pentru a trece în Grecia printr-un contrabandist, care a spus că îi va aștepta un sirian cu poliția greacă.

Practica este confirmată

Localnicii din satele de graniță au vorbit deschis despre solicitanții de azil, de obicei mascați, care „lucrează” pentru poliție, iar doi ofițeri greci superiori au confirmat practica.

O investigație comună a The Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel și ARD Report München a obținut dovezi vizuale pentru a corobora mărturia bărbaților și documente care confirmă reținerea și ulterior eliberarea lor de către autoritățile elene. Bărbații s-au numărat printre cei care au răspuns grupului de Facebook Consolidated Rescue, care le-a cerut oamenilor să vorbească despre această practică.

Rapoartele despre respingeri s-au înmulțit din martie 2020, când mii de oameni, mulți găzduiți acolo de autoritățile turce, au ajuns la granițele grecești după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că a deschis „poarta” către Europa. Autoritățile elene și prim-ministrul său, Kyriakos Mitsotakis, au respins în mod constant, insistând că Grecia are o politică de migrație „fermă, dar echitabilă”.

Proteste masive în Strasbourg: CEDO, opriți nedreptatea în Turcia!/Munca în ritm de melc costă vieți în Turcia!

Sute de protestatari s-au adunat, vineri, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg pentru a protesta împotriva încălcării drepturilor în Turcia.

Criza economică din Turcia: 70% dintre turci nu-și permit o vacanță

Aproximativ 70% dintre cetățenii turci au declarat că nu au planuri de vacanță din cauza problemelor financiare, potrivit unui sondaj recent, citat...

Marmaris: Incendiile continuă. Imagini cutremurătoare din satelitul NASA

Incendiul de pădure din Marmaris, Muğla continuă, iar imaginile din satelitul NASA au ajuns virale pe rețelele de socializare.

Turcia în doliu! Legenda cinematografiei s-a stins din viață

Turcia în doliu! Legenda cinematografiei s-a stins din viață

Marmaris: Aproximativ 4.500 de hectare de teren au ars în incendiile forestiere

Aproximativ 4.500 de hectare de teren au fost transformate în scrum în timpul incendiilor care au durat cinci zile în Marmaris, din...

Dezvăluiri: Poliția din Grecia constrânge solicitanții de azil să-i împingă pe ceilalți migranți înapoi în Turcia

Șase bărbați recrutați cu forța au vorbit pentru The Guardian despre respingeri ilegale brutale care implică amenințări, bătăi și jaf.

Ankara: „A fi negru este o crimă?”. Poliția pune presiuni pe antreprenorii imigranți 

Proprietarul restaurantului s-a confruntat cu diverse opresiuni de la deschiderea sa în 2019. În mai anul trecut, poliția i-a cerut managerului să-i dea jos panoul. Cu sprijinul activiștilor și al platformelor democratice, un nou panou a fost amplasat peste ușa restaurantului.

Nepoata clericului Gulen a fost arestată, după ce a încercat să ajungă în occident

Nepoata clericului Gulen a fost reținută, după ce a încercat să treacă granița, alături de alți 10 migranți