Cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei, Consiliul de Stat, a decis reintroducerea a 178 de judecători și procurori care au fost revocați din locurile lor de muncă după puciul eșuat, conform Stockholm Center for Freedom.
Numele judecătorilor și procurorilor care vor fi reîncadrați în funcție au fost transmise organului judiciar superior, Colegiul Judecătorilor și Procurorilor (HSK). Nu se știe încă dacă HSK va contesta decizia privind foștii săi membri. În cazul în care HSK depune contestație, decizia finală va fi luată de Camera Cauzelor Administrative a Consiliului de Stat.
Cei 178 de judecători și procurori care au fost expulzați din posturile lor de HSK în baza decretelor de urgență emise de guvern în urma tentativei de lovitură de stat au contestat deciziile HSK la Consiliul de Stat și au cerut repunerea lor în funcție.
Dați afară fără dovezi suficiente
Printre judecătorii și procurorii restabiliți de Consiliul de Stat se numără și cei acuzați de utilizarea aplicației de mesagerie ByLock, declarațiile martorilor, apelurile telefonice și semnalele telefonice, participarea la evenimente organizate de membrii Mișcării Gulen sau făcând donații către fundații legate de Gülen. Consiliul de Stat a decis că aceste acte nu sunt suficiente pentru a dovedi legăturile procurorilor și judecătorilor cu Mișcarea Gülen.
Curtea Europeană cere ca Turcia să plătească daune
Decizia Consiliului de Stat a venit în conformitate cu o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDTR) la începutul acestei săptămâni, care a decis că Turcia a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului prin reținerea a 167 de judecători și procurori eșuați după lovitura de stat din 2016, susținând că Turcia urmează să plătească fiecărui reclamant 5.000 de euro daune morale.
Odată cu ultima sa hotărâre, numărul judecătorilor și procurorilor ale căror cereri au fost admise de CEDO în cauzele lor împotriva Turciei a crescut la 847.
În urma unei tentative de lovitură de stat din iulie 2016, judecătorii și procurorii au fost printre primul grup de peste 130.000 de funcționari publici care au fost concediați. Un total de 4.156 de judecători și procurori au fost înlăturați de la locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete-lege de urgență care nu fac obiectul controlului nici judiciar, nici parlamentar.