sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Consumul de pește și fructe de mare cu mercur poate crește riscul îmbolnăvirii de scleroză

Consumul de pește și fructe de mare cu conținut ridicat de mercur poate crește riscul îmbolnăvirii de scleroză laterală amiotrofică (SLA), potrivit unui studiu preliminar publicat luni de Academia Americană de Neurologie.

Cauza exactă a acestui tip de scleroză este necunoscută, dar unele studii anterioare sugerează că mercurul ar putea fi un factor de risc pentru această maladie. În SUA, principala sursă de expunere la mercur este consumul de pește contaminat cu acest metal neurotoxic. SLA, cunoscută și ca boala lui Lou Gehrig, este o afecțiune a sistemului nervos care atacă celulele nervoase (neuronii) aflate în creier și măduva spinării și nu poate fi vindecată.

Pentru a elabora acest studiu, cercetătorii au făcut un sondaj în rândul a 518 de persoane, dintre care 294 bolnave de scleroză și 224 care nu prezentau această boală. Oamenii de știință au concluzionat că printre cei care consumaseră regulat pește și fructe de mare, 25 la sută care consumaseră mai mult mercur prezentau un risc de două ori mai mare de contractare a bolii, decât cei care consumaseră cantități mai mici din acest metal.

Autorii au subliniat că studiul necesită și alte investigații pe această temă iar concluziile nu neagă faptul că un consum de pește este benefic pentru sănătate. Ceea ce sugerează studiul este că trebuie să se aleagă specii cu conținut scăzut de mercur și să se evite consumul de pește din apele contaminate cu acest metal.

Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din SUA recomandă ca femeile la vârsta fertilă și copiii să mănânce de trei ori pe săptămână pește ca somon sau sardine, cu nivel redus de mercur și bogați în nutrienți ca omega-3. FDA recomandă de asemenea să se evite peștele cu conținut ridicat de mercur precum peștele spadă sau rechinul.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.