sâmbătă, iulie 27, 2024

Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie, ediţia a IX-a Braşov, octombrie 2016

Principalele provocări din domeniul sănătății publice legate de problematica bolilor infecțioase din România sunt dezbătute la cea de a IX-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie  desfășurată la Brașov în perioada 20-22 octombrie. Evenimentul e organizat de Societatea Română de Microbiologie împreună cu Societatea Română de Epidemiologie și aduce în prim plan cele mai actuale probleme de sănătate publică din România, de la infecțiile nosocomiale, la rezistența bacteriilor, la antibiotice sau la bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare.

socoetatea de microbiologie

„Este un eveniment care a devenit tradițional în România, o conferință cu scop strict profesional, de creștere a calității profesionale în domeniul microbiologiei, epidemiologiei și bineînțeles a bolilor infecțioase pentru că amândouă specialitățile se ocupă una de diagnostic, alta de supravegherea bolii infecțioase. Ne găsim în fața unor provocări pentru sistemul de sănătate publică. Ați remarcat și dumneavoastră în ultimii ani și mai ales în ultimele luni că s-a discutat foarte mult despre vaccinare, s-a discutat foarte mult despre infecțiile nosocomiale, s-a discutat despre rezistența bacteriilor la antibiotice, toate acestea sunt teme cuprinse în programul conferinței. Aceste probleme au apărut întotdeauna acum avem și capacitatea să le identificăm. Să nu credeți că în natură lucrurile rămân stabile. Noi evoluăm ca rasă sau involuăm după unii și micro-organismele, bacteriile, virusurile au aceeași capacitate de a evolua într-un sens sau altul, de a deveni rezistente la substanțele cu care noi încercăm să le distrugem”

 „Nu avem altceva de făcut decât să căutăm soluții să păstrăm sănătatea populației și calitatea serviciilor în unitățile sanitare, să aibă de suferit cât mai puțin sau să nu aibă de suferit, și să se îmbunătățească, ceea ce ne dorim cu toții”, ( prof. dr. Alexandru Rafila.)

 

În a doua zi a evenimentului a avut loc o dezbatere amplă în privința vaccinurilor, subiect aflat în atenția opiniei publice, ca urmare a epidemiei de rujeolă din țara noastră. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, de la începutul anului s-au înregistrat 786 de cazuri de rujeolă, iar trei copii cu vârsta mai mică de un an au murit din cauza bolii. Specialiștii atrag atenția că acoperirea vaccinală în România este mult sub nivelul optimal de 95% recomandat de către OMS.

Infecțiile respiratorii, una dintre patologiile dominante mai ales în acest sezon,au fost subiect important în discuție, aceasta în situația în care și în cazul vaccinului antigripal, statisticile Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile sunt îngrijorătoare: în sezonul 2015-2016 rata vaccinării antigripale a fost de 3,2% la nivel național.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...