vineri, februarie 23, 2024

Dezvăluiri: Poliția din Grecia constrânge solicitanții de azil să-i împingă pe ceilalți migranți înapoi în Turcia

Șase bărbați recrutați cu forța au vorbit pentru The Guardian despre respingeri ilegale brutale care implică amenințări, bătăi și jaf.

Șase migranți, sirieni și marocani, au povestit cum au participat la operațiunile de respingere pe râul Evros sub constrângere, pentru ca poliția le-a promis că-i lasă să stea o lună în Grecia. 

Bassel*, un sirian, a spus că a petrecut trei luni într-o celulă de poliție la Tychero, lângă granița dintre Grecia și Turcia, împingându-i pe alții înapoi.

Bassel traversase Evrosul în Grecia, ca să ceară azil. Grupul său a fost întâmpinat de poliția greacă despre care spune că i-a bătut cu bastoane și i-a condus la secția de poliție Tychero. Acolo li s-a ordonat să se dezbrace și să se înghesuie în celule supraaglomerate.

După ce a fost identificat ca vorbitor de limba engleză, Bassel a spus că a fost retras și i s-a oferit o înțelegere: va lucra pentru poliție sau va fi acuzat de contrabandă și va merge la închisoare. În schimbul unui permis de a rămâne în Grecia timp de o lună, el ar rămâne închis în timpul zilei și eliberat noaptea pentru a respinge alți solicitanți de azil.

Bassel* a spus că i s-a spus că „munca” nu va fi plătită, dar că ar putea alege bunurile migranților. Alți doi au spus aceeași poveste a recrutării și a bătăilor care au urmat dacă ceva nu mergea bine în timpul unei operații.

Trei sirieni deținuți la o altă secție de poliție, Neo Cheimonio, au spus o poveste similară. Toți plătiseră până la 5.000 de euro (4.300 de lire sterline) unui intermediar din Istanbul pentru a trece în Grecia printr-un contrabandist, care a spus că îi va aștepta un sirian cu poliția greacă.

Practica este confirmată

Localnicii din satele de graniță au vorbit deschis despre solicitanții de azil, de obicei mascați, care „lucrează” pentru poliție, iar doi ofițeri greci superiori au confirmat practica.

O investigație comună a The Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel și ARD Report München a obținut dovezi vizuale pentru a corobora mărturia bărbaților și documente care confirmă reținerea și ulterior eliberarea lor de către autoritățile elene. Bărbații s-au numărat printre cei care au răspuns grupului de Facebook Consolidated Rescue, care le-a cerut oamenilor să vorbească despre această practică.

Rapoartele despre respingeri s-au înmulțit din martie 2020, când mii de oameni, mulți găzduiți acolo de autoritățile turce, au ajuns la granițele grecești după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că a deschis „poarta” către Europa. Autoritățile elene și prim-ministrul său, Kyriakos Mitsotakis, au respins în mod constant, insistând că Grecia are o politică de migrație „fermă, dar echitabilă”.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.