sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Dansul balcanic ciudat al lui Erdogan și Rama, premierul Albaniei

La câteva zile după ce două școli din Tirana au fost închise la cererea președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru că se pare că erau „centri teroriste”, premierul albanez, Edi Rama a călătorit în Ankara să se întâlnească cu liderul islamist.

Poporul albanez a aflat despre călătorie dintr-o fotografie pe care a postat-o ​​pe rețelele de socializare în care apărea Erdogan, fără a oferi alte comentarii. Prin urmare, nu este deloc surprinzător că speculațiile cu privire la scopul vizitei sale au răspândit în sfera publică.

Soluția misterului a venit doar câteva zile mai târziu, la Strasbourg. Vorbind în fața Adunării Consiliului Europei, Rama l-a lăudat pe Erdogan cu atâta pasiune încât a provocat reacții.

„Erdogan este singurul lider din arena internațională care face exact ceea ce spune”, a susținut Edi Rama.

Premierul cu ochii spre Erdogan. Poporul către Occident

Rama a ales acel forum pentru a-și lăuda „fratele mai mare” și aliatul său strategic în ochii europenilor, care au fost și ei vizați de amenințările lui Erdogan. Există ceva contradictoriu și inexplicabil în termeni politici în această „romanță” dintre premierul albanez și președintele turc: pentru că așa cum Rama încearcă să-și atașeze țara mai ferm de agenda islamistă a lui Erdogan, oamenii din Albania au ochii îndreptați ferm către Occidentul și la modul său de viață.

Poporul albanez, și în special tinerii, părăsesc țara și nu în căutarea „paradisul” lui Erdogan. Exodul a devenit atât de acut încât ambasadorul britanic la Tirana a făcut apel la tineretul albanez să nu-și abandoneze țara.

Dansul balcanic condus de interesele personale

Și dacă, așa cum susține Rama, interesele Albaniei se află de cealaltă parte a Mării Egee, atunci de ce dorește țara să fie parte a NATO și a Uniunii Europene? Ar putea fi, în schimb – așa cum se spune deschis în Albania și se șoptește în sălile diplomației europene – că interesele personale ale lui Rama sunt cele care îl conduc în acest ciudat dans balcanic cu Erdogan? Și vor accepta europenii o Albanie care este un satelit turcesc în Marea Adriatică și în centrul Mediteranei?

Evident că nu, dar în absența unei alternative viabile, ei sunt nevoiți să-și pună toate ouăle în coșul lui Rama. Statele Unite, totuși, se spune că „face cumpărături”.

Sursă: Stavros Tzimas, pentru Ekathimerini.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.