joi, martie 28, 2024

Comemorarea unui eveniment tragic din istoria românilor: masacrele de la Treznea şi Ip

Sălaj: Manifestări de comemorare a 77 de ani de la masacrul de la Treznea

Oficialități locale și județene, veterani de război și reprezentanți ai partidelor politice, alături de un grup restrâns de localnici, au participat sâmbătă la manifestările organizate pentru marcarea a 77 de ani de la masacrul de la Treznea, din 9 septembrie 1940, când 86 de oameni au fost uciși de trupele horthyste.

În toamna anului 1940, imediat după intrarea în vigoare a Diktatului de la Viena care prevedea cedarea Ardealului de Nord către Ungaria horthystă, în mai multe localități din această parte a României trupele maghiare au ucis sute de români, printre cele mai cunoscute fiind masacrele de la Treznea, unde au fost ucise 86 de persoane, și Ip, cu 157 de morți

Evenimentul de comemorare a debutat la cimitirul din Treznea, unde la monumentul dedicat martirilor decedați în 1940 s-a ținut un moment de reculegere, urmat de o slujbă de pomenire și depuneri de jerbe și coroane de flori. Ulterior, flori au fost depuse și la monumentul comemorativ din centrul localității „Cuvintele sunt prea puține pentru a evoca ce s-a întâmplat la Treznea acum 77 de ani. În fața suferinței inimaginabile la care au fost supuse atâtea suflete nevinovate, cuvintele sunt prea sărace. Suntem astăzi aici pentru a aduce omagiul și respectul nostru etern celor trecuți în neființă, dar și pentru a ne exprima regretul că asemenea fapte incalificabile au avut loc. Adevărul trebuie spus și știut pentru că altfel rănile nu se pot cicatriza. (…) Este de datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că astfel de întâmplări nu vor mai avea loc și nu vom da uitării cele petrecute aici. Însă ne-uitarea nu trebuie confundată cu răzbunarea și cred că astăzi e nevoie mai mult decât oricând de răbdare, de înțelepciune și de toleranță”, a declarat, la comemorarea de sâmbătă, prefectul județului Sălaj, Florin Florian.

Mircea Ciocian, director în cadrul Instituției Prefectului Sălaj, a prezentat cea de a VIII-a ediție a suplimentului revistei de cultură „Caiete Silvane” — „Eroii sălăjeni și faptele lor” — publicație care reunește cele mai bune eseuri de la concursul cu același nume organizat anual de instituția menționată.

Un eveniment comemorativ similar ar urma să aibă loc joi și în localitatea Ip, unde au fost uciși 157 de oameni.

 

 

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.