vineri, martie 29, 2024

Conexiuni, reuniunea scriitorilor şi iubitorilor de literatură la Palatul Culturii Bistriţa

Unii oameni îşi fac planuri la început de an. Alţii la început de primăvară. Sau de ziua lor, sau de mâine.Printre atâtea zile, şi libere, şi ocupate, Societatea Scriitorilor Bistriţeni „CONEXIUNI” alege ca ziua ei săfie în data de 10 a fiecărei luni. Astfel,întâlnirile membrilor Societăţii se vor desfăşura la Palatul Culturii, Sala „Conexiuni”, în fiecare 10 aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie şi anul viitor, ianuarie, februarie şi martie, începând cu ora 18.00, chiar dacă este vorba de o zi a săptămânii sau de câte o sâmbătă, o duminică.

cimpanEvenimentele vor fi atât în cadru restrâns, cât şi într-unul mai amplu, dacă este vorba despre invitaţi. Acestea nu exclud alte momente, care intervin şi care primesc „undă verde”, dar dorinţa este de a concentra atenţia spre acest timp.În felul acesta, membrii „Conexiuni” îşi pot anunţa intenţiile, realizările.

Fiecare aşa-zisă „şedinţă” va avea o tematică, ce va fi anunţată la moment oportun.Pe agendă, vor fi cuprinse activităţi, precum: discutarea proiectelor în derulare, emisiuni cu scriitori, lansări, schimburi, festivaluri literare şi reviste.

Cu acestea, Societatea „Conexiuni” înnoieşte respectul şi aprecierea pentru scriitorii ei şi nu doreşte a lăsa nimic neconsemnat, ca să rămână „inimii durere”, conform gândirii cronicăreşti.

Suntem şi cronicari ai zilelor noastre, cu însemnări diferite, despre noi, despre ceilalţi, de aici sau de mai departe. Şi odată cu primăvara, literatura se anunţă a fi mai frumoasă ca niciodată. Ziua de 10 poate fi, din start, un merit pentru „Conexiuni”.

ELENA M. CÎMPAN

Preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţeni „CONEXIUNI”

***

În primitoarea sală „Conexiuni” a Palatului Culturii din Bistriţa,a avut loc lansarea a patru noi cărţi de belestristică a scriitoarei Elena M. Cîmpan, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţei „Conexiuni”.

Cărţile, care au apărut la Editura Karuna din Cluj-Napoca, patroni – Mariana şi Tiberiu Irimia, beneficiază de o ţinută grafică de excepţie.

Despre valoarea noilor apariţii editoriale şi ale autoarei au opinat prof. dr. Dorel Cosma – directorul Palatului Culturii şi Menuţ Maximinian – directorul cotidianului local „Răsunetul”, ambii susţinând cu argumente şi citate lirismul şi talentul literar ce răzbat din paginile mirosind a cerneală tipografică a unei autoare înzestrate cu har şi o constantă perseverenţă în arta scrisului, un lirism delicat şi tonic, o tematică diversă şi iubitoare.De asemenea, Gheorghe Mizgan a dedicat fiecărei cărţi câte un catren liric reuşit. Prof. dr. Dorel Cosma a relatat asistenţei aspecte inedite de la vizita domniei sale la Vatican şi de la întâlnirea sa cu Papa Francisc şi a delegaţiei bistriţene compuse din Pahone Pop, Doris Gîţa şi Adrian Puşcaş, precum şi Mesajul Papal adus României, Bistriţei şi Palatului Culturii.

Scriitoarea Elena M. Cîmpan a încântat asistenţa cu un recital poetic din noile sale lucrări literare şi a acordat, tuturor, cărţi cu autografe. O „întâlnire Conexiuni” reuşită şi cuceritoare.S-au lansat cărţile „Lăcrimioare de zăpadă” (versuri), „Jurnal de campanie” (scrisori), „Cartea din tren” (versuri) şi „Deschis non-stop” (recenzii, opinii, interviuri).

Alexandru Cristian Miloş

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.