vineri, martie 31, 2023

Criza prețurilor la electricitate. Turcii i-au în asalt străzile: „Suntem jefuiți. Acesta este jaf”

Mii de turci au ieșit în stradă pentru a protesta, după ce Autoritatea de Reglementare a Pieței de Energie (EMRA) a crescut prețurile anul ăsta, între 52 la sută și 130 la sută,conform Independent Turkce.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a crescut consumul de peste 150 de kilowați-oră la 210 de kilowați-oră, pentru care EMRA a adus un tarif de majorare cu 125%.În ciuda acestui aranjament, facturile mari au provocat proteste în țară.

Primul marș de protest în masă, care a avut loc în districtul Doğubayazıt, din Ağrı, în weekend s-a răspândit în întreaga regiune.

În districtul Kızıltepe, din Mardin, cetăţenii care au venit în Piaţa Libertăţii Kızıltepe cu facturi de electricitate în mână au scandat „DEDAS demisionează” şi „Jos DEDAŞ”.

Oamenii au încercat să intre în clădirea de Distribuție Electrice, polițiștii au intervenit în mulțime cu tun de apă și spray cu piper.

Retrageți majorările de preț

În centrul orașului Mardin, Platforma Muncii și Democrației a cerut retragerea creșterilor de preț, cu bannere pe care scriau „Retrageți creșterile exorbitante ale prețului energiei electrice”.

Serfiraz Kurtay, reprezentantul Mardin al Camerei Inginerilor Electricieni, care a citit declarația în numele platformei, a afirmat că oamenii nu sunt protejați de creștere, iar totul este făcut în favoarea companiilor private.

 „Prețul pe factură al unei familii cu venituri mici care consuma înainte 300 de kilowați a fost de 270 TL, dar după creștere a devenit 478. TL.Discursul că s-a făcut cererea programată pentru protejarea celor cu venituri mici este o minciună. Nu sunt nici familii cu venituri mici, nici cetățeni cu venituri medii. Sunt doar companiile de distribuție a energiei electrice privatizate, care sunt protejate aici. Suntem jefuiți. Acesta este jaf ”, susține Kurtay.

Au ars facturile

Cetățenii care protestează împotriva creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale și-au ars facturile în Tatvan în Bitlis, Silvan în Diyarbakır și Yüksekova în Hakkari.

”Facturi de 31.400 de lire„

Magazinele din Turcia și-au scris pe ușa de la intrate cât le-a venit facturile la curentul electric.

”Factura care a venit pentru magazinul nostru este de 31.400 de lire(2.000 de euro)”, scrie pe unul dintre afișe.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.