vineri, aprilie 26, 2024

Conferință la sediul Ministerului Afacerilor Externe. România în UE: ” activ, constructiv și responsabil „

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a declarat, luni, că România va participa activ la orice proiect de întărire a unității Uniunii Europene și va rămâne un promotor ferm al demersurilor de coeziune și eliminare a decalajelor în cadrul UE.

Referindu-se la preluarea de către București a președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019, ministrul a remarcat că acest moment va fi „un test de maturitate”

 

„România a căutat să demonstreze în toți acești ani că este un partener credibil și dedicat eforturilor europene, un partener care dorește și este în măsură să susțină demersurile de consolidare a proiectului european. Sunt conștientă de eforturile pe care le avem încă de făcut pentru a ne îndeplini întru totul responsabilitățile ce revin unei țări de peste 20 de milioane de locuitori”, a afirmat Birchall, în cadrul unei conferințe organizate la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Ea a evocat sondajele de opinie realizate la nivel european, arătând că încrederea românilor în UE s-a situat constant peste media europeană.

„Avem obligația să nu îi dezamăgim pe cei care cred în proiectul european și să îi convingem pe cei dezamăgiți că nu există alternativă la Uniunea Europeană. Dar acest lucru se poate face numai printr-o guvernare responsabilă, prin ameliorarea competitivității economice, prin îmbunătățirea șanselor pentru cei tineri, prin reducerea șomajului, prin măsuri care să îi facă pe cetățenii noștri să se simtă în siguranță, prin creșterea puterii de cumpărare, cu alte cuvinte prin măsuri concrete și mai puține lozinci. Niciun proiect politic, mai ales o construcție supranațională cum este Uniunea Europeană, nu poate avea succes pe termen lung fără legitimitatea în rândul statelor și societăților care o compun”, a subliniat ministrul.

Ana-Birchall-spynews-538x332Birchall a asigurat că țara noastră va participa „activ, constructiv și responsabil” la toate dezbaterile despre viitorul UE. „România va participa activ la orice proiect menit să întărească unitatea marii noastre familii europene. Nu ne putem imagina viitorul în afara Uniunii Europene. Numai într-o Europă unită putem asigura țărilor noastre garanția unui viitor sigur chiar dacă provocările care ne așteaptă sunt pe măsură. (…) Suntem convinși că împreună putem crea istorie. Îmi doresc ca România să facă parte din țările care vor scrie istorie și nu din țările pentru care se scrie istorie”, a adăugat aceasta.

„România va acționa de o manieră imparțială și constructivă, pentru a identifica soluții consensuale pe dosarele care se vor afla pe agenda sa. Viziunea care trebuie să definească acțiunea noastră pe toate aceste ‘șantiere de lucru’ trebuie să fie una pragmatică, echilibrată și cu deschidere către identificarea de soluții comune în fața provocărilor comune. Nu trebuie să uităm că, în ultimă instanță, destinatarii principali ai politicilor, proiectelor și ideilor aflate în dezbatere sunt cetățenii europeni”, a susținut Ana Birchall.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.