joi, aprilie 7, 2022

Dezastru în Turcia: Cel puțin 6 persoane ucise. Aproape 40 rănite în urma furtunilor violente

Cel puțin șase persoane, inclusiv un cetățean străin, au murit, iar aproape 40 de oameni au fost răniți, luni, după ce furtuni puternice au lovit cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul, și regiunile înconjurătoare,conform presei turcești.

Două femei au murit în cartierele Esenyurt și Sultangazi din Istanbul, în timp ce un muncitor în construcții a murit când un zid l-a zdrobit în provincia nordică Zonguldak.

O persoană a murit în Kocaeli în timp ce încerca să-și întărească acoperișul casei, deoarece vânturile puternice au rupt structura și au dus-o pe o stradă.

Decesele au inclus o femeie care a murit încercând să-și protejeze fiul de căderea acoperișului din Esenyurt. Atât femeia, cât și fiul ei au fost îngropați sub acoperiș. În timp ce femeia a murit la fața locului, copilul a fost dus la spital.

Furtunile violente distrug cu ușurință acoperișurile caselor. Un caz a fost și noul acoperiș al unei terase din Istanbul.
Alertă portocalie

Condițiile meteorologice nefavorabile au determinat o suspendare a învățământului pentru o zi, marți, în 11 provincii, inclusiv Istanbul. 

De asemenea, învățământul superior a fost suspendat pentru o zi la cinci universități din provincie.

În Istanbulul a fost interzis folosirea motocicletelor și scuterelor electrice până la ora 18:00.

Serviciul Meteorologic de Stat (MGM) a emis o alertă portocalie pentru majoritatea părților Turciei, cu excepția Anatoliei de Sud-Est, deoarece furtunile puternice continuă.

Viteza vântului de vest și de sud-vest va fi între 60-90 de kilometri pe oră și va ajunge la peste 100 de kilometri pe oră în zonele înalte, conform MGM.Vânturile puternice sunt de așteptat să continue până pe 1 decembrie, seară.

116 incidente

Conform comunicatului AFAD, în provinciile Bursa, Bolu, Tekirdag și Yalova au avut loc un total de 116 incidente, inclusiv dezrădăcinarea copacilor și explozia de acoperișuri.

Un turn cu ceas a explodat din cauza vântului puternic din cartierul Çatalca. De asemenea, două autospeciale și un pickup s-au răsturnat în Çatalca. Nu au fost raportate răni.

Vântul puternic din Istanbul a luat inclusiv o mașină de spălat pe sus.

Mai multe ambarcațiuni au fost distruse de valurile puternice în Istanbul și alte provincii cu ieșire la mare.

Un vânzător de covrigi a fost dus la spital de urgentă după ce vântul l-a răsturnat cu tot cu taraba de covrigi.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.