joi, aprilie 25, 2024

Protejarea pădurilor României este imperativă

Doina Pană: Exporturile de buștean au ajuns de aproape șapte ori mai mici decât importurile.

Vicepreședintele PSD Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că la această dată exporturile de buștean sunt de aproape șapte ori mai mici decât importurile și că firma austriacă Schweighofer conduce în topul importatorilor, lucru pe care îl consideră o „satisfacție personală”.

Potrivit Doinei Pană, exportul de buștean va scădea și mai mult după ce vor apărea normele de aplicare a Codului silvic la care a lucrat în timpul mandatului său de ministru.

„Nu numai că dacă ar fi fost aplicat Codul silvic, ar fi scăzut și mai tare exportul de buștean, pentru că noi am prevăzut acolo un articol care spune clar, să nu ai dreptul să licitezi dacă n-ai demonstrat că cel puțin 40% ai prelucrat superior, din lemnul pe care l-ai achiziționat în anul anterior, dar din motive că, spre supărarea multora, Radarul pădurilor chiar funcționează s-a ajuns în situația în care România importă buștean. Deci noi exportăm 300.000 metri cubi de buștean pe an, dar importăm 2 milioane metri cubi de buștean pe an. Vă mai dau o știre, care pentru mine a fost o satisfacție personală: aproape 1,5 milioane din cei 2 milioane metri cubi care se importă o face firma Schweighofer. Și, ca satisfacția să fie și mai mare, o face din Ucraina, Belarus și Austria”, a spus Pană.

Deputatul Doina Pană a anunțat, de asemenea, că legea privind contravențiile silvice, cu modificările suferite, va primi votul final în mai puțin de o lună.

export busteni

„În programul nostru de guvernare există amendarea legii contravențiilor silvice”(Doina Pană).

Mai mult, după ce în 2014 am lansat Radarul, eu am trimis spre Parlament să înceapă să inițieze amendarea legii contravențiilor silvice. Legea a avansat, încât e în forma finală (…), e pe punctul de a ieși la plen. Ce mai așteptăm acum, și probabil că asta va însemna două-trei săptămâni: niște amendamente care au venit în urma unor consultări pe care le-am făcut în luna noiembrie în Parlament, la Comisia de mediu, pe care le-am făcut acum două săptămâni la Forumul pădurilor și dezvoltării rurale în incinta Ministerului Pădurilor, legat de tot ce s-a constatat ca efecte negative produse în piață de ordonanța pe care Guvernul (guvernul Cioloș — n.red.) a scos-o”, a afirmat Pană.

Doina Pană a explicat modalitatea aleasă pentru promovarea acestei legi care, susține ea, va înăspri contravențiile silvice „într-un mod riguros”.

„Noi, procedural, ar trebui să picăm ordonanța și să votăm legea. Pentru că există riscul ca președintele să nu le promulge în același timp și să nu ajungem la un vid legislativ, am mers pe ideea să le comasăm. Oricum există precedente (…) Deci vom mai avea câteva dezbateri, după care va ieși o formă care va înăspri contravențiile silvice, și insist asupra acestui lucru, dar într-un mod riguros, și nu populist, ceea ce au făcut ei cu Ordonanța 51″”

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.