sâmbătă, iulie 27, 2024

Consiliul de Securitate al ONU: Ambasadorul Jinga discurs în dezbaterea „Protecţia civililor în conflictele armate”

Ambasadorul României la ONU, Ion Jinga, a evidenţiat  în cadrul unei intervenţii în Consiliul de Securitate al ONU cu prilejul dezbaterii publice pe tema „Protecţia civililor în conflictele armate”, contribuţia ţării noastre la operaţiunile de menţinere a păcii şi aportul României la asigurarea protecţiei civililor în conflictele armate, informează un comunicat al misiunii permanente a României la ONU transmis Agerpres.

Dezbaterea publică a fost organizată de către preşedinţia poloneză a Consiliului, în prezenţa ministrului afacerilor externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz.

Evocând eforturile comunităţii internaţionale în ceea ce priveşte protecţia civililor în conflicte armate, în contextul în care în 2019 se vor aniversa 20 de ani de la adoptarea primei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU privind protecţia civililor (rezoluţia 1265/1999), diplomatul român a exprimat îngrijorare cu privire la agravarea unor fenomene precum multiplicarea atacurilor asupra şcolilor şi spitalelor, limitarea accesului populaţiei civile din zonele de conflict la ajutoarele umanitare, urbanizarea conflictelor şi acutizarea ameninţărilor asimetrice, inclusiv atacarea personalului misiunilor de ONU de menţinere a păcii şi dificultatea crescândă de a deosebi combatanţii de civilii inocenţi.

Ambasadorul Ion Jinga a evidenţiat contribuţia României la operaţiunile de menţinere a păcii şi aportul ţării noastre la asigurarea protecţiei civililor în conflictele armate.

foto 2 predare-primire-misiune-afganistan-b30vm-la-b21vm
România susţine ferm propunerea secretarului general al ONU privind dezvoltarea unor politici naţionale pentru protecţia civililor în conflicte’ (Sursa foto: Misiunea Permanentă a României la ONU)

„România contribuie cu trupe la operaţiunile de menţinere a păcii sub drapel ONU începând din anul 1991. Peste 12.500 de militari, poliţişti şi personal de protecţie român au participat la 20 de misiuni ONU. În prezent, suntem prezenţi în două treimi din misiunile ONU pe teren şi vom continua să rămânem implicaţi. Înainte de trimiterea în misiuni de menţinere a păcii, contingentele româneşti participă la un program de pregătire riguros, în cadrul căruia protecţia civililor şi respectarea drepturilor omului reprezintă teme de bază”, a declarat Jinga, potrivit comunicatului citat.

Reprezentantul Permanent al României la ONU a subliniat, totodată, importanţa majoră a prevenirii conflictelor prin intermediul cooperării internaţionale, a respectării dreptului internaţional umanitar şi a drepturilor omului, sugerând trei direcţii principale de acţiune a comunităţii internaţionale.

„În primul rând, prevenirea conflictelor armate trebuie să rămână în centrul cooperării internaţionale, iar pentru asigurarea protecţiei civililor trebuie să plecăm de la identificarea şi soluţionarea cauzelor conflictelor. Dialogul politic, reconcilierea, consolidarea securităţii interne şi regionale, relansarea economică şi dezvoltarea socială sunt tot atâtea căi pentru crearea unui climat de pace durabilă. În al doilea rând, când activitatea de prevenire a eşuat şi ne confruntăm cu realitatea conflictului, asigurarea respectării dreptului internaţional umanitar şi a drepturilor omului are o importanţă crucială, fiind singura garanţie că, fie şi în război, demnitatea umană este protejată iar părţile aflate în conflict vor putea coexista din nou, după încheierea ostilităţilor. În al treilea rând, România susţine ferm propunerea secretarului general al ONU privind dezvoltarea unor politici naţionale pentru protecţia civililor în conflicte’, a mai spus diplomatul român.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.