vineri, aprilie 26, 2024

DANEMARCA: DECLARAȚII CONTROVERSATE

Ministrul imigraţiei şi integrării din Danemarca, ale cărui declaraţii despre străini au generat adeseori polemici, i-a invitat luni pe musulmani să-şi ia concedii în perioada Ramadanului în numele securităţii muncii.

„Vreau să-i invit pe musulmani să-şi ia concedii în timpul lunii Ramadanului pentru a evita consecinţe negative asupra restului societăţii daneze”, scrie Inger Stojberg într-un editorial publicat de ziarul BT.

„Mă întreb dacă un imperativ religios care obligă la respectarea unui stâlp al Islamului,vechi de 1.400 de ani, este compatibil cu societatea şi piaţa muncii pe care o avem noi în Danemarca în 2018”, spune ea în continuare.

Ministrul, membru al partidului Venstre (centru-dreapta, liberal) condus de şeful guvernului Lars Lokke Rasmussen, afirmă că se teme de efectele postului asupra „securităţii şi productivităţii”, dând ca exemplu şoferii de autobuze care „nu au băut şi nici nu au mâncat de peste 10 ore”.

„Asta poate fi periculos pentru noi toţi”, avertizează ea.

Controversată, dar populară, Inger Stojberg, 45 de ani, orchestrează din 2015 politica restrictivă în domeniul migraţiei în Danemarca.

Ea a declanşat un cor de proteste în luna martie când a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu un tort care celebra „al 50-lea amendament de înăsprire” a legilor antiimigraţie adoptate de guvern.

Măsura cea mai emblematică, votată la începutul anului 2016 de parlamentari, a fost confiscarea lichidităţilor şi a efectelor personale ale migranţilor cu scopul de a le finanţa costul sejurului în timpul examinării cererii lor de azil.

Bijuteriile, inclusiv verighetele şi inelele de logodnă, urmau să fie confiscate, dar guvernul a dat înapoi în faţa ecoului provocat în străinătate de această dispoziţie, comparată de Washington Post cu spolierea evreilor de către nazişti

Danemarca are o populație de 5,7 milioane cetățeni dintre care 250 000 sunt practicanți musulmani.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.