joi, aprilie 7, 2022

Criza prețurilor la electricitate. Turcii i-au în asalt străzile: „Suntem jefuiți. Acesta este jaf”

Mii de turci au ieșit în stradă pentru a protesta, după ce Autoritatea de Reglementare a Pieței de Energie (EMRA) a crescut prețurile anul ăsta, între 52 la sută și 130 la sută,conform Independent Turkce.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a crescut consumul de peste 150 de kilowați-oră la 210 de kilowați-oră, pentru care EMRA a adus un tarif de majorare cu 125%.În ciuda acestui aranjament, facturile mari au provocat proteste în țară.

Primul marș de protest în masă, care a avut loc în districtul Doğubayazıt, din Ağrı, în weekend s-a răspândit în întreaga regiune.

În districtul Kızıltepe, din Mardin, cetăţenii care au venit în Piaţa Libertăţii Kızıltepe cu facturi de electricitate în mână au scandat „DEDAS demisionează” şi „Jos DEDAŞ”.

Oamenii au încercat să intre în clădirea de Distribuție Electrice, polițiștii au intervenit în mulțime cu tun de apă și spray cu piper.

Retrageți majorările de preț

În centrul orașului Mardin, Platforma Muncii și Democrației a cerut retragerea creșterilor de preț, cu bannere pe care scriau „Retrageți creșterile exorbitante ale prețului energiei electrice”.

Serfiraz Kurtay, reprezentantul Mardin al Camerei Inginerilor Electricieni, care a citit declarația în numele platformei, a afirmat că oamenii nu sunt protejați de creștere, iar totul este făcut în favoarea companiilor private.

 „Prețul pe factură al unei familii cu venituri mici care consuma înainte 300 de kilowați a fost de 270 TL, dar după creștere a devenit 478. TL.Discursul că s-a făcut cererea programată pentru protejarea celor cu venituri mici este o minciună. Nu sunt nici familii cu venituri mici, nici cetățeni cu venituri medii. Sunt doar companiile de distribuție a energiei electrice privatizate, care sunt protejate aici. Suntem jefuiți. Acesta este jaf ”, susține Kurtay.

Au ars facturile

Cetățenii care protestează împotriva creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale și-au ars facturile în Tatvan în Bitlis, Silvan în Diyarbakır și Yüksekova în Hakkari.

”Facturi de 31.400 de lire„

Magazinele din Turcia și-au scris pe ușa de la intrate cât le-a venit facturile la curentul electric.

”Factura care a venit pentru magazinul nostru este de 31.400 de lire(2.000 de euro)”, scrie pe unul dintre afișe.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.