miercuri, aprilie 24, 2024

Drama jurnaliştilor turci, reţinuţi sau arestaţi într-un regim autocrat şi discreţionar

Cunoscutul ziarist  AHMET ALTAN, reţinut de luni de zile declară: ”Mă simt ca Robinson Crusoe!”

Prestigiosul cotidian The Guardian a publicat un dosar în caresunt dezvăluite  cele trăite de jurnaliştii Ahmet Altan, Ahmet Şık, Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Mehmet Altan și Erol Önderoğlu.. În dosarul publicat sunt prezente informaţii legate de datele lor personale dar şi de acuzele care le-au fost aduse precum şi de cât timp sunt reţinuţi sau arestaţi.

Ahmet Altan

Prin intermediul avocatului său, ziaristul –scriitor Ahmet Altan, a povestit cele trăite în penitenciar. El a destîinuit faptul că că se gândea la un roman înainte de a fi arestat și continuă să se mai gândească să-l scrie. Altan: ,,stăm trei persoane într-o celulă și avem o curte foarte mică unde ieșim. În afară de avocatul meu care vine odată pe săptămână, în timpul zilei nu văd pe nimeni”, ,,Este adevărat că acuzațiile făcute sunt de-a dreptul rizibile. Nu sunt logice, dar problema este că acestea au devenit un mod de viață în Turcia de azi. Mă simt  de parcă a-și trăi singur pe o  insulă. Mă simt ca Robinson Crusoe și nu știu dacă corabia mea va veni să mă salveze.” a povestit el.

Ahmet Şık

,,SĂ FII ÎN PENITENCIAR ESTE GREU”

Ahmet Șık, a povestit starea în care se află prin următoarele cuvinte: ,,Să fii în penitenciar este greu. Este mai greu dacă sunteți acuzați de acțiuni jurnalistice normale. Ne aflăm într-un loc împrejurat de prăpăstii. Suntem prinși între un trecut căruia nu îi  aparținem și un viitor care nu se vede”. Șık,  a mai zis că,dacă i s-ar da cărțile și scrisorile asta ar fio alinare, dar sunt interzise în penitenciar.

Necmiye Alpay

,,UNEORI RÂDEAM LA ASTA”

Necmiye Alpay a povestit ziua în care a fost arestată spunând :  ,,În momentul când spuneți că vă aflați pentru susținere, atunci sunteți terminați”.

Alpay a precizat că stă împreună cu 21-22 de femei într-o celulă și că doarme mult. Ea a mai adăugat că trăiește pentru prima oară cu etnicii kurzi la un loc și că îi pare bine că a avut ocazie de a-i cunoaște. Ea a precizat că a fost acuzată și arestată din cauza că numele ei era trecut pe ziarul ,,Özgür Gündem”, precizând că este  absurd.

Aslı Erdoğan

Scriitoarea Aslı Erdoğan a precizat că în această perioadă a fost lezată și păgubită menționând că în ziuaîn care  a fost arestată, polițiștii au percheziționat șapte ore și jumătate apartamentul care locuia, răsfoiind cărțile.

După ce a fost arestată, a fost ținută cinci zile într-o celulă singură, după care a fost trimisă în celula  din închisoare. Asli a mai adăugat că primele 48 de ore după ce a fost trimisă în închisoare, a fost lăsată fără apă. În zilele frumoase ea ieșea și făcea balet în curtea penitenciarului. După ce a fost lăsată în libertate, a trecut prin momente grele ca să se mai adapteze cu viața de zi cu zi. În apartamentul care locuia totul a fost împrășiat, ceea ce a făcut-o să se simtă agresată.

Mehmet Altan

Mehmet Altan spune  că nu poate primi sau scrie scrisori și că nu poate să ia legătură cu cei de afară. Altan a mai adăugat că el este reținut ca suspect din cauză că vrea democrație. Dacă Turcia ar  deveni stat de drept, el este sigur că nu va fi reținut nici o secundă ca suspect.

Ziaristul Erol Köroğlu a povestit cele trăite în felul următor: ,,Cel mai greu era când soția cu fiul meu veneau în vizită și vorbeam cu ei în spatele unui geam. Am rămas uimit ce repede mi-am pierdut mușchii. Afară eram o persoană foarte activă.”

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.