vineri, aprilie 26, 2024

Consumul de pește și fructe de mare cu mercur poate crește riscul îmbolnăvirii de scleroză

Consumul de pește și fructe de mare cu conținut ridicat de mercur poate crește riscul îmbolnăvirii de scleroză laterală amiotrofică (SLA), potrivit unui studiu preliminar publicat luni de Academia Americană de Neurologie.

Cauza exactă a acestui tip de scleroză este necunoscută, dar unele studii anterioare sugerează că mercurul ar putea fi un factor de risc pentru această maladie. În SUA, principala sursă de expunere la mercur este consumul de pește contaminat cu acest metal neurotoxic. SLA, cunoscută și ca boala lui Lou Gehrig, este o afecțiune a sistemului nervos care atacă celulele nervoase (neuronii) aflate în creier și măduva spinării și nu poate fi vindecată.

Pentru a elabora acest studiu, cercetătorii au făcut un sondaj în rândul a 518 de persoane, dintre care 294 bolnave de scleroză și 224 care nu prezentau această boală. Oamenii de știință au concluzionat că printre cei care consumaseră regulat pește și fructe de mare, 25 la sută care consumaseră mai mult mercur prezentau un risc de două ori mai mare de contractare a bolii, decât cei care consumaseră cantități mai mici din acest metal.

Autorii au subliniat că studiul necesită și alte investigații pe această temă iar concluziile nu neagă faptul că un consum de pește este benefic pentru sănătate. Ceea ce sugerează studiul este că trebuie să se aleagă specii cu conținut scăzut de mercur și să se evite consumul de pește din apele contaminate cu acest metal.

Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din SUA recomandă ca femeile la vârsta fertilă și copiii să mănânce de trei ori pe săptămână pește ca somon sau sardine, cu nivel redus de mercur și bogați în nutrienți ca omega-3. FDA recomandă de asemenea să se evite peștele cu conținut ridicat de mercur precum peștele spadă sau rechinul.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.